Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 6
Sutra: 20° 20° 6
21. listopada 2019.
Sve je spremno za subotu

Na otvorenje riječke džamije stiže 20.000 gostiju

Foto Marko GRACIN
Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2013. u 16:20 2013-04-29T16:20:16+02:00

Brojnim uzvanicima i gostima u subotu na raspolaganju bit će čak 200 volontera, koji će, između ostalog, na prilazima Islamskom centru posjetiteljima pomoći oko posebno uvedene prometne regulacije u suradnji s MUP-om i Rijeka prometom

RIJEKA Sve je spremno za otvorenje Islamskog centra Rijeka ove subote u 12 sati i dolazak dvadesetak tisuća uzvanika iz Hrvatske i inozemstva, muslimana sa šireg županijskog područja te brojnih drugih građana koji žele nazočiti povijesnom događaju za ovaj grad, njegovu multireligioznost i multikulturalnost, kao i turističku valorizaciju cijele ove regije, najavljeno je na konferenciji za novinare u Salonu Grada Rijeke.

 Organizatori najvećeg događaja za vjernike svih vjeroispovijesti posljednjih godina u regiji, na čelu s investitorom Islamskom zajednicom u Hrvatskoj, Medžlisom Islamske zajednice Rijeka, napokon mogu odahnuti, jer nakon tri godine izgradnje, građani islamske vjeroispovijesti u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji dobili su najljepšu džamiju u Europi zbog iznimne arhitektonske, građevinske i kulturne vrijednosti, koja će osim izvorne namjene kao mjesto molitve i okupljanja ovdašnjih muslimana, biti otvorena za sve ljude dobre volje, željne međureligijskog dijaloga i upoznavanja islamske kulture.

200 volontera

 Član Odbora Islamske zajednice Rijeka Neđad Tokalić najavio je da će brojnim uzvanicima i gostima u subotu na raspolaganju biti čak 200 volontera, koji će, između ostalog, na prilazima Islamskom centru posjetiteljima pomoći oko posebno uvedene prometne regulacije u suradnji s MUP-om i Rijeka prometom. Tijekom cijelog dana bit će zatvorena nova cesta Rujevica-Hosti, koja će biti pretvorena u parkiralište za autobuse a i preporuča se korištenje javnog autobusnog prijevoza kako bi se izbjegle gužve, i to čim ranije. Svečanost otvorenja na platou Islamskog centra koje može primiti oko tisuću uzvanika, počinje u 12 sati, a cjelokupni program izravno će prenositi Hrvatska radio televizija, dok će ga preuzeti i Al Jazeera Balkan te BiH Tv. Dosad je za praćenje ovog događaja akreditirano 50 novinara.

 – Vjerujemo da će Islamski centar kao svojevrstan spomenik arhitekture biti na ponos i na korist svim građanima Rijeke koja i na ovaj način potvrđuje status grada koji njeguje vrijednosti suživota i tolerancije prema svima, pa će stoga vrata ovog zdanja biti otvorena svima, naglasio je glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, istaknuvši da ukupna vrijednost ovog velebnog kompleksa iznosi 76 milijuna kuna, u čemu su pomogli brojni donatori diljem svijeta.

 Stoga ne čudi impozantan popis uzvanika koji će dodatno uveličati otvorenje. Uz posebne goste – hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, predsjednika Sabora Josipa Leku te dr. Gajs b. Mubarek el-Kuwarija, izaslanika najvećeg donatora i katarskog emira Hameda bin Khalifa et-Thanija, katarskog emira, koji će Islamski centar svečano otvoriti, na svečanosti otvorenja nazočit će najviši vjerski vjerodostojnici predvođeni reis-ul-ulemom mr. sc. Huseinom ef. Kavazovićem, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftijom dr. sc. Azizom ef. Hasanovićem i kardinalom Josipom Bozanićem. Kako se očekuje, pozivu će se odazvati najviši državni dužnosnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i zemalja u regiji, kao i gradonačelnik  Vojko Obersnel te župan  Vidoje Vujić kojima se investitor zahvaljuje na svesrdnoj pomoći i podršci.

 Zadovoljan i ponosan je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je i ovom prilikom podsjetio kako Rijeka gradi identitet europskog otvorenog grada kroz omogućavanje jednakih mogućnosti svim njezinim stanovnicima, u što se ovaj objekt ljepotom i namjenom dobro uklapa te čini korak više k društvu tolerancije, dijaloga i razumijevanja.

 Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Rijeka Ekrem Budimlić naveo je da od 57 tisuća muslimana koliko ih je u Hrvatskoj, njih deset tisuća živi na ovom području, te da je četiri generacija Bošnjaka, Arapa, Albanaca te Roma islamske vjeroispovijesti koji su već kao četvrta generacija integrirani u prostor Rijeke i Primorsko-goranske županije, ponosno na svoj grad i novi Islamski centar, koji će na površini od pet tisuća četvornih metara brutto sa zatvorenim prostorom od tri tisuće kvadrata imati vjersku, kulturnu i odgojnu namjenu.

 Svemu tome, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, dao je i veliki turistički potencijal koji će Islamski centar imati već od otvorenja pa nadalje. Ovdašnji turistički djelatnici potrudili su se prevesti sve potrebne prospekte na arapski jezik, a nastojat će se povećati broj hotela i restorana koji posjeduju Halal certifikat kako bi zadovoljili zahtjevno tržište islamskoga svijeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.