Pomaknuti rokovi

Najveći projekt u povijesti Općine Kostrena: Dom za starije kasni zbog “borbe” arhitekata za glavni projekt

Orjana Antešić

Idejno rješenje koje je izradila tvrtka ATP iz Zagreba

Idejno rješenje koje je izradila tvrtka ATP iz Zagreba

Za posao čiju je vrijednost Općina Kostrena procijenila na 1,5 milijuna kuna, tvrtka ATP ponudila je obaviti za svega 490.000 kuna, dok je ponuda Capital inga iznosila 1,2 milijuna kuna. Kako doznajemo, tvrtka ATP napravila je idejno rješenje ovog objekta što im je, očito, ostavilo dovoljno prostora da istupe s ovako bitno jeftinijom cijenom na natječaju za izradu glavnog projekta



KOSTRENA – Oko izrade glavnog projekta budućeg Doma za starije i nemoćne osobe u Pavekima, tog najvećeg projekta u povijesti Općine Kostrena čija se vrijednost procjenjuje na sedamdesetak milijuna kuna, povela se nesmiljena, mada i pomalo čudna bitka između dva arhitektonska ureda. Zbog postupka koji se još uvijek vode pred Državnom komisijom za kontrolu postupka javne nabave, u ovom trenutku izvjesno je jedino to da je realizacija ovog mega-projekta, za kojeg se posebno založila načelnica Kostrene Mirela Marunić, već sada pomaknut za pet mjeseci u odnosu na dinamički plan kakvom se lani nadala aktualna općinska vlast.


Kada je u prosincu prošle godine Općina Kostrena raspisala natječaj za izradu glavnog projekta budućeg Doma, njezine stručne službe procijenile su vrijednost posla na 1,5 milijuna kuna. Međutim, pojavio se arhitektonski ured koji je spreman taj posao obaviti za trostruko nižu cijenu i oko 100.000 eura jeftinije od drugog ponuđača na natječaju. Ovakvo drastično odstupanje, kako od procijenjene vrijednosti javne nabave, tako i između sama dva ponuđača nešto je što se u praksi javne nabave prilično rijetko zbiva.


Velika odstupanja


Za ovaj posao, koji uključuje i izradu troškovnika buduće gradnje te ishodovanje građevinske dozvole, »tuku« se dva poznata arhitektonska ureda. Jedna je zagrebačka podružnica bečkog ureda ATP-a koji su, između ostalog, projektirali riječki ZTC i West Gate u Zagrebu. Upravo su oni ponudili da će taj posao obaviti za svega 490.000 kuna, bez PDV-a. Drugi je Capital ing, također iz Zagreba, a široj javnosti vjerojatno će biti zanimljiv podatak da je riječ o tvrtki u kojoj je jedan od suvlasnika bivši HSS-ov čelnik i predsjednik Hrvatskog sabora, Zlatko Tomčić. Njihova je ponuda bila na 1,25 milijuna kuna, također bez PDV-a. Koji je razlog ovako neuobičajenim odstupanjima u cijenama, nismo uspjeli saznati jer i u Capital ingu i u ATP Projektiranju zasad šute, uz obrazloženje da se o svemu ne mogu službeno očitovati dok je postupak pred Državnom komisijom u tijeku.




Idejno rješenje koje je izradila tvrtka ATP iz Zagreba


Idejno rješenje koje je izradila tvrtka ATP iz Zagreba



Samo pitanje cijene nije bio osnova žalbe s kojom je Capital ing prvi put osporio odluku Općine Kostrena pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave. Na prosinačkom natječaju koji je bio otvoren 15 dana, pristigle su samo dvije ponude, premda je natječajnu dokumentaciju podiglo dvadesetak tvrtki, doznajemo od stručnog suradnika i ovlaštenog predstavnika za javnu nabavu u Općini Kostrena Edgara Margana. Ponudu Capital inga u Općini su odbili odmah u startu, uz obrazloženje da nisu udovoljili uvjetu tehničke i stručne sposobnosti iz dokumentacije za nadmetanje.


Tiče se to dijela u kojem se od ponuditelja tražilo da dostavi potvrde o uredno izvršenim ugovorima izrade tri glavna projekta za građevinu istu ili sličnu predmetu kostrenske javne nabave. U Općini Kostrena, očito je iz rješenja Državne komisije, tumačili su da sva tri ugovora moraju biti u iznosu od 1,5 milijuna kuna, bez PDV-a. U Capital ingu, pak, smatrali su da su potvrdom o uredno izvršenom ugovoru za Opću bolnicu Bjelovar u iznosu 4,1 milijuna kuna, zajedno sa popisom drugih ugovora, ispunili taj uvjet jer su imali traženi zbroj i veći od minimalnih 4,5 milijuna kuna. Komisija je stala na stranu Capital inga, a osnovanim je utvrdila i još jedan navod iz njihove žalbe – onaj da ATP Projektiranje nije taj koji je dokazao tehničku i stručnu sposobnost koja je bila propisana u jednoj od točaka natječajne dokumentacije.


Poništenje odluke


Edgar Margan iz Općine Kostrena ocjenjuje da se žalba Capital inga zasnivala više na formalnim, nego suštinskim detaljima i razlozima. Kako god da bilo, Komisija je početkom siječnja poništila odluku Općine Kostrena o odabiru ATP-a i naložila da se Capital ingu ima nadoknaditi nešto manje od 11.000 kuna troškova žalbenog postupka.


Natječaj za izradu glavnog projekta Doma u Pavekima nije ponovno raspisan već se, doznajemo u Općini Kostrena, pristupilo novoj valorizaciji pristiglih ponuda. Pritom su iz ATP Projektiranja pozvani da dopune dokumentaciju u dijelu na koji je Komisija zamjerke Capital inga ocijenila opravdanim i osnovanim. Ponovno se donosi odluka o odabiru ATP-a, na koju Capital ing početkom ovog travnja ponovno ulaže žalbu i sada se čeka da Komisija po drugi put donese pravorijek.



Podjednako kao i prošle jeseni, ni danas nema konkretnijih detalja oko financijske konstrukcije za gradnju ovog zahtjevog projekta u Pavekima. Po onom što smo imali prilike čuti od načelnice Marunić, Općina Kostrena ima i ambiciju i kreditnu sposobnost da sama isfinancira izgradnju Doma u Pavekima, kapaciteta 156 ležajeva i uključivao bi i jedinice za palijativnu skrb i Alzheimerovu bolest.


Za realizaciju ovog projekta, Općina je formirala i poseban tim na čelu s Tatjanom Smeraldo, a u listopadu prošle godine osnovano je i novo trgovačko društvo Kostrena Nova, za čiju je direktoricu imenovana Maša Smokrović, sa zadatkom da vodi upravljanje projektiranjem i građenjem doma, a kasnije i njegovim radom.


S obzirom na to da je natječaj za glavni projekt Doma u Pavekima raspisala Općina, a ne novoosnovana tvrtka kojoj je to, barem kako je bilo predstavljeno na Općinskom vijeću Kostrene, to trebao biti jedan od zadataka, načelnica Marunić navodi kako je to trgovačko društvo u fazi mirovanja dok se ne rasplete ova priča oko toga tko će i za koje novce izraditi glavni projekt i troškovnik gradnje Doma za starije i nemoćne osobe u Pavekima.



Ni načelnica Marunić, ni Margan ne vide nikakav sporan detalj u tome što postoji tako veliko odstupanje u cijeni, dapače, kažu da je sreća za Općinu što je dobila toliko jeftiniju ponudu za izradu glavnog projekta doma u Pavekima. Kategorički odbacuju bilo kakvu indiciju da bi se radilo o bilo kakvim zakulisnim igrama za dobivanje ovog posla i ističu da je sve transparentno provedeno, u skladu sa zakonom.


Činjenica je da su iz ATP Projektiranja, u kojoj se kao jedan od direktora vodi poznati arhitekt Dario Travaš, rodom iz Rijeke, za Općinu Kostrena lani već napravili idejno rješenje Doma u Pavekima, no radilo se o poslu male nabavne vrijednosti, ispod zakonskog praga od 200.000 kuna, pa se nije išlo na natječaj.


Idejno rješenje


Upravo je to idejno rješenje jedan od razloga na koji su se, istina u neslužbenim razgovorima, pozvali predstavnici zagrebačke podružnice ATP-a s kojima smo kontaktirali. Kažu da su već u tom idejnom projektu duboko bili odmakli u poslu što im je, vele, ostavilo dovoljno prostora da istupe s ovako bitno jeftinijom cijenom na natječaju za izradu glavnog projekta, a i očito im je i jako stalo da ga dobiju.


Dom za starije i nemoćne osobe planiran je u naselju Paveki / Foto Damir ŠKOMRLJ


Dom za starije i nemoćne osobe planiran je u naselju Paveki / Foto Damir ŠKOMRLJ



Kada smo Mirelu Marunić upitali ostaje li pri svojim ranijim obećanjima da će kamen temeljac za budući dom položiti u ovoj godini, a pogotovo najavu da će cijeli taj kompleks, koji je zapravo samo prva faza zamišljenih sadržaja i objekata u Pavekima, biti gotov do kraja 2018. godine, načelnica je odgovorila kako, unatoč ovom pomaku, i dalje vjeruje da je to moguće ostvariti.