Iznanađenje na gradilištu

Na gradilištu POS-a na Drenovi nađen tunel iz 2. svjetskog rata

Ljiljana Hlača

Tunel koji ne prolazi ispod objekata dug je pedesetak metara i najvjerojatnije je izgrađen za vojne potrebe u Drugom svjetskom ratu



RIJEKA » Na gradilištu POS -ovih stanova na Donjoj Drenovi pronađen je tunel iz Drugog svjetskog rata. Naime, prilikom radova na izgradnji komunalne infrastrukture između trećeg i četvrtog objekta urušila se zemlja – formirajući rupu.


Izvođač je nakon toga, budući da je rupa bila duboka više od dva i pol metra i nije joj se naziralo dno, odmah kontaktirao Speleološku udrugu »Estavela« kako bi se utvrdilo o čemu je zapravo riječ. Bojazan je bila da se ne radi o špilji ili nakakvoj drugoj podzemnoj tvorevini koja bi se mogla i dalje urušavati.


   Sepelolog iz »Estevele« spustio se niz rupu, utvrdivši da ona vodi zapravo u tunel izgrađen najverojatnije za potrebe vojske u Drugom svjetskom ratu. Tunel, prema informacijama izvođača Novotehne odnosno njezinog direktora Miloša Milića ne prolazi ispod objekata, dužine je pedesetak metara i širine do dva metra. Pretpostavka je da je možda trebao voditi ili je vodio u bunker. Završava jednom betonskom pregradom, a ulaz mu je bio s Ulice Brce. U tunelu nisu pronađeni nikakvi predmeti iz doba rata.




   Starosjedioci Drenove sjećaju se da je za vrijeme Drugog svjetskog rata talijanska vojska na tom dijelu imala skladišta, spremišta vode i slično. Rupa na gradilištu bit će ovih dana zabetonirana.