Predsjednik u posjetu Rijeci

Josipović: S novom opremom riječka luka će značajno ojačati na tržištu

Marinko Glavan

S novom opremom koja stiže u ponedjeljak kapacitet riječke luke i njeno mjesto na tržištu će znatno ojačati, rekao je Josipović koji je posjetio tvrtku Jadranska vrata uoči dolaska novih kontejnerskih mostova i dizalice



RIJEKA Uoči dolaska novih kontejnerskih mostova i dizalica na terminal Brajdica tvrtku Jadranska vrata (AGCT) posjetio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je jučer boravio u službenom posjetu Rijeci.


Na kraćem sastanku s vodstvom AGCT-a, Luke Rijeka, Lučke uprave te gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom i županom Vidojem Vujićem Josipović se upoznao s razvojnim planovima luke, te investicijskim ciklusom na terminalu Brajdica.


Izrazio je zadovoljstvo razvojem kontejnerskog terminala, te naglasio kako je razvoj riječke luke i prometnog pravca od strateške važnosti za cijelu Hrvatsku.




– S novom opremom koja stiže u ponedjeljak kapacitet riječke luke i njeno mjesto na tržištu će znatno ojačati. To je rezultat dobre politike prema luci, jer ,kako čujem, Grad Rijeka odlično surađuje s koncesionarom. Sada ostaje da učinimo sve da luka izgradnjom željeznice i ostalih veza dobije mogućnosti da u relativno kratkom vremenu postane iznimno važan potencijal za Rijeku i Hrvatsku, rekao je Josipović.


Njegov domaćin, gradonačelnik Obersnel kazao je kako planovi vezani uz riječki prometni pravac nisu samo planovi za izgradnju obala i lučke infrastrukture, već i željeznice.


– Nažalost izgubili smo puno vremena u kojem nas je konkurencija pretekla, ali je naša zadaća da sa ovim investicijama, uključivo i nove dizalice koje stižu za nekoliko dana uzvratimo udarac i Rijeku postavimo na mjesto koje joj pripada – najveće luke Sjevernog Jadrana, kazao je Obersnel.


Iz Jadranskih vrata najavili su kako će brod s opremom za terminal na Brajdicu stići 20. svibnja. Nove bi dizalice trebale biti instalirane najkasnije do kraja srpnja, što će, poručuju, uz ostale završene projekte, poput novog pristaništa, cestovnog ulaza za kamione i BIP stanice, omogućiti da Rijeka ulaskom u EU postane prva luka ticanja kontejnerskih brodova na Sjevernom Jadranu.