Odlazak velikana

Na Trsatu pokopan Serafin Sabol: Više od tisuću ljudi iz cijele Hrvatske na oproštaju od omiljenog franjevca

Hina

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

»U svakom čovjeku je znao pronaći nešto dobro, želio je doprijeti do svih, te nikad nije za sebe koristio poznanstva, nego ponajprije za Svetište«, rekao je gvardijan tog svetišta Antun Jesenković dodajući da je kao franjevac i svećenik djelovao u više gradova u Hrvatskoj, ali su mu Trsat i Rijeka najviše prirasli srcu te su tu njegove organizacijske sposobnosti najbolje došle do izražaja



RIJEKA Dugogodišnji gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske, ugledni franjevac Serafin Sabol pokopan je u četvrtak na trsatskome groblju, a ispratilo ga je više od tisuću građana, među kojima mnogi istaknuti pojedinci iz vjerskoga, političkoga i javnog života.


Na ispraćaju fra Serafina Sabola bili su i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivši predsjednik Ivo Josipović, riječki nadbiskup Ivan Devčić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





Do posljednjeg počivališta fra Serafina Sabola od crkve na Trsatu građani su stigli u procesiji.


U svakom čovjeku je znao pronaći nešto dobro


Prije pokopa, u auli Ivana Pavla II. u Svetištu Majke Božje Trsatske održana je komemoracija. Gvardijan tog svetišta Antun Jesenković rekao je da je Serafin Sabol bio franjevac koji nije mogao živjeti zatvoren u zdanju samostana, nego je neprestano obilazio ljude, sklapao poznanstva uz iskren osmijeh i optimizam.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ



»U svakom čovjeku je znao pronaći nešto dobro, želio je doprijeti do svih, te nikad nije za sebe koristio poznanstva, nego ponajprije za Svetište«, rekao je, dodajući da je kao franjevac i svećenik djelovao u više gradova u Hrvatskoj, ali su mu Trsat i Rijeka najviše prirasli srcu te su tu njegove organizacijske sposobnosti najbolje došle do izražaja.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da je fra Serafin Sabol bio izvrstan organizator, motivator i okupljatelj. »Rijeka je imala sreće da je postala njegov grad, a on je tako dobro znao uzvratiti dobrodošlicu i otvorenost Rijeke«, istaknuo je i dodao da je »bio vizionar i jedna od ključnih osoba u organizaciji posjeta pape Ivana Pavla II. Rijeci i Hrvatskoj 2003. godine«.


Čovjek s mnogo talenata i darova


 Sabol je bio čovjek s mnogo talenata i darova, a svima se koristio za druge i za zajednicu, rekao je Obersnel opraštajući se od fra Serafina Sabola i osobno, kao prijatelja.


 Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je kako je Serafina Sabola krasila jednostavnost i toplina. »Ugledom koji je imao u crkvenoj zajednici i organizacijskim sposobnostima tijekom boravka pape Ivana Pavla II. u Rijeci izborio je potvrdu važnosti Trsata, njegova duhovnoga i kulturnog identiteta«, istaknuo je župan, dodajući da je iz svakoga izvlačio najbolje i pridonosio jačanju tolerancije ne čineći razlike među ljudima.


 Od fra Serafina Sabola oprostio se i riječki nadbiskup Ivan Devčić, koji je istaknuo da će ostati upamćen u povijesti Svetišta, Rijeke i tog dijela Hrvatske.


»Bio je nemiran, ali kreativan duh, a to je dovelo do renesanse Svetišta uređenjem Marijinog perivoja, izgradnjom aule te restauracijskim radovima«, rekao je nadbiskup Devčić. Budući da kardinal Josip Bozanić nije mogao doći zbog zdravstvenih tegoba, nadbiskup Devčić pročitao je njegovu poruku u kojoj se ističe Sabolova dobrota i plemenitost te osobno svjedočenje iskrene vjere.


 Od fra Serafina Sabola posljednji se put pozdravio i provincijal franjevačke provincije Ilija Vrdoljak.


 Serafin Sabol rodio se 30. kolovoza 1946. u Ivanovcu u blizini Čakovca. Franjevac je od 1963. godine, a za svećenika je zaređen 1972. godine u Zagrebu. U Svetištu Majke Božje Trsatske služio je više od tri desetljeća, a djelovao je kao vikar, ekonom i gvardijan.


 Nadaleko je bio poznat po svojim organizacijskim sposobnostima u pripremi raznih događaja, hodočašća i građevinskih pothvata. Pokrenuo je i vodio obnovu trsatske crkve i samostana, izgradnju Marijina perivoja uz samostan, Pastoralnog centra tog svetišta i aule pape Ivana Pavla II., a najzaslužniji je za organizaciju posjeta pape Ivana Pavla II. Rijeci i Svetištu na Trsatu 2003. godine. 

Serafin Sabol dobitnik je Nagrade Primorsko-goranske županije za životno djelo 2015. godine.