Na mladima svijet ostaje

Mali vatrogasci u Klani pokazali impresivno znanje i vještine u gašenju vatre

Sandy Uran

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



KLANA – Stara poslovica kaže da na mladima svijet ostaje. Sudeći po onome što smo vidjeli na 17. Natjecanju vatrogasne djece i mladeži održanom u sklopu Rokove, Dana Općine Klana, i dobro je da je tako.


Naime, mali vatrogasci na potonjem natjecanju pokazali su doista impresivno znanje i vještine kojima se služe, ne bi li bili uspješni u gašenju vatre. Natjecanje je održano na igralištu NK “Klana”, u neposrednoj blizini vatrogasnog doma DVD- a “Klana” a prigodnim kratkim govorom inaugurirala ga je načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić, a prisutne mlade vatrogasne snage pozdravio je i Slavko Gauš.


Na natjecanju čiji je organizator Dobrovoljno vatrogasno društvo “Klana” ukupno su nastupile 33 ekipe, iz 18 dobrovoljnih vatrogasnih društava, u kategorijama djeca 6-12 godina, žene i muški, te mladež 12-16 godina, žene i muški.




U mlađoj kategoriji zadaće koje natjecatelji moraju obaviti odnose se na “dobavu” vode kantama do ručne pumpe “brentače” sa kojom mlazom vode moraju srušiti metu, plastičnu bocu, sa stalka. Zahtjevnija je starija kategorija gdje su zadaće podijeljene kroz nekoliko segmenata, a obuhvaćeno je savladavanje prepreka, prepoznavanje opreme, vezivanje čvorova i neizostavno “gašenje” požara također sa ručnom vatrogasnom pumpom “brentačom”.



Obje ekipe uz opisane vježbe također trče i štafetnu utrku. U obje kategorije vatrogasnu natjecateljsku ekipu čini devet članova kazao je predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš, koji je naveo kako su u natjecanju sudjelovala Dobrovoljna vatrogasna društva “Zlobin”, “San Marino-Novi Vinodolski”, “Vrata”, “Škrljevo”, “Kras-Šapjane”, “Kraljevica” “Skrad”, “Halubjan”, “Lokve”, “Sušak”, “Stara Sušica”, “Vrbovsko”, “Donja Dubrava” iz Međimurske županije, “Stubička Slatina” iz Krapinsko zagorske županije, “Senj” iz Ličko-senjske županije, “Solin” iz Splitsko dalmatinske županije, “Rude” iz Zagrebačke županije te domaćin DVD “Klana”.


U kategoriji “djeca žene” nastupilo je osam ekipa. Od Gauša smo dobili i rezultate te je tako prvo mjesto pripalo DVD-u “Halubjan”, drugo mjesto DVD-u “Lokve” dok je treće mjesto zauzela ekipa DVD-a “Vrbovsko”.


Ekipa dobrovoljnog vatrogasnog društva “San Marino” zauzela je prvo mjesto u kategoriji “djeca muški”. Drugo mjesto pripalo je DVD-u “Skrad”, dok je treće mjesto zauzela ekipe DVD-a “Lokve”. Ukupno je u ovoj kategoriji nastupilo 14 ekipa.


U kategoriji mladež žene nastupile su tri ekipe. Ekipa DVD-a “San Marino Novi Vinodolski” zauzela je prvo mjesto, drugo ekipa DVD-a “Klana”, a treće mjesto zauzela je ekipa DVD-a “Solin”. U kategoriji “mladež muški”, od ukupno osam ekipa, prvo mjesto zauzela je natjecateljska ekipa DVD-a “San Marino Novi Vinodolski”. Drugo mjesto zauzeli su članovi DVD-a “Stubička Slatina” dok je treće mjesto pripalo DVD-u “Zlobin” doznali smo od predsjednika Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš, koji nam je rekao kako mu je drago što se svake godine povećava broj djevojaka u vatrogasnim timovima, koje su pokazale da mogu biti dobre i u ovom »muškom poslu«.


Priznanja najboljima uručili su tajnica DVD-a “Klana” Antonija Iskra, predsjednica Savjeta vatrogasne mladeži Vatrogasne zajednice PGŽ Renata Topolovec, načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić te predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš.


Na poligonu susreli smo i neke od natjecatelja pa tako i najmlađu sudionicu ovog natjecanja a to je bila trogodišnja Rita Peloza (3) koja nam je rekla kako joj je ovdje jako lijepo, dok je njezin nešto stariji kolega iz grupe DVD “Kras-Šapjane” Marko Žeželić (10) kazao kako je imao osam godina kad je prvi put došao na natjecanje te da mu je izvrsno, jer se voli natjecati i družiti.


Lana Hlaban (14) iz DVD–a »Klana« priznala nam je kako se u tim mladih vatrogasaca učlanila jer joj je zanimljivo. – Ima adrenalina i treninzi koje održavamo bar tri puta tjedno su interesantni, uz to uvijek se i lijepo podružimo nadovezala se na priču njezina kolegica iz tima Gloria Gržinčić (14) kojoj je ovo treći put što sudjeluje na ovom natjecanju.