Nutrition day

KBC Rijeka u europskom istraživanju: Pothranjeno 40 posto bolničkih pacijenata

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Klinički bolnički centar Rijeka jučer se treću godinu uključio u istraživanje Nutrition Day koje je istovremeno provedeno u svim europskim zemljama, a u Rijeci su bili obuhvaćeni svi gotovo svi zavodi i klinike svih lokacija KBC-a. Navodeći kako je u istraživanju sudjelovalo 250 pacijenata, v.d. rukovoditelja Djelatnosti bolničke prehrane KBC-a Rijeka, nutricionisticaa Maja Obrovac Glišić, pojašnjava da je cilj istraživanja standardizacija prehrane u bolnicama, nadzor nutritivne njege i konačno borba protiv pothranjenosti bolesnika.


 Skuplje i dulje liječenje


– Pothranjenost bolesnika u bolnicama kompleksan je i značajan problem. Do 40 posto hospitaliziranih pacijenata nije odgovarajuće uhranjeno i prolazi kroz niz metaboličkih promjena što za posljedicu ima veće troškove liječenja, produljenu hospitalizaciju i lošiji ishod liječenja. Rješenje ovog problema velik je izazov svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima kako našeg KBC-a Rijeka, tako i drugih europskih bolnica. Istraživanje koje smo jučer proveli po istoj metodi provedeno je na 30 različitih jezika u Europi, a kod nas su ga među pacijentima proveli volonteri, odnosno budući nutricionistički tehničari, učenici Medicinske škole te studenti sanitarnog inženjerstva i medicine Medicinskog fakulteta. Provedeno istraživanje je alat koji će nam omogućiti da dobijemo sliku o potrebama bolesnika, kao i o razlozima zbog čega u bolnici ne jedu onoliko koliko je potrebno. Je li to zbog bolesti i apetita ili zbog kvalitete i vrste hrane, posuđa koje se koristi i slično – kaže Obrovac Glišić.


Poboljšati prehranu


Dobiveni rezultati predstavit će se Upravi KBC-a te će se na temelju njih tražiti poboljšanja bolničke prehrane.




– Puno toga utječe na apetit i hranjenje, a mi moramo saznati razloge da bismo to mogli poboljšati. Dobit ćemo odgovore na pitanja da li da ulažemo u distribuciju obroka ili, pak, u kantinu, odnosno prostor u kojem bi bolesnici mogli jesti, kao i žele li pacijenti mogućnost izbora u smislu da dnevno imaju dva jelovnika za odabir – pojašnjava Obrovac Glišić. Dodajući kako pacijenti u bolnicu dolaze već pothranjeni, Obrovac Glišić ističe da se ta pothranjenost često ne prepozna i ne korigira ili se pak nastavlja produbljivati. Pothranjenost je, kaže, kompleksna priča, a što su pacijenti stariji, ona je teža.


– Stariji ljudi često se hrane loše zbog financijskih nemogućnosti, a onda je još tu i faktor bolesti. Također ne postoji sustavna briga, jer liječnici primarne zdravstvene zaštite nisu dovoljno educirani po tom pitanju, a oni su prvi koji bi trebali prepoznati pothranjenost. Stoga je ovo projekt s kojim ćemo moći lobirati za bolje uvjete prehrane – naglašava riječka nutricionistica.