Ne skreću s puta

“Međunarodno narodno kazalište”: Što donosi nova kazališna sezona riječkog HNK

Kim Cuculić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Slogan "Međunarodno narodno kazalište" odabran je jer će se aktivnosti, projekti i procesi usmjeriti prema Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture, potom zbog nastavka suradnje s europskim kazalištima, umjetničkim skupinama, gostovanjima na međunarodnim festivalima, dovođenja vrhunskih inozemnih umjetnika u HNK i zato što je dio identiteta HNK Talijanska drama, a u orkestru i Baletu riječku kulturu oblikuju i predstavnici drugih naroda, pojasnio je Blažević



Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca najavilo je novu kazališnu sezonu 2016/2017, koja će se odvijati pod sloganom »Međunarodno narodno kazalište« jer će u nadolazećim sezonama djelovanje riječkog HNK-a obilježiti aktivnosti, projekti i procesi usmjereni prema godini Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Ovim povodom v.d. intendanta Marin Blažević istaknuo je da će riječko kazalište i dalje biti političko i angažirano, a u njemu je estetsko nerazdvojivo od etičkog. 


Nova sezona počinje već 16. rujna, kad će Hrvatska drama premijerno izvesti »Majstora i Margaritu« Mihaila Bulgakova, u režiji Selme Spahić i adaptaciji Dine Pešuta. Ostale naslove ove umjetničke grane najavila je ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić. Premijerno će biti izveden i autorski projekt Olivera Frljića »Naše nasilje i vaše nasilje«, a premijeru će doživjeti i »Jesenja sonata« Ingmara Bergmana u režiji Ane Tomović, s Mirom Furlan u ulozi Charlotte.


Tomizza na sceni


Bit će uprizorena i Molièreova »Kritika škole za žene« u režiji Igora Vuka Torbice. Predstavu za mlade »Put oko svijeta u 80 dana« Julesa Vernea režirat će Matjaž Pograjc, a iz suradnje Hrvatske i Talijanske drame nastat će hrvatska i talijanska verzija predstave »Čuvaj se vuka ili Crvenkapica« u režiji Giorgija Amodea.




U ime ravnateljice Talijanske drame Leonore Surian program TD-a predstavio je Giuseppe Nicodemo, naglasivši da je Talijanska drama u protekloj sezoni postigla nekoliko rekorda – njene predstave gledalo je više od 10.000 gledatelja i bilo je više od 60 izvedbi. Nova kazališna sezona bit će u znaku 70. godišnjice Talijanske drame, a u planu je šest premijera, od čega pet koprodukcija. Premijerno će biti izvedena »Gostioničarka Mirandolina« Carla Goldonija, u režiji Paola Magellija. Gianpiero Borgia režirat će »Cabaret D’Annunzio«, a u koprodukciji s tršćanskom La Contradom nastat će predstava »I buhe kašlju« prema predlošku Fulvija Tomizze i u režiji Carla Rossija. U koprodukciji s La Contradom i Forumom Tomizza Umag premijerno će biti izvedeno scensko čitanje »Tomizzine žene« Martine Gamboz, u režiji Marca Artusija. Predstava »Priče s obale i mora« nastat će u koprodukciji s Teatrom Rossetti – Friuli Venezia Giulia.


Balet, opere i koncerti


Ravnatelj Baleta Balázs Baranyai najavio je baletne premijere. Prvi naslov – »Šah-mat & Dogma« objedinit će moderni i apstraktni balet. Prema »Šah noveli« Stefana Zweiga moderni balet »Šah-mat« koreografirat će Raza Hammad, a koreograf apstraktnog baleta »Dogma« je Balázs Baranyai. U »Dogmi« će biti korištena suvremena tehnologija video-mapiranja koja će plesnoj umjetnosti dati novu dimenziju. Premijerno će biti izveden i neoklasični balet »Labuđe jezero« Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji mađarskog koreografa Lóránda Zachára.


Ravnatelj Opere Marin Blažević predstavio je operne premijere i koncertni program. Premijerno će biti izveden »Werther« Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana, a »Eru s onoga svijeta« Jakova Gotovca režirat će Lary Zappia. Treća operna premijera je Verdijev »Otello«, u režiji Marina Blaževića. U sklopu programa »Drama u operi« Giorgio Surian adaptirat će i režirati Rossinijeva »Seviljskog brijača«.


Koncerti na velikoj sceni bit će u znaku Beethovenovih simfonija, a među ostalim na programu su i koncertne izvedbe Gounodova »Fausta« i »Kralja Rogera« Karola Szymanowskoga te koncert Diane Haller. S dirigentom Villeom Matvejeffom dogovoren je nastavak suradnje za još dvije godine. Program ciklusa komornih koncerata bit će najavljen početkom rujna.


Nakon konferencije za medije novinari su provedeni kroz HNK Ivana pl. Zajca u kojemu se odvijaju radovi na sanaciji kapilarne vlage, a nastavlja se i obnova sjedalica i tepiha u parteru kazališta.