Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Bumerang se vratio u Rijeku

"Lex Komadina" na djelu u PGŽ: HNS traži discipliniranje Vujića ili prijeti razvrgavanjem koalicije

Nada Turina Đurić, Zlatko Komadina, Vidoje Vujić / Foto Ivica TOMIĆ
Nada Turina Đurić, Zlatko Komadina, Vidoje Vujić / Foto Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2012. u 7:30 2012-02-11T07:30:00+01:00

HNS traži mjesto savjetnika župana, no Vidoje Vujić ih je odbio, rekavši da zakon to ne predviđa. »Vujić mora poštovati stav svoje stranke, ne bi se smio igrati sa strankom niti Skupštinom«, kažu u SDP-u

RIJEKA Posljedice »Lex Komadina« zakona se počinju osjećati: u Primorsko-goranskoj županiji u tijeku je sukob između koalicijskih partnera HNS-a i SDP-a, te HNS prijeti razvrgavanjem koalicije zbog ponašanja obnašatelja dužnosti župana Vidoja Vujića, koji odbija poštovati koalicijski ugovor i uvažiti značaj HNS-a kao partnera u izvršnoj vlasti. Vujić, koji je na mjestu obnašatelja uloge župana u funkciji izvršne vlasti danas potpuno sam otkako su ostavke dali SDP-ov župan Zlatko Komadina i HNS-ova podžupanica Nada Turina-Đurić, odbio je naime zahtjeve HNS-a da imenuje savjetnike po političkom ključu sukladno koalicijskom ugovoru koji propisuje da jednog zamjenika daje SDP, a jednog HNS. 

HNS: Što pismo radi u medijima?

U vrhu HNS-a ogorčeni su što je njihovo pismo koje su pisali Ibleru na kraju završilo u medijima. »Nema nijednog odnosa u kojemu ponekad nema problema ili sukoba, i to je normalno, pa i među koalicijskim partnerima u državi i u Županiji. No, najveće narušavanje odnosa upravo je u tome što je naše pismo osvanulo u medijima. To je već problem povjerenja«, kažu u centrali narodnjaka. Ističu, međutim, da se mogu opkladiti da će primorsko-goranska koalicija ipak bez problema opstati jer su svi partneri odgovorni.

    Zbog toga je HNS uputio pismo vrhu županijskog SDP-a sa zahtjevom za hitnim rješenjem situacije te neizravnom prijetnjom da će napustiti koaliciju i otkazati podršku partnerima iz SDP-a ukoliko se pod hitno ne postigne dogovor o tome kako se PGŽ planira voditi u idućih godinu i pol dana, do redovnih izbora. Posljedica je to činjenice da se dogodio presedan: izmjenama Zakona o izboru župana i načelnika, tzv. Komadininim zakonom, izbori su odgođeni i omogućeno je da zamjenik Vujić do kraja mandata nastavi voditi Županiju, a da pritom nisu regulirani nikakvi novi detalji koji bi govorili o njegovim ovlastima – mora li imenovati pomoćnike ili savjetnike, kome je odgovoran u koaliciji itd. 
   

Sam donosi odluke

– Za nas nije prihvatljivo da Vujić potpuno sam vodi županijsku upravu i donosi sve odluke. Mi jednostavno želimo dogovor na tu temu, a jasno da podsjećamo da je HNS dosad imao mjesto podžupana – kaže naš sugovornik iz vrha županijskog HNS-a. 

    Uostalom, dodaje, upravo je SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk nedavno u Novom listu izjavio da se razmišlja o dorađivanju Komadininog zakona, i to upravo na način koji zastupaju i HNS-ovci: da se obnašatelju dužnosti župana omogući da Skupštini predloži svoje suradnike, kako bi do kraja mandata izvršna vlast dobila širi oblik, slično kako je izvorni zakon i predlagao, to jest da izvršnu vlast čine tri osobe – župan i dva pomoćnika. Sadašnji zakon to svakako ne priječi, smatraju. 

    – Mi moramo biti uključeni i informirani o svemu što se u Župniji događa jer smo koalicijski partner. Nije to nikakav ultimatum, samo želja da se sporazum poštuje. No, dosad nismo dobili službeni odgovor županijskog SDP-a na naš dopis – kaže regionalna šefica HNS-a Nada Turina-Đurić. 

    U planu je bilo, i u Županijskoj organizaciji SDP-a nije bilo protivljenja toj ideji narodnjaka, da jedno od savjetničkih mjesta dobije Đanino Sučić iz HNS-a, koji je danas potpredsjednik Županijske skupštine, a drugo netko iz SDP-a, no Vujić je to odbio. Sada je on na neki način u zakonskoj sivoj zoni i, kako i iz samog SDP-a potvrđuju, nitko ga živ ne može natjerati da imenuje pomoćnike ili savjetnike, ako to sam ne želi. Zakonom jednostavno nije definirano što činiti u ovakvoj situaciji. 

    – Ništa neću napraviti na štetu HNS-a, ja sam zadnji koji bi to učinio, jer zajedno s kolegama već 20 godina sudjelujem u tome da savez dobro funkcionira. No, sadašnji zakoni ne predviđaju nikakva savjetnička mjesta, niti naknadno imenovanje nekih pomoćnika, i ja moram poštovati zakon – kaže Vujić. Ističe da u Primorsko-goranskoj županiji nikada nije bilo političkih imenovanja niti strančarenja i uvijek se poštovala volja građana, te stoga misli da naknadnih imenovanja savjetnika ne može biti. 

    – Naš međustranački sporazum ničim nije ugrožen ni izmijenjen, i tako će i ostati – kaže obnašatelj dužnosti župana. 

    Predsjednik Županijske skupštine Ingo Kamenar malo je začuđen oštrim istupom kolega iz HNS-a, no jamči da će Skupština normalno nastaviti s radom i da poremećaja u koaliciji neće biti.    

Dorada zakona

Prema informacijama iz SDP-a, međutim, vrh te stranke u PGŽ-u bio je spreman prihvatiti zahtjeve narodnjaka, no problem je u tome što stranka zapravo nema nikakav mehanizam da Vujića prisili ili nagovori da promijeni mišljenje, i zbog toga nisu nimalo sretni. »Nitko nije predvidio ovakvu situaciju, i stvarno ćemo hitno morati doraditi zakon. Naime, ako Vujić ili bilo tko ikada bude u njegovoj situaciji, morat će među ostalim poštovati i stav svoje stranke. Politika ga je dovela na tu dužnost, politika mora imati i utjecaja na vođenje Županije. Nitko se ne bi smio igrati s podrškom vlastite stranke ili Skupštine«, kaže naš sugovornik iz SDP-a. 

    Naime, u vrhu stranke ogorčeni su što se odnosi između SDP-a i HNS-a nepotrebno zatežu ne samo unutar Kukuriku vlade, nego sada i u PGŽ-u. Lokalni HNS također je vrlo nezadovoljan ovakvim razvojem događaja, a ako ne ranije, onda će na sastanku zajedničkog kluba vijećnika HNS-a i SDP-a s Vidojem Vujićem u utorak problem ponovno staviti na dnevni red. Hoće li popustiti obnašatelj dužnosti župana Vujić koji je vrlo strogo preuzeo sve poluge vladanja u svoje ruke, ili koalicijski partneri iz HNS-a – vjerojatno će odlučivati stranački vrhovi u obliku Milanovića i Čačića, kojima nepunih mjesec dana od preuzimanja vlasti najmanje treba ovakva napetost u Županiji u kojoj su dvije stranke povijesno najduže partneri i gdje je Kukuriku savez i nastao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.