Projekt "Spajalica"

Niz intervencija u javnom prostoru čini život ugodnijim

Nela Valerjev Ogurlić

Ovogodišnja Spajalica okupila je tridesetak domaćih i stranih umjetnika, građana, istraživača i teoretičara u projektima kao što su, primjerice, »Sušačka akcija«, Geodezijska kupola, »87 sati skulpture«



RIJEKA » Izlozi napuštenih poslovnih prostora u okolici Građevinsko tehničke škole na Sušaku od jučer su oblijepljeni plakatima s uvećanim crtežima učenika koji pokazuju kakvim bi sadržajima željeli oživjeti zapušten kvart oko škole da bi im život u njemu bio ugodniji. Riječ je o jednoj u nizu intervencija u javnom prostoru što se na području centra Rijeke događaju u okviru ovogodišnje »Spajalice«, programa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kojem sudjeluje tridesetak domaćih i stranih umjetnika, građana, istraživača i teoretičara.


   Radovi učenika smjera dizajna unutrašnje arhitekture Građevinsko tehničke škole nastali su u suradnji s umjetnicom Nikom Rukavinom koja je projekt »Sušačka akcija« osmislila kako bi skrenula pažnju na zamrli dio grada i mlade potaknula da o njemu razmišljaju, a ujedno artikuliraju vlastite želje i osmisle sadržaje koji bi zadovoljili njihove potrebe. Na repertoaru želja našli su se sadržaji koji se ponajviše vrte oko zabave i hrane, ali fine i zdrave, kao alternativa uobičajenoj ponudi hamburgera, pekarnica i slastičarnica. Učenici čeznu i za nekom vrstom dnevnog boravka u kojem bi mogli organizirati druženja i različite društvene aktivnosti, uključivo i galeriju u kojoj bi izlagali svoje radove. Uz neizostavan noćni klub, zanimaju ih i sportski sadržaji, a voljeli bi i da je trg ispred škole uređeniji. Na njemu su instalirali klupice napravljene od paleta, a markirali su i mini igralište za osnovce iz susjedstva, u što je osim plemenite geste utkana i poruka malima da se drže svog dijela igrališta. No, iznad svega iz ovog popisa želja izbija jasna poruka zajednici što mladima nedostaje i treba.


Iglu na Gatu


Na Gatu Karoline Riječke postavljena je instalacija u obliku iglua, djelo Krune Jošta koji ovim projektom oživljava zamisli arhitekta i vizionara Buckminstera Fullera (1895.-1983.) koji je osmislio Geodezijsku kupolu kao konstrukciju specifične forme i akustike, otpornu na vanjske utjecaje, koja minimalno troši energiju. U kupoli opremljenoj solarnim panelima koji proizvode struju nužnu za održavanje programa, a ima i satelitsku antenu za uspostavljanje internetske veze, održavat će se do 11. svibnja od 12 do 20 sati različiti programi s naglaskom na ekološku i socijalnu tematiku, duhovnost i suvremene medije.




   Svakog dana u 18 sati na programu je sat relaksacije uz jogu, a u 20 večernja projekcija filmova. Između ostalog, građani se mogu upoznati s urbanim vrtlarenjem i izradom kuglica od zemlje i sjemenki koje urbana gerila u svijetu koristi za ozelenjavanje zagađenih i zapuštenih gradskih područja. Baš danas vrtlarska će gerila grad bombardirati kuglicama koje sadrže sjemenke konoplje, a izrađivat će se i posudice za sadnju biljaka koje se mogu koristiti u javnom prostoru. Za večernje sate najavljena je projekcija filma »Natural Farming with Masanobu Fukuoka« o poljoprivredniku i filozofu koji živi na japanskom otoku Shikoku. Premda za obrađivanje tla ne koristi strojeve, ni kemijska sredstva, vrlo rijetko plijevi i uopće ne ore, kvaliteta tla njegovih voćnjaka i polja iz godine u godinu sve je bolja, a godišnji prinosi mogu se usporediti s najproduktivnijim farmama u Japanu. U Geodezijsku kupolu dobrodošli su svi, a zamišljena je kao umjetničko-znanstveni laboratorij čiji program publika može oblikovati i vlastitim zamislima.


Neonska instalacija


Na više mjesta u gradu mogu se vidjeti i druge intervencije nastale u okviru »Spajalice«, poput neonske instalacije ispod Gradske ure koja je dio rada Tanje Vujasinović »Neisporučeni neoni gospodina Lackovića« . Gospodin Lacković bio je jedan od prvih u našim krajevima koji je izučio rad s neonima, ali mu je pojavom LED tehnologije posao propao. Priču o tome donosi video ispred izložbene sale MMSU koji kroz njegovu sudbinu oslikava probleme tranzicije i izumiranja obrta koji se gase uslijed pojave novih tehnologija.


   Ispred ulaza u zgradu MMSU obješena je velika štoperica, kakva se koristi na sportskim utakmicma. Riječ je o radu Holgera Pohla pod nazivom »87 sati skulpture« koji odbrojava vrijeme trajanja »Spajalice«, ali drukčijim ritmom od uobičajenog mjerenja vremena, a dolazi kao komentar na ubrzani ritam današnjice i manjak slobodnog vremena. Na svoj način time se bavio i performans »Zlato posvuda« umjetničkog dvojca Katze i Krieg u sklopu kojeg su dvije umjetnice odjevene u svečane toalete relaksirano šetale gradom i krajnje sporim kretnjama usporavale prodaju u lokalnim marketima.


Savjeti, šetnje gradom, predavanje


   Dio Riječana iskoristio je »Spajalicu« da u sklopu jednodnevne radionice HitneArhitektura Odreda za arhitekturu savjesti dobije savjet za preuređenje stana, a svi koji žele bolje upoznati grad imaju priliku uključiti se u šetnje pod vodstvom Ivane Lučić koja četvrtkom u 17 sati dočekuje goste ispred MMSU-a da bi ih povela u obilazak neposrednog susjedstva. U petak i subotu od 15 do 18 sati u Malom salonu održat će se predavanja i razgovori na temu jesu li javni prostori zajednički i imamo li vremena za dokolicu, a svojim neobičnim ponašanjem i uniformiranom pojavom pažnju prolaznika nastojat će zadobiti Društvo umjetnika Mateje Bučar, koje 9. svibnja nastupa s koreografijom »Neprimijećeni«, propitujući obrasce očekivanog ponašanja u javnom prostoru.