Lipa pamti

Jugoslavenski memorijalni turizam: Sretan spoj turizma i spomenika u SFRJ

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



MATULJI Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Memorijalnom centru Lipa pamti, područnoj jedinici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, otvorena je izložba »Putevima revolucije: memorijalni turizam u Jugoslaviji«.


Riječ je o izložbi koja propituje pozicije i funkciju memorijala narodnooslobodilačke borbe (NOB) u turističkom segmentu privrednog i društveno-ekonomskog sistema Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a kako je na otvorenju istaknula ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Nikolina Radić Štivić izložba je nastala 2015. godine u okviru međunarodne platforme Neprimjereni spomenici koju čine zagrebački SF:ius – Socijalni rub: zanimljive neispričane priče, beogradska Grupa arhitekata, ljubljanska Moderna galerija, sarajevski Historijski muzej BIH, te KUD Anarhiv iz Ljubljane i Levičarski Pokret Solidarnost iz Skoplja.


Izložba je do sada gostovala u Zagrebu, Sarajevu, Kraljevu, Nišu, Šabcu, Ljubljani, Beogradu, Čakovcu i nizu hrvatskih gradova, a prema riječima kustosice Memorijalnog centra, Vane Gović međunarodna platforma Neprimjereni spomenici zagovara međusektorsku suradnju udruga i institucija te je vrlo aktivna u provedbi edukativnih i istraživačkih događnja. Samu izložbu, čiji koncept potpisuju Lana Lovrenčić i Milan Rakita, predstavila je u ime platforme Ena Grabar istaknuvši da spomenički lokaliteti NOB-a ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata postaju mjesta pohoda i komemoracija brojnih građana SFRJ.




– Bio je to vrlo sretan spoj turizma i spomenika koji su bili generator rasta, a broj posjetitelja svake godine je rastao te je u 80-tim godinama prošlog stoljeća na godišnjoj razini iznosio 4 milijuna posjetitelja. Međutim, 90-tih godina to se znatno promijenilo, revitalizira se važnost atifašističke borbe, a spomenici se zapostavljaju ili ruše. Posljednjih se godina ponovo otkrivaju modernistički spomenici u Jugoslaviji te uspijevaju zaokupiti pažnju umjetnika i istraživača, kazala je Grabar.



Na primjerima spomeničkih lokaliteta s područja cijele bivše države, izložba »Putevima revolucije« problematizira kako se spomenici NOB-a uključuju u turističku ponudu te kako je ona artikulirana od sredine sedamdesetih do raspada SFRJ, a cijeli je koncept izložbe zamišljen kao obiteljski album.


Ustvrdivši kako je uspješan spomenik onaj koji živi sa zajednicom ili za zajednicu Grabar je pozvala posjetitelje da donesu fotografije spomenika iz svojih obiteljskih albuma te upotpune izložbu koja se u Lipi može razgledati do 30. kolovoza. Postav izložbe čine upravo obiteljske fotografije prikupljene putem javnog poziva, a izložbu je otvorio načelnik Općine Matulji, Mario Ćiković, koja zajedno s Primorsko-goranskom županijom financira njeno gostovanje u Memorijalnom centru.