Svakodnevni susreti s krdom

Konji lutaju Platkom: Pojedinci uzmu poticaje, a onda ne brinu za blago

Sanja Gašpert

Konji na Platku uznemiravaju vikendaše / Foto Marko GRACIN

Konji na Platku uznemiravaju vikendaše / Foto Marko GRACIN

Između 40 i 50 konja svakodnevno dolazi u dvorišta i pod prozore vikendaša, nerijetko ih i vozači zatiču na cesti, a prema riječima voditelja SRC-a Platak Ervina Stilina, za sobom ostavljaju nečistoću



PLATAK Posljednjih su dana redoviti posjetitelji Platka postali konji, njih između četrdeset i pedeset, koji svakodnevno obilaze šume i livade ovog sportsko-rekreacijskog centra, nerijetko ih vozači zatiču i na glavnoj prometnici, dok često zalaze i u vikend naselje Mali Platak s četrdesetak vikendica.


Foto Marko GRACIN


Foto Marko GRACIN



– Dolaze nam u dvorište, ispod prozora. Konji su na Platku već dugo, posljednje tri godine sigurno, međutim, ove su godine sve češće u naselju. Imam osjećaj da o njima nitko ne brine, pa nam je žao, jer, ipak smo mi koji živimo ovdje u svakodnevnom suživotu s tim životinjama, u dvorište nam dolaze i srne i košute, pa čak sam imala i dva susreta s medvjedima. Nama je želja da netko povede brigu o tim konjima, jer i oni sami nerijetko stradavaju na cestama. Ne želimo da im se nešto dogodi. U ovom naselju je i dosta djece, koja također mogu stradati, jer se konji kreću u krdima, bude ih po petnaestak u jednom, a ogromni su, kaže Riječanka Nina Vuletić, jedna od vlasnica vikendice na Malom Platku.


Lokva krvi




Njezin suprug Villiam ističe kako je problem i u tome što je u krdu nekoliko ždrijebadi, a kobila im je uvijek u blizini.


– Znate kakve su majke, uvijek štite svoje najmlađe, pa je tako i među životinjama. Ne znate kada mogu iznenada nešto napraviti. Konj stane pred vas i ne miče se, ne znate koja će biti njegova sljedeća reakcija. Prije nekoliko dana na cesti sam vidio veliku lokvu krvi, tako da mislim da je to konj stradao u srazu s autom. Mi živimo u prirodi i dijelimo život sa životinjama pa ne želimo da im se nešto dogodi. Vidjeli smo da su neki konji označeni brojevima i sigurno se zna čiji su. Ljudi za blago uzmu poticaje od države, a onda se o njemu ne brinu. Jedan od problema je i taj što su počeli uništavati ograde i klupe, a problem je i količina njihovog izmeta, koju često zatičemo na cesti, ali i u dvorištima. Nama je jasno da se, kada živimo u šumi, moramo susretati i sa životinjama, ali ovi konji nisu pod kontrolom. Neki dan su na Kripnju napravili veliku štetu. Najviše ih je bilo u sušnim danima, tražili su vodu. Ipak, mislim da oni sigurno ne prezime sami, da se tijekom zime spuste negdje na Grobničko polje, znači da imaju vlasnike, koji se, nažalost, o njima ne brinu, ističe Villiam Vuletić.


Slično i s ovcama


Voditelj Regionalnog sportsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak Ervin Stilin upoznat je s problemom sve veće pojave konja na Platku, njih, prema njegovoj procjeni, između dvadeset i četrdeset koliko ih svakodnevno šeta šumama i livadama.



Općina Čavle također je upoznata s problemom sve većeg broja konja koji bez nadzora i kontrole šetaju Platkom.– Znamo za taj problem jer su se, nažalost, već dogodile štete na lovno-gospodarskim objektima. Mnogim konjima ne znamo vlasnike, a neki su čak i poludivlji. Razumijemo naše mještane koji povremeno žive na tom području, posebice na Malom Platku, jer je riječ o velikom problemu. Komunalni redar nekoliko je puta izlazio na teren, ali konje je teško pohvatati i zbrinuti. Procjenjujemo da ih je između četrdeset i pedeset. Sjećamo se svi slučaja prije više od desetak godina, kada su se konji spustili na Grobničko polje i radili nerede na području Čavala i Jelenja. Ne želimo da se to ponovi, pa ćemo pokušati stupiti u kontakt s vlasnicima, naravno s onima koji su nam poznati, ali i s nadležnim tijelima i dati se u akciju. Ovom prigodom molim naše mještane za strpljenje, ali i poseban oprez, posebice noću, jer stižu nam jesen i zima, koji sa sobom nose i kišu, poledicu, maglu, kaže načelnik Željko Lambaša, koji poziva sve koji su imali bilo kakve probleme ili počinjene štete od konja da se jave u Općinu, a posebice ukoliko imaju saznanja o vlasnicima konja.


– Konji su svakodnevno na Platku, na više mjesta. Najveći problem predstavljaju nam ostaci njihove velike nužde, koju obavljaju po cijeloj cesti, od skretanja za Platak do naših parkirališta, ali i po dječjim igralištima, pješćenicima, parkingu. Mi čistimo sve prostore kojima gospodarimo, ali drugi dan je opet sve uneređeno. Problem je što su konji bez nadzora. Kontaktirali smo Općinu Čavle i njihovog komunalnog redara, koji su nekoliko puta bili na terenu, ali zasada se ništa nije promijenilo, kaže Stilin, dodajući kako sličan problem postoji i s ovcama.


– Imamo dva pastira koja svoja stada ovaca svakodnevno dovode na Platak. Potjeramo ih s jedne livade, oni idu na drugu i tako u krug, kaže Stilin.


Na Platku smo zatekli i nekolicinu planinara i šetača, koji su nam kazali kako su konji lijepi i veliki, njegovani, ali očito da su pušteni bez nadzora. Turisti se vesele kada ih vide te se s njima slikaju za uspomenu. U konačnici, svi se slažu u jednom – o konjima treba brinuti da im se nešto ne dogodi, ali i da oni sami ne naprave veću štetu, dakle, treba im nadzor i briga njihovih vlasnika.