Danas sastanak radnika

Matuljska tvrtka ima nove probleme: Dobavljači TIBO-a počeli se naplaćivati ovrhama

Orjana Antešić

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

Račun TIBO-a od studenog je opet u blokadi, a ovrhe za neisplaćene plaće je već pokrenuo i dobar dio radnika. Sutra se od Uljanik grupe očekuje uplata 850 tisuća kuna, te do konca veljače još toliko, što će biti dosta samo za dvije zaostale plaće



MATULJI  Nakon mjesec dana štrajka, u matuljskoj Tvornici industrijske i brodske opreme (TIBO) danas  će se ponovo okupiti svi radnici, njih osamdesetak, kako bi se odlučilo što dalje. Ako uopće idu dalje, s obzirom na najave iz Sindikata metalaca da će »tibovci« sami pokrenuti stečaj tvornice kako bi došli do svojih zaostalih plaća i prekinuli agoniju.


Činjenica je da radnici TIBO-a već više od godinu dana primaju plaće »na kapaljku«. Lani su ih dobili samo šest, a isto je tako »klapala« i sama proizvodnja u pogonima. Pogoni su hladni već mjesecima jer je tvornica nelikvidna. Račun TIBO-a od studenog je opet u blokadi, dobar dio radnika pokrenuo je ovrhe za neisplaćene plaće, a njihov primjer, izgleda, počinju slijediti i dobavljači.


Velika pozajmica


Uljanik grupa, odnosno »3. maj«, dosad je matuljskoj tvornici u nekoliko tranši isplatila 3,3 milijuna kuna iz dogovorene pozajmice.  Ostalo je još 1,7 milijuna, od čega bi 850.000 kuna trebalo biti na računu TIBO-a u utorak, 12. siječnja, a preostala polovica sredinom veljače – kako je zadnje dogovoreno i parafirano u ugovoru u prosincu. Riječ je o novcu koji je dovoljan da se »tibovcima« podijele dvije zaostale plaće, no nema odgovora što dalje i što s proizvodnjom.




Određene informacije upućuju da bi »3. maj« osigurao i repromaterijal potreban za da bi se u Matuljima završila brodska oprema koja je već trebala biti isporučena za trećemajske novogradnje, dok s druge strane stižu signali da se u riječkom brodogradilištu i Uljanik grupi počinju okretati prema drugim dobavljačima kao sigurnijim rješenjima. Riječko brodogradilište već je TIBO-u avansno platilo dogovorenu brodsku opremu, a taj su novac, kao i pozajmicu od 5 milijuna kuna, iz Uljanik grupe ovih tjedana osigurali  zalogom u tom iznosu na zemljište TIBO-a koje je država prošle jeseni vratila matuljskoj tvornici.


Vrijedno zemljište


Podsjetimo, riječ je o 42.000 četvornih metara građevinskog zemljišta koje je procijenjeno na 30 milijuna kuna i uneseno u temeljni kapital TIBO-a. Ta je dokapitalizacija, kroz povrat vrijednih nekretnina,  trebala prethoditi uspješno provedenoj privatizaciji ove matuljske tvornice. No, suprotno očekivanjima, Puljani se ne javljaju na poziv CERP-a za iskazivanje interesa za kupnju TIBO-a, a jedino pismo namjere stiže od Tomislava Debeljaka i njegove DIV grupe.


Umjesto brzih i konkretnih poteza, situacija oko TIBO-a već se tjednima i mjesecima neodgovorno rasteže. U CERP-u odnosno DUUDI-ju nisu u stanju već više od mjesec dana odrediti se pod kojim to uvjetima idu dalje s prodajom TIBO-a. Prvi privatizacijski krug za TIBO, naime, okončan je još koncem studenog, a da se s drugim, u kojem bi se Debeljak pozvao da dostavi i obvezujuću ponudu, još nije krenulo.  Dogodit će se da će stečaj tako prije »usisati« 30 milijuna kuna iz dokapitalizacije nego što će TIBO-u osigurati novog vlasnika.