Otkrivaju se daljnji propusti u radu Područnog ureda Porezne uprave Rijeka

Izgubljeni milijuni: Uvoznicima skupocjenih plovila i vozila otpisana porezna potraživanja

Robert Frank

Kada se dugu Ortis Commerca i Finaba od oko 70 milijuna kuna pribroji 80 milijuna kuna duga Elektromehanike te nekoliko desetaka milijuna kuna na otpisanom potraživanju PDV-a za skupocjena plovila i vozila, postavlja se pitanje – što je radio Područni ured Porezne uprave Rijeka



RIJEKA  Zbog propusta u provođenju poreznog nadzora unutar nadležnosti Područnog ureda Porezne uprave Rijeka, na čijem je čelu već 20 godina pročelnica Višnja Felker, u samo dva slučaja o kojima je naš list jučer pisao prihod od PDV-a u državnom proračun bit će manji za desetke milijuna kuna. 


   Naš list objavio je, naime, tekst o dva stečajna postupka, a radi se o firmama Finab osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića i Ortis Commerce kontroverznog talijanskog poduzetnika Adelchia Ortisa, u kojima Porezna uprava u Rijeci sveukupno potražuje 70 milijuna kuna.


Problem je što se u obje tvrtke godinama, gotovo desetljeće, nije proveo porezni nadzor, a to im je omogućavalo daljnji nesmetan rad. Uz to, obje tvrtke nisu u potpunosti plaćale ni PDV, ni doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, dok Porezna uprava nije adekvatno zaštitila svoja potraživanja. 


  Slučaj Elektromehanike




Ipak, godinama je, uz sada već notorni Finab i Ortis Commerce, najveći porezni dužnik u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji bila Elektromehanika, privatna tvrtka koja je veliki dio svojeg poslovanja vezala za Jadroliniju, državnog linijskog brodara.


Mnogima nije bilo jasno kako je moguće da je Elektromehanika, kao privilegirani kooperant Jadrolinije koja joj je na fakturiranu realizaciju uredno plaćala izvršene poslove, postala najveći porezni dužnik. Tako je u rujnu 2007., Elektromehanika imala evidentiran porezni dug od čak 65 milijuna kuna, o čemu je iscrpno pisao naš list. 


   Umjesto da redovnim poreznim nadzorom i(li) nadzorom odjela Porezne uprave za porezno kaznena djela spriječi daljnje nastajanje duga i utvrdi kako je do tako visokog duga uopće došlo, pri čemu je indikativno da je godinama izostajala njena reakcija, Porezna uprava odlučila je ignorirati problem. 


  Nepravilnosti i nedostaci


Upravo zato, prema podacima našeg lista, početkom 2012. porezni dug popeo se na nevjerojatnih 122 milijuna kuna! Od toga se samo na PDV odnosilo 36 milijuna kuna.


Po objavi porezne liste srama Slavka Linića, 31. srpnja 2012. godine, dakle samo nekoliko mjeseci nakon utvrđivanja 122 milijuna kuna poreznih obveza, dug Elektromehanike odjednom je iznosio »samo« 42,2 milijuna kuna. Iako je i po tom dugu Elektromehanika i dalje bila rekorder među neplatišama, nije bilo jasno kako se porezni dug u manje od osam mjeseci smanjio za punih 80 milijuna kuna.


Prema dostupnim informacijama Elektromehanika u tom razdoblju nije prodavala svoju imovinu kojom bi se platio dio obveza prema državi. Stoga je jedini mogući zaključak, potvrdili su nam izvori iz Porezne uprave, da je dio poreznih dugovanja Elektromehanike, za koja se Porezna uprava nije adekvatno zaštitila, završio u apsolutnoj zastari. 


   Da je nešto trulo u Elektromehanici, potvrdio nam je i stečajni upravitelj Elektromehanike u stečaju Željko Ocelić koji kaže da je pregledom dokumentacije uočio niz nepravilnosti i nedostataka koje je opisao u svom izvještaju za prvo izvještajno ročište.


   – Radi se o nepodudarnosti podataka u financijskim izvještajima i analitičkom knjigovodstvu i knjigovodstvenom evidentiranju poslovnih promjena suprotno pravilima struke i važećim propisima. Radi se o neispravnom evidentiranju i smanjenju knjigovodstvene vrijednosti imovine i nejasnim odnosima i transakcijama među povezanim društvima. U cijelini, u financijskim izvještajima nije istinito i fer iskazan ekonomski položaj i financijski rezultat stečajnog dužnika Elektromehanike. Svoj »Izvještaj stečajnog upravitelja« predao sam Trgovačkom sudu i Županijskom državnom odvjetništvu, rekao nam je Ocelić. 


   Mišljenje stečajnog upravitelja Elektromehanike Željka Ocelića potvrđuje brojne nepravilnosti u poslovnim aktivnostima porezno nenadzirane Elektromehanike od koje su veću korist od samog vlasnika imali direktori državnih kompanija s kojima je ta firma radila. Da je Porezna uprava savjesno i po zakonu radila svoj posao u Elektromehanici, odnosno da je provodila porezni nadzor knjigovodstvene dokumentacije vezano uz poslovanje firme, stečajni upravitelj Željko Ocelić ne bi imao razloga slučaj predati ŽDO-u. 



Nakon što je postalo jasno da je porezno potraživanje prema Elektromehanici velikim dijelom nemoguće naplatiti, ostaje pitanje tko je i zašto u Poreznoj upravi Područni ured Rijeka dozvolio gomilanje ovako velikog duga i zašto Porezna uprava godinama nije u firmu sa spornim poslovanjem uputila porezni nadzor. Po svemu sudeći, državni proračun će zbog inertnosti Porezne uprave Rijeka, kad je riječ o Elektromehanici, pretrpjeti veliku štetu. No osim navodne inertnosti Porezne uprave u ovom slučaju, sve više se spominje i mogućnost da je Porezna uprava pogodovala Elektromehanici jer su u toj firmi u vrijeme nastajanja dugovanja radno mjesto imali supružnici nekih od vodećih ljudi Porezne uprave.



  Apsolutna zastara


Država bi, da je Porezna uprava u Elektromehanici postupala po Općem poreznom zakonu, spriječila daljnje gomilanje poreznih dugova te lakše naplatila svoja potraživanja. No kako je u slučaju Elektromehanike Porezna uprava kao jedan državni sustav zakazala, Županijsko državno odvjetništvo, temeljem izvještaja stečajnog upravitelja, sada ima priliku do kraja razjasniti što se zbivalo u toj firmi, kako su nastajali njeni porezni dugovi te tko je to i zašto tolerirao. 


   Osim očitih propusta u slučaju Finaba, Ortis Commerca i Elektromehanike, prema našim informacijama Područni ured Porezne uprave Rijeka ima još nekoliko velikih propusta. Naime, u zadnjih nekoliko mjeseci Porezna uprava Rijeka otpisala je potraživanja na ime PDV-a pri uvozu skupocjenih automobila i plovila u gotovo stotinjak slučajeva!


Do otpisa potraživanja, sveukupno izraženih u desecima milijuna kuna, došlo je zbog apsolutne zastare koja po Općem poreznom zakonu nastupa nakon šest godina.


Postavlja se pitanje kako je Porezna uprava mogla dopustiti da se toliki dug nagomila te da se ne pronađe adekvatan način za njegovu naplatu prema, po svemu sudeći, bogatijim građanima koji su uvozili skupocjene pokretnine.


Iako je Porezna uprava, naprimjer, imala iznose vrijednosti plovila na kojima je pri uvozu obračunavan PDV, neshvatljivo je da u šest godina, očito zbog svojeg propusta, nije naplatila evidentirane obveze uvoznika. 


   U svakom slučaju, kada se zajedničkom poreznom dugu Ortis Commerca i Finaba od oko 70 milijuna kuna još pribroji, po svemu sudeći izgubljenih 80 milijuna kuna poreznog duga Elektromehanike, te još nekoliko desetaka izgubljenih milijuna kuna na otpisanom potraživanju PDV-a za skupocjena plovila i vozila, može se postaviti pitanje – što je sve ove godine radio Područni ured Porezne uprave Rijeka?