Grad Rijeka ulaže 1,6 milijuna kuna u sanaciju središnjeg objekta na drugoj po veličini gradskoj placi

Konačno počinje obnova paviljona na tržnici Brajda

Ljiljana Hlača

Zapušteni paviljon Brajda kojeg je 1896. projektirao Giacomo Zammattio, talijanski arhitekt poznat i kao autor Filodrammatice, Palače Ploech i drugih zdanja u Rijeci, kroz faze će dobivati novo ruho, što bi trebalo dati svježinu i cijelom području na Brajde



RIJEKA Postupak javne nabave za sanaciju elektroinstalacija i prve faze pročelja paviljona na tržnici Brajda je okončan te je na njega pristigla samo jedna ponuda – Zanatske zadruge Gradin iz Rijeke s cijenom od 1.609.295 kuna.


Trenutno je u tijeku pregled pristigle ponude i kako saznajemo od Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom, pod uvjetom da je ponuda sukladna zakonu i odredbama natječajne dokumentacije, ova tvrtka mogla bi započeti s radovima na sanaciji u drugoj polovici rujna. 


  Tako će trenutno zapušteni paviljon Brajda kojeg je 1896. godine projektirao Giacomo Zammattio (poznati talijanski arhitekt koji u Rijeci potisuje niz vrlo lijepih zdanja od Filodrammatice do Palače Ploech na Žabici) kroz faze polako dobivati novo ruho. Što bi, vjeruju mnogi, trebalo dati svojevrsnu svježinu cijelom tom području na Brajdi, koje je s vremenom postalo gotovo marginalno. 




 



U drugoj fazi projekta sanacije paviljona predviđena je rekonstrukcija istočnog i zapadnog natkrivenog prostora u kojem su smješteni ribarnica, caffe bar i prostor tržnice prema konzervatorskim uvjetima i to tako da se izvede prema izvornom stanju odnosno da se izvede replika kovanih nadstrešnica i vanjskih prodajnih mjesta. U sklopu ove faze novo ruho dobit će kat paviljona koji je sada prazan.



Otužan ambijent


Tržnica na Brajdi ustinu je otužna: prodavača je sve manje, kao i kupaca. Paviljon – čija je unutrašnjost s vremenom devastirana – samo u prizemlju ima zakupce (trenutno ih je 15 – devet u prizemlju, tri u ribarnici na istočnoj zatvorenoj nadstrešnici, dva u kioscima u zapadnoj nadstrešnici u sklopu koje se nalazi i cafe bar.), dok je kat godinama prazan.


Buvljak stare krame i mjesto otkupa starog željeza koji se nalazi nedaleko od paviljona u kojeg će se sada uložiti dosta novca posebna je priča, a riječ je o problemu koji se godinama pokušava riješiti. No, bezuspješno. 


  – U prvoj fazi sanacije predviđena je sanacija pročelja paviljona koja uključuje sanaciju pročeljne kamene plastike, vijenaca, erti i fasadnih zidova izrađenih od opeke, hidrofobnu zaštitu pročelja te sanaciju vanjske bravarije paviljona. Svi ukrasi na paviljonu koji su od kovanog željeza, bit će popravljeni, te kasnije i premazani u tonu koji odobre konzervatori, saznajemo od Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom. 


  Sanacija elektroinstalacije uključuje izvedbu glavnog napajanja, uređenje mjernih mjesta, izvedbu nove elektroinstalacijske snage odnosno rasvjete, izvedbu nove telekomunikacijske mreže za cijeli paviljon a posebno za prodajna mjesta. S pročelja će biti skinute sve reklamne ploče i klima uređaji, dok će se posebna pažnja posvetiti – kako je već u nekoliko navrata pisao naš list – čišćenju riječkog grba u kamenom reljefu, koji se nalazi iznad ulaznog portala na južnom pročelju paviljona. 


 Zona Benčića


Posljednje ulaganje na ovoj zgradi izvedeno je u razdoblju od prosinca 2010. do veljače 2011. godine kada je saniran krov paviljona. Tada se zamijenio krovni pokrov, krovni vijenac i limarija te je napravljena nova gromobranska instalacija. Vrijednost spomenutih radova tada je iznosila 546.889 kuna. Daljnji razvoj ovog dijela grada u Gradu Rijeci planiraju provesti nizom mjera i aktivnosti od kojih je uređenje paviljona svakako prvi korak. 


  – Nadalje, cijela zona oko tržnice u kojoj Grad raspolaže s većim brojem poslovnih prostora novim modelom upravljanja poslovnim prostorom smještena je u III. zonu čime su omogućene značajnije niže početne cijene zakupa čime se ciljano namjerava potaknuti veći interes poduzetnika za ovim, inače vrlo vrijednim prostorom u širem središtu grada. Ovisno o učincima ovih aktivnosti planirat će se eventualna dodatna ulaganja. Isto tako, područje bivše tvornice Rikard Benčić u kojoj će se smjestiti Muzej grada, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i knjižnica, postat će svojevrsni kulturni centar grada i to će svakako doprinijeti razvoju ovog dijela grada, smatraju u Odjelu za gospodarenjem imovinom.