Mješoviti pjevački zbor

Vjerni tradiciji: “Jeka primorja” večeras koncertom slavi 45 godina rada

Svjetlana Hribar

Mješoviti pjevački zbor »Jeka Primorja« osnovan je 15. siječnja 1971. godine spajanjem triju zborova, a svojim je programom nastavio tradiciju tih zborova – izvodio je klasične i suvremene zborske skladbe, njegovao istarski melos i negro spiritual, sudjelovao u operama riječkog kazališta...



RIJEKA Proslava 70. obljetnice amaterskog pjevanja u Rijeci i 45. obljetnice rada Mješovitog pjevačkog zbora »Jeka Primorja« bit će obilježena Svečanim koncertom večeras s početkom u 20 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Kao gosti nastupit će zbor »Gimpl« iz Ravne Gore i sopci iz KUU-a Dubašnica Malinska.


Mješoviti pjevački zbor »Jeka Primorja« osnovan je 15. siječnja 1971. godine spajanjem zborova »Jedinstvo«, »Mladost« te »Ivan Matetić Ronjgov«. Objedinjeni zbor imao je osamdesetak članova, a vodio ga je Dušan Prašelj sve do 1990. godine, potom Krunoslav Kajdi, pa Davorin Haupfeld, Josip Vuk, Aleksandra Matić (1997-2008), Darko Đekić, a od 2010. Igor Vlajnić.  Zbor je u svom programu nastavio tradiciju zborova koje je okupio – izvodio je klasične i suvremene zborske skladbe, istarski melos, negro spiritual, oratorije, povremeno sudjelovao u operama u HNK-a Ivana pl. Zajca.


Tradicija zborskog pjevanja, međutim, u novijoj riječkoj povijesti duga je punih sedamdeset godina.


Jedinstvo i Mladost




Početkom 1945. godine, kada se već nazirao kraj Drugog svjetskog rata, i u Rijeci i Sušaku počeli su se pripremati za proslavu konačne pobjede nad fašizmom, pa je u Rijeci osnovano Radničko kulturno-umjetničko društvo »Jedinstvo«, a na Sušaku »Mladost«. »Jedinstvo«  je imalo nekoliko sekcija, ali najduže se zadržao Mješoviti pjevački zbor. Program im je bio vrlo raznolik – od klasike do suvremenih domaćih i stranih zborskih skladbi; njegovali su istarski melos i negro spiritual, a sa zborom i orkestrom Narodnog kazališta »Ivan Zajc« izveli su nekoliko kantata i oratorija  (»Carmina burana« Carla Orfa, »Stabat mater« Antonina Dvoraka, »Requiem« Giuseppea Verdija) te surađivali u operama.


Zbor su vodili eminentni dirigenti – osnivač Vlado Štefanac, zatim Igor Drucker, Lovro pl. Matačić, Boris Papandopulo, Branimir Sakač, Dušan Prašelj, Davorin Hauptfeld i Josip Kaplan. Godine 1947. zbor je osvojio prvo mjesto na republičkoj smotri, a za svoje djelovanje i uspjehe na očuvanju i razvijanju amaterskog pjevanja dobio je 1955. Nagradu »Ivan Zajc« (današnja Nagrada grada Rijeke).


Mješoviti zbor RKUD-a »Mladost« na  programu je imao uglavnom narodne pjesme s naglaskom na istarsko-primorski melos, a nastupao je najčešće s folklorom i tamburaškim orkestrom. Zbor su vodili Marijan i Dušan Prašelj (Dušan je 1948. godine, u svojoj sedamnaestoj godini, sa zborom osvojio 2. mjesto na natjecanju u Beogradu!), te Nedjeljko Mihelčić i Josip Vuk. Osim u Hrvatskoj, gostovali su i u Srbiji i Sloveniji. 


Mješoviti pjevački zbor »Ivan Matetić Ronjgov« osnovan je 1962. godine pri Srednjoj muzičkoj školi. Pjevao je klasične i suvremene zborske skladbe, njegovao istarsko-primorski melos, sudjelovao u izvedbama kantata i oratorija (»Godišnja doba« Josepha Haydna, »Te Deum« Zoltana Kodalya). Zbor su vodili osnivač Dušan Prašelj  te Vladimir Fajdetić.


»Jeka« u Europi


Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća nastala je kriza u članstvu ovih zborova (a i općenito u amaterizmu) pa je maestro Prašelj predložio spajanje zborova. Ovako veliki zbor dostojno je predstavljao Rijeku, Hrvatsku i Jugoslaviju u zemlji i inozemstvu na raznim gostovanjima i međunarodnim festivalima: »Jeka« je obišla pola Europe –  Italiju, Španjolsku, Francusku, Englesku, Austriju, Njemačku, Poljsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju.


Na Susretima i natjecanjima zborova Hrvatske zbor je osvajao zlatne i srebrne plakete, a sa zborom i orkestrom HNK-a Ivana pl. Zajca izveo je nekoliko oratorija (među inima Verdijev »Requiem«, Beethovenovu 9. simfoniju,  »Carminu buranu« Carla Orffa) te sudjelovao  u izvedbi opera (»Aida«, »Nabucco«, »Ero« itd). No, najupečatljivija je bila izvedba Berliozova »Requiema« u Francuskoj i Italiji 1987. godine s Moskovskom filharmonijom (stotinu članova orkestra – od toga osam timpana – plus četrdeset francuskih trubača, stotinu članova »Jeke« i stotinu članova zbora »Ivan Goran Kovačić« iz Zagreba)!


Za svoj rad na promicanju zborskog pjevanja, očuvanju tradicije istarsko-primorskog melosa te predstavljanje Rijeke u zemlji i inozemstvu »Jeka Primorja« dobila je 1975. godine Nagradu grada Rijeke, a 1981. Orden zasluga za narod sa srebrnim zrakama.