Restauratori dali novi sjaj

Slika iz 18. stoljeća vraćena u Trsatsko svetište

Mirjana Grce

Na slici »Prijenos nazaretske kućice« golemih dimenzija – 724 x 302 centimetra – prikazana su dva prizora – Navještenje Marijino i Prijenos nazaretske kućice na Trsat, a restauratori su na njoj nabrojili i 41 anđela



Nakon godinu i pol dana restauracije jučer je u baziliku Trsatskog svetišta vraćena slika »Navještenje i prijenos nazaretske kućice na Trsat«, djelo slikara Christofora Tasce nastalo 1714. godine. Riječ je o vrijednoj i dimenzijama ogromnoj slici, ulju na platnu veličine 724 x 302 centimetra, postavljenoj na istaknutom mjestu u trsatskoj crkvi. 


    Slika i njezin pozlaćeni ukrasni okvir restaurirani su na Odjelu za štafelajno slikarstvo Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu pod vodstvom višeg konzervatora-restauratora Slobodana Radića, voditelja toga Odjela HRZ-a, a konzervatorsko-restauratorske radove u cijelosti je financiralo Ministarstvo kulture s 95 tisuća kuna. 



– Konzervatorsko-restauratorskim radovima na slici prethodili su istraživački radovi: ultravioletne snimke preslikanih područja slike, snimke portreta donatora termo kamerom, probe uklanjanja laka s lica slike kao i kemijska analiza premaza na poleđini slike. Nakon uklanjanja potamnjelog laka na lijevoj strani slike još uočljivije se nazire portret donatora D’Androche. Istraživački radovi su pokazali da je njegov portret nastao u prvoj varijanti slike i nije poznato zašto je prekriven slojem boje koju je proveo sam Tasca, izdvaja Radić.





    Slika je jučer montirana na svoje mjesto, u trijumfalni luk u crkvi, gdje zajedno s ukrasnim okvirom i uokvirenim natpisom s grbovima donatora – baruna Franza Ignaza d’Androche i njegove supruge Marije Elizabete von Windishgratz – smještenim ispod slike, čini cjelovitu kompoziciju. 


    U restauraciju slike bili su uključeni brojni stručnjaci i suradničke ustanove, a ona je značila i prvi »izlazak« Tascine slike iz trsatske bazilike, gotovo 300 godina nakon što je naslikana i postavljena u svetištu. Naime, jedinu prethodnu intervenciju na slici su 1961. godine »in situ« izveli restauratori Viroubal i Bulić. 


    Na slici su prikazana dva prizora: Navještenje Marijino i Prijenos nazaretske kućice na Trsat, a restauratori su na njoj nabrojili i 41 anđela. 


    – Konzervatorsko-restauratorskim radovima na slici osigurana je stabilnost slikanog sloja i nosioca; stari dotrajali podokvir je zamijenjen novim; pomoću sistema napinjanja slike preko opruga postignuta je konstantna napetost slike. U konačnici, uklanjanjem starog laka i prethodnih intervencija konačno se može sagledati kvaliteta Tascina izražaja. 


    Slika je prije bila jako tamna, bilo je i dosta intervencija restauratora iz 1961., no mi smo je pokušali dovesti u originalni sloj. Slika je sada svjetlija, čitljiva, jasnija, konsolidirana, dovedena u dobro stanje – objasnio je Radić.