"Repovi" Riječkih ljetnih noći

Mile Biondić prijavio Olivera Frljića i Marina Blaževića zbog kalašnjikova

Andrej Petrak

Foto Silvano JEŽINA

Foto Silvano JEŽINA

Svojom umjetničkom zamisli gospoda Frljić i Blažević ugrozili su sve nazočne, što u svakom slučaju zahtijeva provođenje istrage i nužno pokretanje kaznenog postupka radi utvrđivanja krivnje, izjavio je Biondić



RIJEKA  Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke Mile Biondić objavio je da je podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci protiv vodećeg dvojca HNK Ivana pl. Zajca: Olivera Frljića i Marina Blaževića. Biondiću i njegovim dragovoljcima sporno je to što je spomenuti dvojac izvodeći performans »Otkaz Frljiću i Blaževiću« na otvaranju Riječkih ljetnih noći u lipnju prošle godine na stol, među ostalim rekvizitima, postavio i dva originalna kalašnjikova, čije je posjedovanje zakonom zabranjeno. Frljić i Blažević odmah su Biondiću na valovima Radio Rijeke zahvalili što sudjeluje u umjetničkom programu HNK Ivana pl. Zajca, a da toga nije ni svjestan. 


Kako bilo, Biondić napominje da svi predstavnici udruga iz Domovinskog rata, nazočni na performansu, mogu potvrditi da se doista radilo o originalnom vatrenom oružju, čije je posjedovanje zakonom zabranjeno.


– Svojom umjetničkom zamisli gospoda Frljić i Blažević ugrozili su sve nazočne, što u svakom slučaju zahtijeva provođenje istrage i nužno pokretanje kaznenog postupka radi utvrđivanja krivnje, izjavio je Biondić.




Podsjeća na odredbe Kaznenog zakona koje jasno definiraju odgovornost: »Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne djelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine«. Napominje i da je posjedovanje i bilo kakvo raspolaganje automatskom puškom AK-47 kalašnjikov apsolutno zabranjeno i prema Zakonu o oružju, a da jednake zakonske odredbe postoje i u većini europskih zemalja.