Vlada podupire razvoj

Korak naprijed: Platak će dobiti deset staza i sustav za zasnježivanje

Sanja Gašpert

Foto I. Blažina

Foto I. Blažina

Veseli nas odluka Vlade RH o utvrđivanju državnog interesa pri izgradnji Sportsko-rekreacijskog centra Platak, što dokazuje opravdanost smjernica Županije i ulaganja u taj centar, kako ljetnog, tako i zimskog turizma, komentar je župana Zlatka Komadine



ČAVLE » Vlada Republike Hrvatske na svojoj posljednjoj sjednici donijela je odluku o utvrđivanju interesa države za izgradnju Regionalnog sportsko-rekreacijskog i turističkog centra (RSRTC) Platak. Temeljem odluke bit će izvlašteno deset katastarskih čestica (šuma) kojima su vlasnik Hrvatske šume za potrebe izgradnje sustava za zasnježivanje, skijaških staza i poligona za daskanje, žičara, građevina ugostiteljsko turističke namjene s kolibom za skijaše, akumulacije s crpnom stanicom te trafostanice i ostala infrastruktura.


   – Veseli nas odluka Vlade RH o utvrđivanju državnog interesa pri izgradnji Sportsko-rekreacijskog centra Platak, što dokazuje opravdanost smjernica Županije i ulaganja u taj centar, kako ljetnog, tako i zimskog turizma. Poruka je to da imamo resurse u našoj Hrvatskoj, da možemo razvijati i rekreativni snježni zimski turizam i ljetni. Na taj način će se omogućiti sigurno lakša izgradnja nove akumulacije kojom bi se osiguralo lakše zasnježenje najvećih naših staza, prije svega Radeševa, ali i izgradnja ostalih deset staza koje planiramo na Platku, komentirao je odluku Vlade primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


   Niti načelnik Općine Čavle Željko Lambaša nije krio oduševljenje ovakvom odlukom Vlade.




   – Bravo, izuzetno sam zadovoljan tom odlukom Vlade, jer je to potvrda da smo napravili dobar potez kada smo prije dvije godine zaključili sporazum o ulasku i Općine Čavle u Goranski sportski centar. Vidljivo je koliko je to značajno za našu općinu i koliko će to biti značajno za ovu našu mikroregiju, ali i čitavu županiju. Ne samo za ove čestice o kojima je riječ, a koje su namijenjene za potrebe izgradnje sustava za zasnježivanje, skijaških staza i poligona za daskanje, žičara, akumulacije s crpnom stanicom te trafostanice i ostale infrastrukture, nego općenito je to važno i za sve druge aktivnosti koje će se pokrenuti u ove dvije godine mandata vlasti u Općini Čavle i Primorsko-goranskoj županiji. To je veliki odmak od onoga prije što se događalo na Platku, na kojem slijede značajni projekti. Hvala još jednom Vladi na razumijevanju i na tome što su prepoznali da u samoj blizini mora imamo izletište i skijalište, a koliko je ono omiljeno, vidljivo je bilo i prošle nedjelje kada je skijalište posjetio veliki broj posjetitelja, ljubitelja zimskih sportova i snijega. Nadam se kako će u bliskoj budućnosti jednak broj posjetitelja biti na Platku i ljeti. Ako to uspijemo, napravit ćemo veliki posao. Hvala Vladi, ali hvala i Primorsko-goranskoj županiji što su prepoznali ovaj projekt.


Atraktivno noćno skijanje


   Čak 650 karata za žičaru prodano je u utorak navečer u samo tri sata noćnog skijanja na Platku, što je pokazatelj koliko su skijaši jedva dočekali snijeg na Platku, a ljubitelji noćnog skijanja i ovu posebnu zimsku atrakciju. Zbog velike potražnje, noćno skijanje, koje se, inače, organizira utorkom i petkom od 19 do 22 sata na stazi Radeševo, ovaj će tjedan biti organizirano i u subotu, 14. veljače, a cijena karte je 80 kuna.


   Noćnom skijanju u utorak navečer prisustvovao je i predsjednik Općinskog vijeća Čavle Norbert Mavrinac, i sam ljubitelj skijanja.


   – U samo tri sata trajanja mislim da je na žičaru čekalo između 500 i 700 ljudi. Kolika je bila gužva, svjedoči i to da sam se u ta tri sata uspio spustiti samo četiri puta. Bilo je jako puno ljudi, ali, iako je bila velika gužva, nije bilo nervoze, nego je vladala jedna pozitivna atmosfera, kazao je Mavrinac.   .