Afera Lugano

Krađa identiteta: Rektor Sveučilišta u Rijeci slučaj švicarskih studija prijavio policiji

Ingrid Šestan Kučić

Odmah smo pozvali policiju, podići ćemo kaznenu prijavu i tražiti ukidanje te web stranice koja koristi naš identitet. Sve što radimo, radimo kroz institucije, pa i kad su u pitanju dislocirani studiji ili on-line studiji, kaže rektor Lučin



RIJEKA Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin jučer je slučaj fantomskih studijskih programa u Švicarskoj koji se predstavljaju kao zajednički programi riječkog i osiječkog sveučilišta prijavio policiji, a sljedeći je korak podizanje kaznene prijave zbog zloupotrebe loga i krađe identiteta riječkog sveučilišta. Naime, riječ je o Odjelu za europske studije u Švicarskoj koji su prema podacima na web stranici osnovali riječki Ekonomski fakultet i osiječki Medicinski fakultet, a Odjel se koristi logom oba sveučilišta te nudi upis u studije iz područja medicine i ekonomije po cijenama od 10 do 25 tisuća eura.


Prijemni ispiti provode se u hotelu Belevedere u Locarnu, a polaznicima se obećava diploma dva hrvatska državna sveučilišta, kao i sudjelovanje riječkog i osiječkog rektora u komisiji pri obrani diplomskog rada. Školarina se ne uplaćuje na račun Odjela, već na račun Zaklade Europa u Umagu koja je otvorila i podružnicu u Luganu, a da bi se uopće pristupilo prijemnom ispitu u švicarskom hotelu, neophodno je uplatiti 150 eura. Dekani hrvatskih fakulteta koji su navodni osnivači Odjela tvrde da nikakve upise studenata u Švicarskoj ne provode, iako potvrđuju da su bili na pregovorima sa Zakladom, no tvrde, na tome je sve stalo.


– Odmah smo pozvali policiju, podići ćemo kaznenu prijavu i tražiti ukidanje te web stranice koja koristi naš identitet – kaže prof. dr. Lučin.




Iako bivši dekan riječkog Ekonomskog fakulteta prof. dr. Heri Bezić tvrdi da ne zna kako se našao u Znanstveno-tehničkom odboru Odjela za europske studije te da nikakve ugovore sa Zakladom Europa nije potpisao, jučer smo došli u posjed dva ugovora na kojima stoji navodni potpis bivšeg dekana. Jedan je ugovor o znanstveno-razvojnoj suradnji, a drugi o suradnji u organizaciji izvođenja sveučilišnog diplomskog studija poslovna ekonomija-smjer međunarodno poslovanje u Luganu. Tim se ugovorom Ekonomski fakultet obvezao da će u listopadu ove godine započeti izvođenje studija u Švicarskoj, a ugovor je potpisan u svibnju ove godine. 


Opširnije o aferi Lugano čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…