Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Sretan završetak maratonske sjednice Skupštine PGŽ-a

Komadina: Pošaljimo vojsku na divlje svinje na Cresu!

Foto Roni BRMALJ
Foto Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2014. u 17:45 2014-06-26T17:45:31+02:00

Glasovalo se brzo i efikasno, doduše ne uvijek i jednoglasno, sve dok na dnevni red nisu došle - creske divlje svinje, odnosno odluka o zakupu zajedničkog otvorenog lovišta »Tramuntana« na Cresu

RIJEKA Nakon što su izrekli salve kritika natopljene s puno žuči i gnjeva, pa se župana Zlatka Komadinu nazivalo svakojako, apsolutistom i nedemokratom koji gura stranačke interese ispred narodnih, oporbeni vijećnici Županijske skupštine PGŽ-a su se pomirljivo vratili na svoje radno mjesto. Tako je maratonska, deveta Županijska skupština konačno dobila svoj sretni završetak. Štoviše, o većini točaka s dnevnog reda glasovalo se brzo i efikasno, doduše ne uvijek i jednoglasno.

Jedino se županijska oporba usprotivila takvom, brzinskom glasanju pri kraju dnevnog reda, kada je još trebalo podržati točku o zakupu zajedničkog otvorenog lovišta »Tramuntana« na Cresu. Neočekivano, rasprava se tada odužila i zakomplicirala, ovog puta sve se odvijalo u vrlo demokratskom i tolerantnom ozračju, ali je jedino povod tim konfrontacijama istovremeno bio – i važan i bizaran. Naime, polemike su izazvale – creske divlje svinje.

Uglavnom, oporbeni vijećnici usprotivili su se tome da zakupac creskog lovišta »Tramuntana« ponovo bude lovačko društvo »Orebica« iz Cresa, sugerirajući da se lovcima omogući samo uvjetna koncesije. Sve je zakuhao vijećnik HDZ-a Sanjin Vrkić koji je pročitao prosvjedno pismo Mjesnog odbora Beli i Dragozetići. Mještani naime prozivaju lovce iz »Orebice« da nisu ni prije radili svoj posao, pa su se divlje svinje razmnožile i razmilile dobrim dijelom otoka i sada neometano harače: uništavaju usjeve, ubijaju janjad, ruše gromaču... Situacija je, upozoravaju mještani, posve izmakla kontroli i više nitko ne može stati na kraj tim divljim štetočinama, a kamoli lovci iz »Orebice« koji su bili dužni još odavno istrijebiti nezavičajnu divljač.

No, vladajući poručuju da koncesiju treba što prije dati, jer će bez lovačkog društva ovaj problem eskalirati. Priznaju, međutim, to da su divlje svinje veliki i dugogodišnji problem Cresa, ali to se sada bitnije ne može promijeniti. Naime, niti jedna razina vlasti u državi nema viška pet milijuna eura koliko bi, navodno, koštalo organiziranje tzv. lovačkih eskadrona smrti koji bi jednom zauvijek potamanili neautohtone zvijeri s otoka. Tada se župan Zlatko Komadina nečega sjetio, što je zvučalo vrlo smiješno, čak duhovito:

– Jedino da pošaljemo vojsku na divlje svinje.

Vojska vjerojatno ima nekog drugog posla, tako da će agrarna sudbina mještana Cresa i u buduće biti u rukama »Orebice« odnosno njezinih lovaca, s obzirom na to da je, doduše tijesno, ovo društvo postalo zakupac lovišta »Tramuntana«.
Aktualni sat protekao je u sitnim podbadanjima. Dinko Beaković iz HDZ čestitao je predsjedniku skupštine Fabijaniću i županu Komadini na dosljednosti, jer niti jedna skupština nije počela na vrijeme. Beaković je ukorio župana da se ponaša po načelu »vlast to sam ja«. Nije ga propustio ni pitati hoće li u skupštini biti župan Komadina ili političar Komadina.

– Za rad Županijske skupštine, odgovoran je predsjednik, a ne župan, dao je Fabijanić odgovor Beakoviću.

Komadina je ovog HDZ-ovog vijećnika podučio da već 51 posto podrške glasača daje pravo na 100 posto vlasti. Kaže da je tako u svim lokalnim i regionalnim samoupravama.

– Kad već dijelite lekcije, pogledajte kako vaši HDZ-ovci upravljaju gradovima i općinama. U odborima Gradskog vijeća Bakra nema oporbe, kazao je Komadina i ponovio da je on župan svih građana.

Dina Domijan iz Laburista smatra da župan često mijenja mišljenje o Plominu C.

– Prije godinu govorili ste da je to održivi projekt, a nedavno kažete da nam ne treba, jer će Urinj ići na plin. Nastavljate li time samo svoju politiku suprotstavljanja Vladi, zanimalo je Dinu Domijan.Komadina poručuje da on ne mijenja stavove, nego samo iznosi mišljenje.

– Ako mogu birati između Plomina C na ugljen i Urinja na plin, onda sam za Urinj. Tim više, jer Plomin C ima teškoća u realizaciji, kazao je Komadina i dodao da ako može biti prorokom, onda on prorokuje da Plomina C neće ni biti.

Ines Strenja Linić iz PGS-a kazala je da ima informacije o tome da Gorski kotar ipak nije izuzet iz novog Zakona o regionalnom razvoju, pa će ova regija ostati bez novca i može se dogoditi gašenje nekih goranskih općina.

– Gospođo Linić, krivog ste našli prozivati da će šutjeti ako njegova stranka krivo radi, odgovorio je Komadina i poručio da se radi na tome da novi Zakon ne ide na štetu Gorana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.