Grad na održavanje plaža izdvojio 3,5 milijuna kuna

More u Rijeci izvrsne kakvoće, osim pokraj stadiona

Marinko Glavan

Na dijelu plaža obavljeno je dohranjivanje šljunkom, na plaži Kostanj bit će postavljena dizalica za osobe s invaliditetom, a na Skaletama će bit postavljeno vaterpolo igralište



RIJEKA » Kakvoća mora na riječkim plažama u 2013. godini bila je zadovoljavajuća na svim mjernim točkama, izvijestila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo Ankica Perhat na jučerašnjem kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela. Na većini mjernih točaka ispitivanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pokazala su da je more izvrsne kakvoće. Izdvaja se jedino mjerna točka Kantrida – istok, odnosno plaža pokraj stadiona, na kojoj je godišnja i konačna ocjena nezadovoljavajuća, jer se procjenjuje veći rizik onečišćenja, između ostalog i zbog velikog broja kupača. 


   – Potrebno je naglasiti da su naši kriteriji za ocjenjivanje kakvoće mora stroži od europskih, te da prema kriterijima zadanim EU direktivom more i na ovoj plaži zadovoljava europske standarde, odnosno pogodno je za kupanje, kazala je Perhat, na što se nadovezao gradonačelnik ističući da je riječ o rezultatima koji uzimaju u obzir mjerenja u zadnje tri godine, te da tijekom 2013. godine mjerenja kakvoće mora na plaži Kantrida – istok nisu niti jednom pokazala nezadovoljavajuće rezultate. 



Od jeseni bi napokon, barem prema riječima gradonačelnika Obersnela, trebala profunkcionirati i riječka Gradska kartica, koju zasad koriste umirovljenici stariji od 65 godina, i to isključivo za korištenje usluga javnog prijevoza autobusima »Autotroleja«. Njima će i ove godine grad subvencionirati izradu novih kartica po cijeni od pet kuna, u ukupnom iznosu od 95 tisuća kuna, no nove će se kartice od rujna moći koristiti za plaćanje niza usluga i sadržaja.  

  – Ovoga puta dobit će konačnu verziju kartice, koja će trajati tri godine, a njom će moći plaćati i usluge Gradske knjižnice, Rijeka prometa te niz drugih sadržaja. Uz to, kao pre-paid kartice moći će se koristiti i za kupovinu na velikom broju prodajnih mjesta, poput onih Tiska ili iNovina, rekao je Obersnel.





   Za održavanje 22 plaže u ovoj je godini osigurano gotovo tri i pol milijuna kuna. Prije početka kupališne sezone izvedeno je dohranjivanje šljunkom, na plažama Srebrena, Ružićevo, Igralište, Vila Nora, Ploče, Bivio i Kostanj, posebno na plaži za pse u sklopu plaže Igralište, čime je ukupna površina sunčališta na njima povećana za 700 kvadratnih metara. Do početka lipnja na plaži Kostanj bit će postavljena dizalica za osobe s invaliditetom, kojima će time biti znatno olakšan pristup moru. Izveden je i niz sanacija pojedinih dijelova na više plaža, a ugradit će se nova oprema i sadržaji, pa tako na plaži Skalete predstoji postavljanje vaterpolo igrališta. 


   Gradonačelnik je zaključio kako će za sezonu kupanja sve biti spremno, dok je za izvrsnu kakvoću mora, prema njegovim riječima, najzaslužnije dugogodišnje ulaganje u kolektor otpadnih voda, čime je riješen problem zagađenja.