Nepravedna raspodjela

Muke po grijanju: Poskupljenje ide na teret stanova s razdjelnicima

Ljiljana Hlača

Oni koji su zatvorili ventile, dobili su minimalne račune, a oni koji imaju razdjelnike, plaćaju za sve, tvrdi Jokić



RIJEKA » Udruga stanara suvlasnika stambenih zgrada grada Rijeke odlučila je komentirati pojavu visokih računa u zgradama s razdjelnicima toplinske energije, unatoč blagoj zimi. Visoki računi su rezultat visoke cijene grijanja organiziranog sustava, neadekvatnih tehničkih rješenja u građevini, neujednačene raspodjele potrošnje unutar suvlasničke zajednice te načina obračuna raspodjele toplinske energije koju ne vrši Energo već tvrtke koje su ugradile razdjelnike i s kojima zgrade imaju ugovore.


  Ilustracije radi, ako korisnici na nižim katovima zatvaraju ventile jer se griju od cijevi koja prolazi kroz njihov stan, a to je moguće jer nisu izolirane, razdjelnici u stanovima koji imaju zatvorene radijatore ne očitavaju potrošnju. No, zato potrošnju bilježe razdjelnici u stanovima s otvorenim ventilima, bez obzira na to koliko se pritom štedilo i pazilo kod grijanja. Glavni kalorimetar očitava ukupnu potrošnju, a za zbroj očitanih jedinica po razdjelnicima utvrđuje se jedinična vrijednost. Previsoki računi su posljedica gubitaka prilikom prolaska toplinske energije od podstanice do krajnjih korisnika. Činjenica da evidentirane gubitke snose korisnici koji su koristili grijanje, objašnjavaju u Udruzi.


  – Zapravo ugradnjom razdjelnika i nepravilnom raspodjelom troškova, pojedini stanari dobivaju račune koji prelaze visinu njihovih ukupnih prihoda jer su se grijali te im je sve očitano na razdjelnicima. Oni koji su zatvorili ventile, dobili su minimalne račune. Najveći dio izgubljene toplinske energije od toplane do krajnjeg korisnika snosili su grijači, pojašnjava se dalje.




  U Udruzi ističu da ta nova tehnologija za raspodjelu potrošnje ne može dati rezultate pravilne raspodjele.


  – Razdjelnici, sami po sebi, ne mogu biti sredstvo za pravednu raspodjelu u zgradama gdje su ugrađeni vertikalni provodnici topline koji prolaze kroz sve stanove na istoj vertikali. Zbog neprilagođene infrastrukture trenutačno je najpoštenija raspodjela na temelju grijane površine iako bi se u tom kontekstu u nepovoljniju situaciju stavili oni koji se »smrzavaju« radi uštede, smatra dalje tajnik Udruge Milan Jokić, koji rješenje vidi u ulaganju odnosno u prilagodbi infrastrukture, ali i u izlasku iz organiziranog oblika grijanja.


Neki riječki neboderi već imaju svoje toplane, kotlovnice, kupuju sami gorivo te su njihovi računi za grijanje znatno niži. A neki neboderi su u fazi prikupljanja potpisa da »izađu« iz zagrljaja organiziranog sustava grijanja, saznajemo.