Vragoder i Vragoljan

Humor naš primorski: U Kostreni predstavljena knjiga Danijela Kokića

Slavica Mrkić Modrić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



KOSTRENA »Humor naš primorski«, naziv je knjige Danijela Kokića, preksinoć predstavljene u kostrenskoj Čitaonici. O knjizi, čiji su izdavači Katedra Čakavskog sabora Kostrene i Naklada Kvarner d.o.o. govorili su u ime Katedre Vjekoslav Bakašun, a »Kvarnera« Franjo Butorac. Kako nazivu knjige i dolikuje predstavljanje je bilo prožeto humorom, ali i sjetom zbog činjenice da autor svoje djelo nije dočekao vidjeti ukoričeno. Nažalost, iznenadna smrt zatekla ga je u samom finiširanju, ovog, po mnogočemu izuzetnog djela, za Primorje, Primorce i primorsku satiru vrlo vrijednog. Upravo taj nemili događaj razlog je što je knjiga na izlazak u javnost čekala od 2008. godine, kazao je Butorac, a onda nazočne proveo od naslovnice do posljednje stranice knjige.


Vragoder i Vragoljan


– Ova knjiga je odavanje počasti Danijelu Kokiću jer kako se reče – ča je među koricami, ostaje zavavik, pa je samim tim ona Danijelu u Kostreni i među Kostrenjanima osigurala duže trajanje od onog zemaljskog. Vječno. Kokić je znao reći da se humoristi rađaju, a zidarom se postaje, a knjiga je očit dokaz toga. »Humor naš primorski«, ozbiljno je djelo s pretenzijom da prikaže koliko je primorski humor specifičan. Danijel je u njoj dao cjelovit prikaz primorskog humora 19. i 20. stoljeća, obradivši humorističke listove među kojima su senjski »Vragoder« i bakarski »Vragoljan«, jedne od prvih među takvima u Hrvatskoj, potom i humor u vrijeme karnevala kao i onaj svakodnevni usmeni što donosi anegdote, šale i pošalice, koje se prenose s generacije na generaciju. Autor ne ostaje samo na teorijskom aspektu humora već donosi i niz primjera gradeći i izgradivši tezu kako je primorski humor lako probavljiv humor. Smijeh po mjeri čovjeka. Knjiga je ozbiljna društvena studija o odnosu među ljudima. No, ujedno je to i čitljiva, prijemčljiva, simpatična i draga knjiga koja za Kostrenu, cijelo Primorje i Liburniju, kao i za Danijelovu obitelji i prijatelje znači puno.


Asimilacija 


O Danijelu Kokiću, potomku Cetinske krajine i njegovom životu s Kostrenom i Kostrenjanima govorio je Vjekoslav Bakašun.




– Danijelova filozofija glasila je – dužnost je svakog čovjeka kad dođe u novu sredinu da prouči njezinu povijest, kulturu i običaje. On je to i činio. Bilo ga je po cijeloj Kostreni, po centru i zaselcima. Marljivo i duboko je zaronio u njezinu povijest, ostavio pisani trag u njezinim zbornicima i ostalim publikacijama, te u, za Kostrenu, vrlo važnoj knjizi »Ljepote i nadahnuća – Kostrena u hrvatskoj književnosti«. Danijel je bio vrlo aktivan u Katedri Čakavskog sabora Kostrene, a na njezin prijedlog Općinsko mu je vijeće 2009. godine, nažalost posthumno, dodijelilo nagradu za životno djelo, kazao je Bakašun, te prvi primjerak knjige uručio Danijelovoj supruzi, Mirjani Kokić koja je zahvalila svima koji su omogućili izlazak knjige, a svima onima koji će ju čitati poželjela puno smijeha uz »Humor naš primorski«.