Event u prolazu ispod Radio Rijeke

Kolektiv Aupičku izveo ‘Brisanje Jugoslavije iz kolektivnog sjećanja’

Ivana Kocijan

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Akcija koja je proteklih dana izazvala veliko zanimanje na društvenim mrežama i internetskim portalima privukla je znatiželjne građane koji su, barem dok smo ih mi »prisluškivali«, pozitivno komentirali ideju



RIJEKA  U prolazu ispod Radio Rijeke održana je akcija Brisanje Jugoslavije iz kolektivnog sjećanja u organizaciji aktivističkog umjetničkog kolektiva Aupičku koji je »event« najavio i objasnio sljedećim riječima:


– Spominjanje ove zločinačke tvorevine preko noći će biti izbačeno iz knjiga, udžbenika i radnih bilježnica za osnovnu i srednju školu, a vrijeme proteklo između ’45. i ’90. ostat će zapamćeno kao ono-o-kojem-se-ne-govori. Simboličnim izvođenjem gimnastičke zvijezde iz uma će svakog okupljenog poštenog domoljuba nestati i najmanja uspomena na doba najvećeg mraka ikad zabilježenog nakon otkrića vatre, a nestat će i mrske građevine iz tog perioda, kao što su Titov most, tunel Učka i čitavo Škurinje. Svakom sudioniku koji izvede zvijezdu svečano će biti uručen novi rodni list s datumom prema odabiru, prije ’41. ili nakon’ 91.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Akcija koja je proteklih dana izazvala veliko zanimanje na društvenim mrežama i internetskim portalima privukla je znatiželjne građane koji su, barem dok smo ih mi »prisluškivali«, pozitivno komentirali ideju.


Ono što im se nije svidjelo bila je činjenica da »event« nije imao nikakav službeni program niti voditelja, već su svi koji su htjeli izbrisati Jugoslaviju iz svojeg sjećanja, to morali učiniti sami.


Aupičku, tajanstveni riječki kolektiv, dao im je dobre upute izvješene na nekoliko ploča. Prva je bila – Cartwheel Spot, odnosno mjesto za izvođenje zvijezde s grafičkim prikazom pravilnog izvođenja zvijezde i porukom: »Upozorenje! Kako bi učinak izvođenja zvijezde bio apsolutan, zvijezdu je potrebno izvršiti prema priloženoj instrukciji. Svaki odmak od uputa prikazanih shemom može dovesti do negativnih nuspojava. Ovim se putem odričemo odgovornosti nastalih kao posljedica nepravilnog izvođenja ovog elementa.«


Na sljedećoj ploči bila je naopako napisana pionirska zakletva koju je po izvođenju zvijezde trebalo obavezno pročitati svečanim glasom, a potom trebalo otpjevati »O stella ciao«, te na koncu glasno uzviknuti – »J…š prošlost, razmišljam o budućnosti!«.


– Po izvedenoj zvijezdi, u fascikli na zidu prolaza ispod Radio Rijeke možete preuzeti uvjerenje o izvršenom postupku s kojim odlazite na Matični ured u svrhu izdavanja novog izvoda iz matične knjige rođenih. Postupak se smatra cjelovitim samo u slučaju da svoju sliku objavite na društvenim mrežama uz hešteg #zbogomjugo, objasnili su iz kolektiva Aupičku.


Iako nije izveo zvijezdu, ideju je pohvalio Goran Prodan iz Poreča koji je, između ostalog, jučer u Rijeku, sa suprugom Riječankom, došao upravo zbog akcije.


– Volim parodije, a ovo je super štos. Pratim ih na društvenim mrežama i ideje su im odlične, pogotovo onaj štos s micanjem crvene boje sa semafora. No, malo sam razočaran što nema nikoga, nikakvog voditelja, rekao nam je.


Potvrdu o izvedenom postupku uklanjanja sjećanja ispunio je i Riječanin Mahil Osman koji nam je na pitanje zašto je odlučio sudjelovati u akciji brisanja Jugoslavije iz kolektivnog sjećanja, odgovorio:


– Zato što nitko ne zna napravit zvijezdu kao ja.