Nova izvannastavna aktivnost od jeseni

Judo razbija dosadu u školama

Ingrid Šestan Kučić

Današnja škola je dosadna i okoštala te mora biti drugačija i zanimljiva, i ne smije biti mjesto na kojem djeca uče samo za ocjene, ocijenio je ministar Željko Jovanović najavljujući projekt što kreće u 50-ak škola



RIJEKA » Od jeseni pedesetak hrvatskih osnovnih škola nudit će judo kao izvannastavnu aktivnost, a godinu dana kasnije judo će se početi provoditi u dodatnih pedesetak škola – najavio je na jučerašnjem predstavljanju projekta »Judo u škole« ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Predstavljanje novog projekta u hrvatskom školstvu organizirao je riječki SDP, a u sklopu predstavljanja Judo klub Rijeka održao je i prikaz rada s djecom. Naglašavajući kako će projekt omogućiti da današnje generacije učenika postanu judo generacije u kojima ima puno manje nasilja, ministar je današnju školu ocijenio dosadnom i okoštalom te je istaknuo kako škola mora biti drugačija i zanimljiva te da škola ne smije biti mjesto na kojem djeca uče samo za ocjene.


 


 Negativne reakcije


– Škola mora biti mjesto stjecanja životnih vještina, a judo djecu potiče da budu aktivna te da žive zdravo i kvalitetno. Sve se to uklapa i u program zdravstvenog odgoja. Judo je više od sporta, a sama činjenica da ga je osmislio japanski ministar obrazovanja govori o njegovoj povezanosti s obrazovnim sustavom. Riječ je o projektu koji se već provodi u Japanu, Francuskoj i Nizozemskoj i iskustva tog provođenja iznimno su pozitivna. Namjera nam je da na kraju mandata ovog saziva škole budu kvalitetne i stoga »Judo u škole« nije jedini projekt koji od jeseni uvodimo, jer krećemo i s projektom »Ruksak pun kulture«, najavio je Jovanović.


  Dodajući kako je iznenađujuće da je najava uvođenja tog sporta u škole kod pojedinaca izazvala negativne reakcije, ministar je istaknuo kako će sponzor projekta biti Svjetska judo federacija te će troškovi roditelja biti minimalni, dok je predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak napomenula da se judo već sada provodi u pedesetak hrvatskih škola te obuhvaća 940 djece.


   

Izborni predmet




– U Hrvatskoj šestotinjak škola ima sportske dvorane i cilj je u idućih četiri do pet godina uvesti judo u sve škole koje za to pokažu interes. Od jeseni će se projekt provoditi kao izvannastavna aktivnost, no nadamo se da će kroz nekoliko godina sport postati izborni predmet. Judo je olimpijski sport i edukativna metoda. Riječ je o modernom sportskom sustavu čiji je cilj unaprijediti osobu kao jedinku stalnim vježbanjem tijela i duha. Judo je više od sporta, jer omogućuje cjelovit razvoj, rodnu ravnopravnost, a riječ je i o sportu koji mogu trenirati i osobe s posebnim potrebama. Ono što je bitno, judo uči samoobranu, ali ne samo fizičku, već i verbalnu, a upravo međuvršnjačko nasilje započinje verbalnim napadom, istaknula je Čorak.



Govoreći o značaju tjelesnog vježbanja mlađih dobnih skupina, Veno Đonlić na jučerašnjem je predstavljanju projekta »Judo u škole« naglasio da nastava tjelesnog odgoja koja se provodi samo dva puta tjedno po 45 minuta nikako ne zadovoljava potrebu djece za kretanjem, pogotovo u današnjem pasivnom stilu života.   – Istraživanja su pokazala da je redovno bavljenje tjelesnom aktivnošću povezano sa školskom uspješnošću. Djeca koja se bave sportom imaju bolju koncentraciju i bolji uspjeh, dok s druge strane smanjenu aktivnost djece i mladih često povezujemo s rastućom upotrebom računala, a povećano korištenje interneta povezuje se s pojavom povećanog osjećaja usamljenosti i depresije. Ono što također posebno zabrinjava je pretilost. Prema prošlogodišnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 60 posto Hrvata je pretilo, a od toga 12 posto čine osnovci s prekomjernom tjelesnom težinom, te 5 posto djece koja su pretila. Dakle, tjelesno vježbanje u ranoj fazi razvoja djeteta temelj je prevencije pretilosti, ali i razvoja kroničnih bolesti u kasnijoj životnoj dobi, napomeuo je Đonlić.   Dodajući kako su istraživanja pokazala da djeca koja se organizirano i redovito bave tjelesnom aktivnošću imaju veće samopouzdanje i manje problema u ponašanju, Đonlić je zaključio da se djeca već u dobi od tri ili četiri godine mogu uključiti u organizirano bavljenje tjelesnom aktivnošću.


  Cilj projekta, dodala je Čorak, unapređenje je zdravlja i zdravog stila života te borba protiv nasilja. Napomenula je i da danas u Hrvatskoj ima 69 judo klubova, četiri i pol tisuće natjecatelja te 108 trenera, te je najavila kako će za provedbu projekta biti potrebno provesti i dodatnu edukaciju nastavnika, koja će se organizirati do ljeta.