Ivan Žigo presjekao vrpcu

Na sveučilišnom Kampusu na Trsatu otvoren Građevinski fakultet

Andrej Petrak

Početak nastave u objektu vrijednom 115,3 milijuna kuna s PDV-om prigodno je obilježen kada je rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin predao ključeve zgrade dekanici Građevinskog fakulteta prof. dr. Aleksandri Deluka Tibljaš



RIJEKA  Najuspješniji student u generaciji 2010./11. preddiplomskog sveučilišnog studija građevinarstvo, Ivan Žigo imao je čast simboličnim presijecanjem vrpce otvoriti ulaz novog objekta Građevinskog fakulteta na sveučilišnom Kampusu na Trsatu.


Početak nastave u objektu vrijednom 115,3 milijuna kuna s PDV-om prigodno je obilježen kada je rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin predao ključeve zgrade dekanici Građevinskog fakulteta prof. dr. Aleksandri Deluka Tibljaš. Time je nakon samo tjedan dana okončano preseljenje osamstotinjak studenata i zaposlenika fakulteta s lokacije na Potoku u nove prostore u Kampusu. Dekanica prof. dr. Aleksandra Deluka Tibljaš napomenula je kako novi prostori otvaraju sasvim nove mogućnosti za daljni razvoj studija i istraživanja na Građevinskom fakultetu.


– Na raspolaganje dobivamo gotovo devet tisuća četvornih metara sa suvremenim predavaonicama, kabinetima, nastavničkim uredima, te pet laboratorija koje po prvi puta imamo u sastavu fakulteta, kaže prof. dr. Deluka Tibljaš.




Rektor prof. dr. Lučin naglasio je da je prigodno obilježavanje početka nastave, tek »generalna proba« za svečanost, koja će biti upriličena nakon što zgrada bude u potpunosti završena, odnosno kad se uklone nedostaci vezani za fasadu.


– Građevinski fakultet bio je u prilično velikoj kadrovskoj krizi. Prošao je jednu fazu restrukturiranja i u ovom trenutku na Građevinskom fakultetu djeluje 31 mlada osoba, asistenata ili znanstvenih novaka, koji su ovu visokobrazovnu ustanovu pretvorili u jednu od najperspektivnijih sastavnica našeg Sveučilišta, rekao je rektor, najavljujući kako će projekt opremanja laboratorija Građevinskog fakulteta, vrijedan pet milijuna eura, biti prijavljen na predpristupne fondove EU-a.


Uvjeti za preseljenje studenata Građevinskog fakulteta i drugih korisnika u novi objekt, stvoreni su činom potpisivanja Zapisnika o primopredaji zgrade, bez dovršene fasade, između naručitelja radova, Sveučilišta u Rijeci, te izvođača, križevačkog Radnika. Tijekom sljedećih pet mjeseci križevački Radnik izvodit će sanaciju fasade Građevinskog fakulteta koja, u ožujku 2010. godine, nije izdržala nalete jake bure na Trsatu s udarima na mahove i preko 200 kilometara na sat.


Budući da izvođač  u protekle, gotovo dvije godine, nije u potpunosti riješio pitanje sanacije fasade, Uprava Sveučilišta odlučila se na »međurješenje« prema kojem će zgrada, koja je u potpunosti opremljena, biti predana na korištenje korisnicima, a istovremeno će Izvođač nastaviti svoju obvezu uklanjanja uočenih nedostataka, te popravka oko 600 četvornih metara fasade koju je uništila bura. Nova zgrada Građevinskog fakulteta, koju je projektirala mr. sc. Olga Magaš, smještena je odmah do restorana Kampus, a 14.200 četvornih metara prostora udomilo je uz Građevinski fakultet, i sveučilišni Centar za studije.