Važan projekt

Najnaprednije liječenje: Nova metoda radioterapije u KBC-u Rijeka

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Radi se o jakosno moduliranoj radioterapiji (IMRT), jednoj od najnaprednijih radioterapijskih tehnika koja u još većoj mjeri omogućuje optimizaciju, a time i veću učinkovitost liječenja pacijenata radioterapijom, ističe pročelnik Centra doc. dr. Slaven Jurković



RIJEKA » Centar za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja Kliničkog bolničkog centra Rijeka u suradnji s riječkom Klinikom za radioterapiju i onkologiju do kraja ove godine u kliničku praksu uvest će jakosno moduliranu radioterapiju (IMRT). Radi se o jednoj od najnaprednijih radioterapijskih tehnika koja u još većoj mjeri omogućuje optimizaciju, a time i veću učinkovitost liječenja pacijenata radioterapijom. 


    Uvođenje IMRT-a u kliničku praksu u riječkoj bolnici, u velikoj je mjeri zasluga malobrojne i često slabo prepoznate skupine bolničkih stručnjaka – bolničkih fizičara. 


    Naime, skora primjena jakosno modulirane radioterapije u KBC-u Rijeka dio je trećeg po redu projekta koji Centar za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja provodi s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA). Kako kaže pročelnik Centra za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja doc. dr. Slaven Jurković, svi projekti vezani su uz osiguranje kvalitete u radioterapiji i poslužili su da se sustav osiguranja kvalitete, koji je krajem 90-ih uspostavljen na riječkoj Radioterapiji, dodatno razvija. 




   


Edukacija u europskim centrima


– Uložili smo rad, vrijeme i znanje, a od IAEA smo dobili sredstva za edukaciju u europskim centrima i nabavu najčešće vrlo skupe opreme potrebne da sustav funkcionira na visokom nivou. IAEA je očigledno bila vrlo zadovoljna načinom provođenja projekata i njihovim rezultatima jer su nam na temelju toga odobravali nove. Također, projekti su provođeni u suradnji s grupom prof. dr. Faja s osječkog Medicinskog fakulteta i KBC-a Osijek, kaže Jurković. 


    Krajem prošle godine, nakon što su IAEA eksperti u sklopu IMPACT misije boravili u KBC-u Rijeka, IAEA je riječkom Centru za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja odobrila dodatna sredstva u visini oko milijun kuna za nabavu najsuvremenijeg sustava za planiranje radioterapije koji fizičarima omogućava vrlo složene izračune plana radioterapije, a samim tim i sigurnu uporabu jakosno modulirane radioterpaije kao jedne od trenutačno najnaprednijih radioterapijskih tehnika. 


   


Prihvat opreme u Ministarstvu


– Trenutačno je u tijeku procedura vezana za prihvat opreme u Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, nakon čega slijedi velik posao koji fizičari moraju odraditi, a vezan je za provedbu vrlo opsežnog skupa eksperimentalnih postupaka u svrhu pripreme fizikalnih parametara sustava za planiranje. Fizičari Centra za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja mogu to na najbolji način i u najkraćem mogućem vremenu provesti, između ostalog i zbog toga što su u najvećoj mjeri putem stipendija IAEA imali priliku pohađati sve relevantne edukacije vezane za primjenu fizike u radioterapiji.



Svakodnevni posao fizičara u medicini obuhvaća različite aktivnosti čiji je cilj bolja dijagnostika i terapija svakog pacijenta koji treba primjenu ionizirajućeg zračenja. Brojčano gledano, fizičari u bolnicama malobrojna su skupina pa ih uz osmero u riječkoj bolnici, u hrvatskim bolnicama radi još pedesetak. 


    Doc. dr. Jurković napominje da smisao postojanja fizičara u medicini nije provođenje projekata poput ovih s kojima se može pohvaliti riječki Centar za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja. 


    – Projekti koje u posljednjih desetak godina vodimo i provodimo služe nam kako bismo se educirali sukladno suvremenim trendovima i nabavili opremu što bi inače financijski bilo vrlo teško provesti. Sve to radimo kao bismo podigli kvalitetu medicinskih postupaka u kojima neposredno ili posredno sudjelujemo. Zbog toga ne žalimo uloženog truda i vremena, iako nas, nadam se još samo kratko, ne ubrajaju u zdravstvene radnike pa su nam i plaće nezanemarivo manje, upozorava Jurković.



Boravili su i na klinikama od Ljubljane i Udina preko Firenze i Bruxellesa do Lunda u Švedskoj. Ove godine, prije mjesec dana se jedna kolegica vratila s IAEA stipendije u Barceloni, u svibnju druga putuje u jedan od najpoznatijih radioterapijskih centara MD Anderson u Houstonu, a u planu je i posjet radioterapijskom centru na sjeveru Italije krajem godine, objašnjava Jurković. 


    Inače, fizičari u KBC-u Rijeka osim u radioterapiji, sudjeluju i u ostalim područjima primjene ionizirajućeg zračenja. Riječ je o dijagnostičkoj i intervencijskoj radiologiji te nuklearnoj medicini, a u sklopu svog djelovanja na području dijagnostičke i intervencijske radiologije riječki su fizičari sudjelovali u izvođenju IPA 2008 projekta Europske komisije koji je vodio Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost. Prema riječima pročelnika riječkog Centra za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja u okviru ovog projekta riječki su fizičari odradili dobar dio eksperimentalnog posla vezanog za osiguranje kvalitete u radiologiji i zahvaljujući tome dobili vrlo vrijednu opremu. Dolaze i novi projekti pa je tako IAEA za razdoblje 2016./2017. godina već prihvatila prijedlog projekta fizičara riječke bolnice koji optimizira pregled računalnom tomografijom (CT-om).