STO GODINA OŠ VEŽICA

Svjetionik modernog odgoja i obrazovanja

Ingrid Šestan Kučić

Prva škola za klasični balet i suvremeni ples, prva škola koja je uvela tablete u nastavni proces, eko škola, škola bez nasilja - to su samo neki od projekata po kojima je OŠ Vežica postala poznata i cijenjena, ne samo u Rijeci, već i šire



RIJEKA » Pod nazivom »Sto godina, sto faca i jedna japanska maca« sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca održana svečanost povodom stogodišnjice osnutka Osnovne škole Vežica. Naglašavajući kako je riječ o školi koja se zbog postignutih rezultata te priznatog stručnog, pedagoškog i odgojnog rada u posljednjim desetljećima profilirala u uglednu i eksperimentalnu školu, posebice u području umjetnosti i tehnologije, ravnateljica Violeta Nikolić istaknula je da je stoti rođendan škole veliki dan kada vežička škola želi pokazati koliko je njen rad važan. Vizija te škole, dodala je, dosegnuti je nova područja i metode nastave te postati istinska europska škola.


   Riječ je o ustanovi koja je do sada dobila niz nagrada i priznanja, a prije sedam godina osnovana je i Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples čime je OŠ Vežica ponudila prvu osnovnu plesnu školu u povijesti Rijeke. Uz umjetnost posebni napori ulažu se u razvoj projekata i podučavanja prema principima vještog korištenja komunikacija, informatike te osvještenosti prema zaštiti okoliša. Svoj vrhunac ta je tendencija doživjela pokretanjem projekta uvođenja iPada u nastavu u školskoj godini 2012./2013. čime je OŠ Vežica postala prva osnovna škola u Hrvatskoj u kojoj se nastava provodi uz pomoć tableta, na potpuno moderan i inovativan način. Uz povećanje broja odjela s nastavom na tabletima i sveobuhvatnom primjenom digitalne tehnologije škola je prozvana i »Appleovim svjetionikom«, a uz status Eko škole i Škole bez nasilja u vežičkoj školi već se šesnaest godina poučava i odgoj za ljudska prava i demokratsko građanstvo.


   Prema najavama prorektorice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, OŠ Vežica uskoro će postati i vježbalište riječkog Sveučilišta te prva osnovnoškolska ustanova koja je sa Sveučilištem ostvarila projektni i partnerski odnos. Dok je pročelnica Primorsko-goranske županije Edita Stilin istaknula da je riječ o školi koja je u mnogočemu proteklo stoljeće bila prva, riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel poseban naglasak stavio na energiju koju nastavnici te škola kontinuirano ulažu u prenošenje znanja.