Dalo rezultate

Još jedna stvar po kojoj smo prvi u Hrvatskoj: Rijeka dobila certifikat upravljanja energijom

Damir Cupać

Certifikat je zaslužen realizacijom projekta Compete4SECAP za dvije upravne zgrade Grada na kojima je uspostavljen sustav upravljanja energijom, a riječ je o zgradama na adresama Korzo 16 i Titov trg 3



Grad Rijeka prvi je grad u Hrvatskoj sa sustavnim upravljanjem energijom prema normi ISO50001:2018, a što je zasluženo realizacijom projekta Compete4SECAP za dvije upravne zgrade Grada Rijeke na kojima je uspostavljen sustav upravljanja energijom. Gradonačelnik Vojko Obersnel pojasnio je da su u sustav za sada uključene upravne zgrade na adresama Korzo 16 i Titov trg 3 kao značajni potrošači energije, a najvećim dijelom to je električna energija za klimatizaciju i uredsku opremu te energija za grijanje.


– Certifikat je krajnji rezultat projekta u koji smo krenuli 2007. godine jer smo prepoznali vrijednost energetskog razvoja. Trebalo nam je puno napora da postignemo ciljeve budući da je Rijeka stisnuta u 44 četvorna kilometra i najgušće je naseljen grad u Hrvatskoj.


​Građani rekorderi


​Posvetili smo veliku pažnju obnovljivim izvorima energije, iako je nama zbog prostorne stiješnjenosti onemogućena, recimo, gradnja vjetroelektrana i fotonaponskih elektrana. ​Koristili smo sve moguće načine, a početak je bio postavljanje fotonaponske elektrane na krov Korza 16. Nakon toga smo vodili računa da se pri realizaciji investicija isto to napravi na vrtićima, u funkciji je kogeneracijski sustav na Viševcu, realiziran je niz projekata obnove fasada, krovova i stolarije na gradskim zgradama, ali i građani su rekorderi u Hrvatskoj kada je riječ o takvim projektima, izjavio je Obersnel. On je dodao da je bilo problema sa zgradama koje se nalaze u zaštićenoj urbanističkoj cjelini, najavivši da bi se to od 2021. godine moglo promijeniti izmjenama pravilnika.




Viša savjetnica gradonačelnika, specijalistica za energetiku Tajana Jukić Neznanović, dodala je da uvođenje ISO standarda 50001:2018 predstavlja nadogradnju na postojeće obveze predviđene Zakonom o energetskoj učinkovitosti, a to su prije svega donošenje lokalne politike sustavnog gospodarenja energijom, uspostava energetskih timova te praćenje i izvještavanje potrošnje električne i toplinske energije te vode putem ISGE aplikacije.


– Uz to, planiraju se i provode mjere kao što su edukacija s ciljem promjene ponašanja zaposlenika i bolja regulacija potrošnje energije u zgradama kroz automatizaciju ili unapređenje procedura, kazala je Jukić Neznanović.


U Gradu Rijeci su izračunali da će se u zgradama uštedjeti od pet do 10 posto ukupne potrošnje energije nakon potpune primjene sustava.


Energetska povelja


– Takva vrsta održivog gospodarenja energijom zahtijeva kontinuirano povećavanje energetske učinkovitosti, a time i smanjivanje troškova i pripadajućih emisija stakleničkih plinova iz gradskih potrošača energije. Grad Rijeka je, zajedno sa Zadrom, Velikom Goricom i Osijekom, među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj koje uvode sustavno upravljanje energijom prema normi ISO50001:2018, pojasnio je riječki gradonačelnik.


​Uvođenje sustavnog gospodarenje energijom provodi se u okviru projekta Compete4SECAP čija je ukupna vrijednost 13,3 milijuna kuna, a koji se financira iz Europskog programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Grad Rijeka potpisnik je Energetske povelje gradonačelnika i župana koja je usvojena u Splitu 14. svibnja 2008. godine, i kojom se obvezao na povećavanje energetske učinkovitosti, upotrebu obnovljivih izvora energije te sustavno gospodarenje energijom, u cilju uštede financijskih sredstava i zaštite okoliša i održivog razvoja lokalnih zajednica na dobrobit svih građana, navela je Jukić Neznanović.


Važan datum kada je riječ o energetskoj učinkovitosti je i 28. veljače 2019. godine, kada je Grad Rijeka pristupio inicijativi Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju. Nova inicijativa podržava postizanje cilja smanjenja emisije stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. godine, prihvaćanje usvajanja integriranog pristupa radi ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama i osiguranje pristupa sigurnoj, održivoj i dostupnoj energiji za sve.


Praktična primjena


Iako projekti energetske obnove zvuče laicima apstraktno, Jukić Neznanović je pojasnila njihovu praktičnu primjenu.


– Uveden je informatički sustav za gospodarenje energijom koji pohranjuje i analizira podatke o potrošnji energenata u zgradama u vlasništvu Grada Rijeke na bazi mjesečnih očitavanja potrošnje. Projekt se uspješno provodi već šest godina. U bazi se nalazi 138 zgrada čija se potrošnja prati od 2009. godine. Također EU sredstvima putem projekta iUrban u 16 zgrada Grada Rijeke ugrađene su komponente sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata i vode koji je povezan s Nacionalnim sustavom za gospodarenje energijom (ISGE). Ugradnja se nastavila kao sastavni dio energetskih obnova objekata javne namjene tako da je sada 27 objekata dio sustava daljinskog očitanja, zaključila je Jukić Neznanović.