Čisto more

Kupališna sezona može početi: More na riječkim plažama izvrsne kvalitete

Damir Cupać

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Od Preluka do Pećina kontrola kakvoće mora provodi se deset puta tijekom sezone kupanja, u razdoblju od  svibnja do rujna, na ukupno 21 mjernoj točki



RIJEKA Iako se prema vremenu ne bi reklo, kupališna sezona je u Rijeci počela 1. lipnja 2016. godine, a riječke plaže spremne su za prihvat kupače. Tome treba dodati i da je zadnje ispitivanje mora pokazalo izvrsnu kvalitetu, a što je na Kolegiju gradonačelnika potvrdila Karla Mušković iz Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.


– Ispitivanje čistoće mora provodimo prema našoj uredbi koja je stroža od europskih propisa, a prema ispitivanjima provedenim u prošloj godini, sve mjerne točke bile su pogodne za kupanje, a jedino je malo problematično bilo Grčevo i Kantrida istok. Ali ne na način da te plaže nisu pogodne za kupanje, već da su pojedina mjerenja, a ne sva, pokazala more manje čistoće. Jučer smo dobili rezultate prvoga ovogodišnjeg ispitivanja i gotovo na svim točkama ispitivanja more je izvrsne kvalitete. Uz to, očekujemo da će se plava zastava vijoriti i ove godine na invalidskoj i plaži Ploče, izjavila je Mušković. Ona je pojasnila da se na području grada Rijeke, od Preluka do Pećina, kontrola kakvoće mora provodi deset puta tijekom sezone kupanja, u razdoblju od  svibnja do rujna, odnosno od početka do kraja sezone kupanja i to na ukupno 21 mjernoj točki.


– Na lokaciji Kantrida – istok, već četvrtu sezonu zaredom konačna ocjena je, prema hrvatskim kriterijima, nezadovoljavajuća. Ali je bitno naglasiti, da prema kriterijima iz EU direktive navedena lokacija niti u jednoj sezoni nije ocijenjena kao nezadovoljavajuća. Prema EU direktivi o vodi za kupanje, ako je more klasificirano kao »nezadovoljavajuće« tijekom pet uzastopnih godina, potrebno je uvesti trajnu zabranu kupanja. Pod pojmom »trajno«, podrazumijeva se zabrana odnosno upozorenje koje traje najmanje jednu sezonu kupanja, pojasnila je Mušković.




Prema planu upravljanja pomorskim dobrom za održavanje 22 plaže u 2016. godini osigurano je oko 2,5 milijuna kuna, a sukladno programu održavanja komunalne infrastrukture, iz sredstava komunalne naknade, osigurano je oko 1,7 milijuna kuna, odnosno ukupno 4,2 milijuna kuna za održavanje plaža. Grad Rijeka održava 22 plaže – 13 plaža na Kantridi i Kostabeli: Preluk, »S« zavoj, Akademija, za osobe s invaliditetom –Kostanj, Lungo mare, Skalete, Bivio, Razbojna, Ploče, Villa Nora, Igralište, Igralište zapadno – plaža za pse, Brgudi, te devet plaža na Pećinama – Brajdica, plaža za pse, Križić, Sablićevo, Vila Olga, Park hotel, plaža Glavanovo, Srebrena, Ružićevo i Grčevo. Ukupna površina plaža je 108.000 metara kvadratnih.


Gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je dodatna ulaganja u plaže tijekom sljedećeg razdoblja.


Šetnica od stadiona do Preluka


– Ali na vrijeme ne možemo utjecati. Što se tiče kvalitete mora, možemo biti zadovoljni kada znamo da je iza riječkih plaža jedna velika urbana aglomeracija koja je smještena na krškom terenu. Izgradnjom kolektora i kanalizacijskog sustava uspjeli smo spriječiti nekontrolirano izlijevanje otpadnih voda u more. Rezultati ispitivanja bit će još i bolji kada se završi kompletan investicijski ciklus. U održavanje plaža ulažemo preko četiri milijuna kuna i nije mi jasno od kuda porivi za vandalizmom koji rezultira uništavanjem opreme na plažama, izjavio je Obersnel. Riječki gradonačelnik najavio je dodatna ulaganja u plaže tijekom sljedećeg razdoblja.


– Riječ je o aktivnostima koje će omogućiti povećanu kvalitetu plaža, ali i njihovu dostupnost. Očekuje nas proširenje plaže Kostanj, a i na drugim plažama je omogućen pristup moru invalidima. Trenutno se popravljaju prilazni putovi na pećinskim plažama, a koristit ćemo i sredstva Ministarstva turizma za izgradnju šetnica na zapadnom dijelu grada. Cilj je povezati cijeli prostor uz more od stadiona do Preluka, a uz šetnicu će se izgraditi rekreacijski sadržaji. Sljedeće godine bi trebao krenuti taj zahtijevni projekt, najavio je Obersnel.


Grad Rijeka osigurao je 50.000 kuna za financiranje rada dvije osobe – čuvara plaže, u sezoni kupanja na plaži za osobe s invaliditetom u uvali Kostanj.