Velebni prostor

Izniman prostor: Svečano otvoren hipermarket trgovačkog giganta Spar na Rujevici

Edi Prodan

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



U ekspresnom roku, za manje od godinu dana, u Rijeci je, na Rujevici izgrađen hipermarket trgovačkog giganta Spar. Riječ je o projektu vrijednom 23 milijuna eura, a ono što je također važno – u njemu je radna mjesta već pronašlo 150 radnika.


Velebni prostor čija je ukupna površina 4000 četvornih metara večeras je otvoren na svečani način, uz dinamično vođenje programa Ive Šulentić i nastup Marka Tolje, i to na potpuno neuobičajeni način, sjajnim film u režiji Roberta Knjaza koji je goste zapravo uveo u čitavu priču od ideje do realizacije Sparovog hipermarketa.


– Dugo smo u Rijeci tražili adekvatni prostor za izgradnju jednog ovako velikog centra, da bi se ovdje na Rujevici sve idealno poklopilo. S Rijekom imamo velikih planova, ovo je tek početak, a s obzirom na sve, od kompleksne izgradnje do sjajnog projekta arhitekta Idisa Turata ispalo je na najbolji mogući način, istaknuo je Fenzel.




Otvaranju Sparovog hiperamrketa prisustvovao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Ni on nije krio zadovoljstvo izgledom ali i investicijom novog Sparovog prodajnog objekta.


– Ovo nije samo još jedan od trgovačkih centara, jedan od onih koji se razlikuju samo po brendu, ovo je uistinu jedan iznimni prostor koji će postati zamašnjakom izgradnje ovog dijela Rijeke. Uz stadion, odnosno nogometni kamp HNK Rjeke, Sparov prodajni centar predstavlja okosnicu čitavog stambeno-poslovnog naselja koje će ovdje nastati. Stoga da, jako sam zadovoljan što se Spar pojavio u Rijeci, istaknuo je Obersnel.



Uz čitav niz pojedinosti koje doprinose humanijem načinu kupovanja, od visina polica prilagođenih ljudskoj ergonomije pa sve do vlastite pekarnice, Sparov riječki hipermarket ide u red arhitektonskih posebitosti. I ne samo zbog toga što se nalazi na poziciji s koje se prostire jedinstveni pogled na Kvarner, nego i zbog toga što je, unatoč određenoj koroprativnoj definiranosti takvih objekata, kreacija bila dozvoljena uglednom riječkom arhitektu Idisu Turatu.


– Moja je želja bila napraviti jedinstveni prostor koji će predstavljati i mjesto za ugodno druženje građana. Ma koliko se neki opirali činjenici da su trgovački centri današnja mjesta zajedništva građana, istina jen naprosto takva. Stoga da, želja mi je da se u ovom objektu baš svi osjećaju ugodno – od klasičnih kupaca, preko sportaša pa sve do članova Armade koji će, s obzirom na blizinu stadiona, sasvim sigurno u njega svraćati, zaključak je Turata.


Na svečanosti otvaranja Spar je Centru za autizam Rijeka, u svrhu izgradnje senzornog parka dodijelio donaciju vrijednu 50 tisuća kuna.


Dodajmo još da Sparov hipermarket posjeduje i parkiralište za 270 automobila, kao i to da je u ta tvrtka financirala prilazno prometno rješenje od čega je samo u kružni tok investirano 3,6 milijuna kuna.