Premijer stiže na kontejnerski terminal riječke luke

Milanović na gradilištu Zagrebačke obale

Darko Pajić

Zagrebačka obala je strateški projekt Vlade vrijedan ukupno oko 300 milijuna eura te je riječ o trenutačno najvažnijem projektu Rijeka Gatewaya



RIJEKA Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović danas će u 10 sati obići gradilište terminala Zagrebačke obale, gdje je prije dva mjeseca počela izgradnja novog kontejnerskog terminala riječke luke. U pratnji premijera bit će resorni ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predstavnici Lučke uprave Rijeka te talijanskog konzorcija koji gradi terminal, a riječ je o tvrtkama Grandi Lavori Fincosit, Nuova Co.Ed.Mar. i Impresa Construzioni Giuseppe Maltauro.


 Zagrebačka obala je strateški projekt Vlade vrijedan ukupno oko 300 milijuna eura te je riječ o trenutačno najvažnijem projektu Rijeka Gatewaya.


Prva faza izgradnje i investicije vijedna je 88 milijuna eura te je planirana izgradnja obale u dužini od 400 metara sa skladišnom površinom od 15 hektara u zaleđu. Paralelno Lučka uprava priprema kandidaturu projekta izgradnje dodatnih 280 metara obale iz europskih fondova.




Rok izgradnje terminala je tri godine i planirano je dovršenje radova do sredine 2017. godine. Osim toga u tijeku je natječaj za koncesionara na Zagrebačkoj obali, koji je otvoren do 19. prosinca.


Koncesionar bi trebao dobiti pravo upravljanja i obvezu opremanja terminala, gdje se planira otvoriti gotovo 300 radnih mjesta, dok bi kapacitet Zagrebačke obale trebao biti sličan Brajdici, odnosno na razini od maksimalno 600.000 TEU-a godišnje kad se realizira izgradnja obale u punoj dužini od 680 metara.


 Izgradnja Zagrebačke obale zasad je u pripremnoj fazi, a dosad su na gradilište dopremljena dva kesona proizvedena u talijanskom Brindisiju te je u tijeku priprema podmorskih radova. Do kraja ove godine iz Italije bi trebala biti dopremljena još dva kesona, a nakon toga bi trebalo biti uređeno i otvoreno postrojenje za proizvodnju kesona na samom gradilištu u Rijeci.


Kesoni su armirano-betonski blokovi teški oko 4.000 tona, a ukupno je predviđena ugradnja 49 kesona u temelje Zagrebačke obale.