Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Prvi put u povijesti

Među 500 najjačih superračunala na svijetu: Riječka Bura jača od Cambridgea

Foto D. Škomrlj
Foto D. Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2015. u 15:50 2015-11-26T15:50:52+01:00

RIJEKA Prvi put u povijesti Hrvatska ima svog predstavnika u elitnom društvu 500 najjačih računalnih sustava na svijetu, i to zahvaljujući superračunalu Sveučilišta u Rijeci koje je na listi TOP 500 proteklog tjedna na ACM/IEEE Supercomputing Conference u SAD-u zauzelo 440. mjesto – istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare prorektor za informatizaciju riječkog Sveučilišta prof. dr. Zlatan Car. Od 500 instalacija na listi, njih 109 je akademskih instalacija među kojima je riječka Bura na 96. mjestu.

– Na razini EU-a, uključujući Rusiju i Švicarsku, Bura je 92. od 108 instalacija, odnosno 42. od 52 akademske instalacije. Pored ove liste Bura se kvalificirala i na Green 500 listu i to na visoko 175. mjesto. Riječ je o listi koja u računarskom smislu mjeri perfomanse po vatu, odnosno mjeri energetsku učinkovitost određene arhitekture računala ili računalnog hardvera. Ovim smo dokalzali da je sama Bura iznimno energetski optimalna, a na Green listi prisutno je 109 akademskih instalacija među kojima je Bura na 59. mjestu, naglasio je prof. dr. Car.

Bura se našla i na HPCG listi (High Perfomance Conjugate Gradients) i to na 48. mjestu od 64 superračunala koja su bila pozvana na testiranje te je pretekla superračunala cijelog niza poznatih sveučilišta, među kojima je i University of Cambridge. Riječki superračunalni sustav do kraja će godine biti osposobljen za prihvat korisnika, a već unutar iduća dva tjedna Bura će se u suradnji s Odjelom za biotehnologiju početi koristiti za istraživanje lijekova. U pripremi je i njeno korištenje za potrebe Tehničkog fakulteta, a do sada je došlo i niz upita svih hrvatskih sveučilišta, kao i privrede.

– Mali je problem što još moramo definirati način pokrivanja troškova korištenja infrastrukture, a o kakvim se upitima iz privrede radi, ne mogu govoriti dok se ugovori ne potpišu – kazao je prorektor.

Dodajući kako je Bura nabavljena u okviru projekta Razvoj istraživačke infrastrukture za kampus Sveučilišta u Rijeci koji je financirao Europski fond za regionalni razvoj, rektor prof. dr. Pero Lučin istaknuo je da je projekt pri kraju prve faze te je navodeći cijeli niz drugih projekata riječkog Sveučilišta, poput Centra za translacijsku medicinu i traženja prostora za transfer tehnologija naglasio da Sveučilište želi privući jednog od globalnih »igrača« koji će u Rijeku dovesti svoju tehnologiju. Voditeljica projekta prof. dr. Nevenka Ožanić riječko je Sveučilište ocijenila pak kao poželjnu udavaču.

– U okviru prve faze projekta izvršena je nabavka opreme za tri centra i Građevinski fakultet, oprema je instalirana, izvršena je prilagodba prostora, kao i edukacija. Slijedi druga faza projekta koja će trajati pet godina, a za to će vrijeme EU nadzirati odrađujemo li sve kako je predviđeno – kazala je prof. dr. Ožanić.Cilj je, dodala je, privući znanstvenike i spriječiti odljev mozgova, kao i kroz razne projekte zaposliti veći broj mladih ljudi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.