Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Stop na ulazu

Mandić i Kukuljan nisu ušli u Rijeka plus: "Kamioni Čistoće u lošem su stanju kao i autobusi Autotroleja"

Petra Mandić i Josip Kukuljan / Foto: S. DRECHSLER
Petra Mandić i Josip Kukuljan / Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 2. travanj 2019. u 10:07 2019-04-02T10:07:28+02:00

Izuzetno nas brine sigurnost građana u autobusima Autotroleja, ali nas jednako tako brine i kako će nam grad izgledati ako se i kamioni Čistoće počnu kvariti kao autobusi Autotroleja, rekla je Petra Mandić

RIJEKA Sustavno, godinama, autobusi Autotroleja i kamioni Čistoće nisu održavani kako treba i sada to dolazi na naplatu – izjavila je Petra Mandić gradska vijećnica iz redova Mosta, nakon što je zajedno s kolegom Josipom Kukuljanom jučer bezuspješno pokušala obići servisnu radionice Rijeka plusa, gradske tvrtke zadužene za održavanje voznog parka komunalnih društava Autotrolej i Čistoća.

Svakodnevne dojave

– Naša je dužnost kao gradskih vijećnika da ispitamo i utvrdimo što se događa, na licu mjesta, a ne da samo čekamo sjednicu Gradskog vijeća i pitanja na aktualnom satu, rekla je Mandić, objašnjavajući kako su ona i Kukuljan svoj dolazak uredno najavili još prošlog petka, kako bi pokušali utvrditi kakvo je stanje s održavanjem vozila, ali i kakvi su radni uvjeti radnika u servisnoj garaži Rijeka plusa.

– Imamo svakodnevne dojave zaposlenika Rijeka plusa o problematici održavanja vozila. Svima je dobro poznat problem s održavanjem vozila Autotroleja, nažalost u subotu je jedna gospođa ozlijeđena. Ono što se ne zna je da su kamioni Čistoće u gotovo jednako lošem stanju. To su dojave ljudi iz samog Rijeka plusa i Čistoće. Zato smo i došli da vidimo kako se radi i koliko kamioni čekaju na popravak.

Izuzetno nas brine sigurnost građana u autobusima Autotroleja, ali nas jednako tako brine i kako će nam grad izgledati ako se i kamioni Čistoće počnu kvariti kao autobusi Autotroleja. Kako će otpad biti pokupljen i odvezen. U zadnje vrijeme već se vide problemi s odvozom otpada. Ovaj vikend smo, primjerice, čistili centar grada, na Gomili, gdje se vrlo često događa da otpad nije pokupljen, nego su baje pretrpane, a otpad se odlaže i izvan njih, rekla je Mandić, dodajući kako im je direktor Rijeka plusa Željko Smojver zakazo novi termina za posjet servisnoj garaži za današnji dan.

– No sumnjam da će nas sutra dočekati ono što bismo vidjeli danas, rekla je Mandić.

Jučer im je ulazak, nadovezao se Kukuljan, onemogućen, bez ikakvog objašnjenja.

Bez dočeka

– Došli smo samo pred Rijeka plus, ali ne i unutra. Nisu nas pustili, iako smo se uredno najavili još u petak. Nitko nas nije dočekao pa smo zamolili zaštitarku na ulazu da pozove nekoga od nadležnih. Pozvala je tajnicu direktora Željka Smojvera, koja je rekla da on ima kolegij i da ne možemo ući. Odgovorili smo da nam ne treba direktor, nego bilo tko od zaposlenika, poput šefa smjene, koji će nas uvesti u prostore za održavanje vozila. Htjeli smo, kao odgovorni gradski vijećnici, vidjeti uvjete rada radnika u garaži, kao i kamione Čistoće koji su na popravku. Htjeli smo vidjeti i knjige ulaska i izlaska kamiona te provjeriti rade li se servisi na vrijeme.

– Prema dojavama iz Rijeka plusa i Poslovnih sustava, kamioni dugo čekaju na ulaz i početak radova na servisu ili popravku, što se na Škurinjama nije događalo, dok su popravljani u radionici same Čistoće, kazao je Kukuljan, najavivši kako će, kada im ulazak u servisnu radionicu Rijeka plusa bude omogućen, on i Petra Mandić izvijestiti građane o svemu što su vidjeli i utvrdili.

I vrata garaže pokvarena

Petra Mandić tvrdi da su i pred samom garažom utvrdili nepravilnosti, odnosno nepoštovanje zakonom propisanih uvjeta rada.

– Koliko smo vidjeli, pokvarena su im vrata garaže, a prema informacijama koje imamo, vrata ne rade već duže vrijeme, što znači da su radnici radili na temperaturama nižim od minimalno propisanih, rekla je Mandić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.