Umjesto na uništenje tinejdžerima nadomak ruke

Mladi Riječani kradu i piju dotrajalo estonsko pivo za čije uništenje tvrtka nije imala novaca

Ivor Balen

Nakon kraha tvrtke Kontinent d.o.o., vlasnik Kostrenjanin ruskog podrijetla Valerij Rasskazov, nije imao financijske snage zbrinuti preostale boce, pa su se našle na meti mladih koji ih konzumiraju već tjednima



RIJEKA Mladi Riječani već tjednima na ulici, uglavnom u centru grada, ispijaju estonsko voćno pivo kojem je rok trajanja istekao prije gotovo godinu dana, odnosno, ovisno o paketu, u rujnu ili studenom prošle godine.


Prema nekim svjedočenjima, pojedini paketi imali su na deklaraciji označeno najbolje upotrijebiti do određenih datuma 2010. godine, što znači da je pivo koje su mladi pili, a možda ga još uvijek piju, staro dvije godine. 


Ova nesvakidašnja i zabrinjavajuća priča, budući da bi svatko tko pije dotrajalo pivo mogao imati zdravstvenih problema, rezultat je poslovnog neuspjeha tvrtke Kontinent d.o.o. iz Kostrene.




Kontinent je mala tvrtka koja se bavi veleprodajom hrane i pića, a vlasnik joj je Kostrenjanin ruskog porijekla Valerij Rasskazov, poznat u Rijeci prije svega kao donedavni član baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca.


Rasskazovljeva tvrtka došla je u financijske probleme, zbog čega si Rasskazov nije mogao priuštiti uništavanje 20 paleta piva, koje je ostavio pored skladišta Purisa na Brajdici, iza lokotom zatvorenih vrata.


No, mladi su pronašli put do piva i već duže vrijeme, sve do minule nedjelje, krali goleme količine po zdravlje potencijalno opasnog pića, u kojem su uživali na riječkim trgovima i ulicama. Prema riječima pojedinih svjedoka, besplatno pivo centrom Rijeke dijeli se već mjesec dana.


Odnosili palete


– Svakodnevno viđam mlade od maksimalno 16 ili 17 godina kako piju ispred Conta, kaže nam jedan svjedok, koji stanuje u blizini omiljenog okupljališta mladih.


– Prvo sam pomislio da kupuju pivo u diskontima, ali nakon nekog vremena postalo mi je to čudno jer mi nije bilo jasno od kuda im novac da si svaki dan kupe desetke i desetke flaša piva. Malo po malo pivo se počelo širiti po Rijeci, a mladi su masovno odlazili po pakete koje su vozili autima ili dovlačili na paletama. Bio vam je to pravi cirkus, ispričao je svjedok, koji je želio ostati anoniman u strahu od odmazde maloljetnika, kojima činjenica da je pivo staro, što mnogi možda nisu ni znali, očito nije smetala da se svakodnevno njime opijaju.


Da je na Brajdici doista danima vladao pravi »cirkus«, potvrdili su nam radnici u Purisovom skladištu, dio kojeg je Rasskazov imao u najmu i gdje već godinama drži svoju robu. Radnici kažu da je oko skladišta i dalje, prema plažama na Pećinama, sve bilo krcato stakla od razbijenih flaša i kartona od potrganih kutija.


Jučer u rano poslijepodne ekipa Novog lista zatekla je na Brajdici skupinu od desetak dječaka, dobi ne više od 15 godina, kako se motaju oko skladišta i pogledavaju prema mjestu na kojem je do prije nekoliko dana stajao izvor besplatnog i lako dostupnog alkohola. Skladište su napustili tužnih pogleda, jednako kao i Rasskazov, koji tvrdi da nije imao pojma da mu već tjednima roba »nestaje« iz skladišta.


Znao ili ne?


– Robu nisam mogao zbrinuti zato što su u Metisu tražili puno novaca za uništenje. Nama je firma u blokadi, jednostavno smo propali i nismo si mogli priuštiti uništenje. Tražili su dva puta više od iznosa za koji smo mi prodavali tu istu robu u veleprodaji. Cijelo vrijeme sam tražio kako ću i gdje prebaciti robu i onda su mi iz Purisa dozvolili da ostane tu još neko vrijeme, kaže Rasskazov.


Prema nekim tvrdnjama, kostrenski poduzetnik i bivši baletan znao je što se događa na Brajdici, ali nije ništa poduzimao budući da mu je bilo u interesu da pivo kojem je istekao rok trajanja jednostavno »nestane«. Rasskazov opovrgava ove tvrdnje.



Policija je za problem krađe piva na Brajdici znala još od 30. lipnja, ali odnošenje piva trajalo je još desetak dana nakon toga. – Dana 30. lipnja policija je zaprimila dojavu građana da više osoba iz ograđenog prostora na području Brajdice u Rijeci iznosi alkoholna pića. Policija je otkrila više mlađih osoba kod kojih je pronađeno i oduzeto stotinjak boca alkoholnog pića kojem je istekao rok trajanja. Ukupna šteta je manja od tisuću kuna. Isto tako obavljen je razgovor s vlasnikom tvrtke koji je upućen na potrebu popravka ograde vanjskog skladišta te su mu vraćene oduzete boce pića poradi uništenja, stoji u odgovoru Policijske uprave Primorsko-goranske.


S obzirom na velike količine pića koje su odnesene s Brajdice, sasvim je izgledno da ovo estonsko pivo još uvijek kola riječkim ulicama. Stoga svakako treba biti pažljiv i ne piti pivo D Light od višnje i nara prije provjere roka trajanja. Ispijanje dotrajalog piva naime može izazvati štetu po zdravlje, od mučnine do ozbiljnijih posljedica.



– Roba je stajala iza lokota, uredno zamotana u foliju s bijelim kartonima, na europaletama. Ništa nisam znao dok me u četvrtak nisu zvali iz policije i pitali me ako je to moja roba. Valjda su uhvatili neke dečke i tada su mi priopćili da mladi pivo abnormalno kradu. Rekli su mi da pod hitno nešto moram napraviti, pa sam skupio nekoliko prijatelja i osobnim automobilom smo počeli prebacivati robu u garažu jednog prijatelja. Čim sam na policiji saznao što se događa, počeo sam prebacivati robu. Nisam znao da se pivo krade i ne znam tko širi takve priče, tvrdi Rasskazov, kojem je trebalo nekoliko dana da štetno pivo makne s Brajdice, od četvrtka pa sve do ponedjeljka ujutro. Za to vrijeme mladi su i dalje odnosili »baksu« po »baksu«.


Strah od zatvora


– Kada sam došao u subotu ujutro, vidio sam da nedostaju još četiri palete. Prebacivali smo koliko smo mogli i spasio sam robe koliko sam uspio, kaže Rasskazov, koji je itekako svjestan da bi konzumacija njegovog piva mogla dovesti do zdravstvenih problema.


– To mi je najveći problem. Rok trajanja je istekao i strah me, ako se netko otruje, da ću završiti u zatvoru. Nitko neće pitati što se točno dogodilo. Ali ja doista nisam ništa kriv jer nisam znao što se događa. Koliko sam mogao, prošli vikend sam odvezao, rekao je Rasskazov čija je tvrtka uvozila estonsko pivo za riječke kafiće i restorane.


Marka piva koju je uvozio i koja je nenadano postala »hit« među mladima u Rijeci je »D Light« od višnje i nara, alkoholne koncentracije 2,9 (višnja), odnosno 4 posto (nar). Na skladištu je bilo 20 paleta, odnosno oko 22.000 flaša piva od 0,33 litre. Ako je Rasskazov doista uspio premjestiti šest paleta, mladi su ih odnijeli 14, odnosno oko 15.000.


Tvrtka Kontinent bazirana u Urinju već je godinama u financijskim problemima, prošlu godinu je primjerice završila s 509.000 kuna minusa. Računi su joj blokirani od studenog prošle godine, što se točno poklapa s mjesecom u kojem je istekao rok trajanja »najsvježijem« od dotrajalog Rasskazovljevog piva. Tvrtka je u stečaju i po svemu sudeći uskoro će prestati postojati.