Lista prekobrojnih

Iz »3. maja« do kraja godine odlazi 196 ljudi

P. N.

Uglavnom se radi o zaposlenicima iz pratećih službi ili iz takozvane proizvodne režije. Trenutni odnos između »bijelih« i »plavih« u riječkom brodogradilištu je približno pola-pola, a zadatak je dostići omjer od 63 posto proizvodnih i 37 posto neproizvodnih radnika



RIJEKA   Na listi prekobrojnih u »3. maju«, koja je dostavljena Radničkom vijeću, a jučer i sindikatima, našlo se ravno 200 imena, no  u međuvremenu su četiri radnika, kako doznajemo od predsjednika Radničkog vijeća Juraja Šoljića, »skinuta« s aktualnog popisa  jer su se tamo zatekli greškom. Na listi je tako 196 radnika koji iz  »3. maja« odlaze do kraja godine. Uglavnom se radi o zaposlenicima iz pratećih službi u brodogradilištu ili iz takozvane proizvodne režije koja se samo dijelom naslanja na proizvodnju, ali obimom posla nisu uz nju direktno vezani. 


Posljednje informacije koje smo dobili od čovjeka koji je zadužen za  kadrovsko restrukturiranje i direktora PIS-a u Uljanik grupi Hrvoja Markulinčića upućuju da će grupa onih koji će biti obuhvaćeni prekvalifikacijom ili premještajem iz neproizvodnih u proizvodne djelatnosti biti veća od onog što je najavljivano ovih dana. Umjesto dvadesetak, za prekvalifikaciju ili premještaj predviđeno je osamdesetak radnika.


Program zbrinjavanja


– Naš cilj u riječkom brodogradilištu nije »golo« smanjivanje broja radnika već promjena sadašnjeg nepovoljnog omjera između neproizvodnih i proizvodnih radnika u korist ovih potonjih. A to možemo postići na dva načina, ili proglašenjem tehnološkog viška u »bijelom« sektoru ili većom prekvalifikacijom radnika, kazao je Markulinčić. Prema njegovim riječima, trenutni odnos između »bijelih« i »plavih« u riječkom brodogradilištu je približno pola-pola, a zadatak je dostići omjer od 63 posto proizvodnih i 37 posto neproizvodnih radnika.




Markulinčić napominje kako s ovim Programom zbrinjavanja, čija je procedura u tijeku, još uvijek ne postižu ciljani omjer i zato će početkom iduće godine, odmah u siječnju, krenuti s dodatnim kadrovskim »uštimavanjima« u »3. maju«. Markulinčić u ovom trenutku nije želio govoriti u konkretnim brojkama, no sigurno je da će to uključivati i nove prekvalifikacije, ali i  poslovno uvjetovane otkaze. Ipak,  u pitanju će biti značajno manji broju ljudi nego što je to sada slučaj. Prema najavama poslodavca s kojima barataju u Radničkom vijeću, očekuje se da će u toj, drugoj fazi provedbe programa zbrinjavanja tehnološkim viškom biti utvrđeno još šezdesetak trećemajaca. 


Zaštićene skupine


U Radničkom vijeću najavljuju da će do konca ovog tjedna dati svoje očitovanje jer, koliko čujemo, praktički da i nema nekih bitnijih prijepora oko te liste. Šoljić je pohvalio trećemajsku Službu kadrovskih i općih poslova koja, prema njegovim navodima, ima vrlo precizne i ažurirane podatke o zaposlenicima u riječkom brodogradilištu, uključujući i one o njihovom socijalnom statusu  što je, zaključio je Šoljić,  uvelike olakšalo cijeli posao na detektiranju onih koji spadaju u zaštićene skupine, kao što su  branitelji, invalidi, samohrani roditelji, osobe koje uzdržavaju dio ili cijelu obitelj.  Šoljić je naglasio i da je poslodavac uvažio njihovu sugestiju da se sa svim ovim radnicima s liste prethodno obave zasebni razgovori, a najavio je i da su dogovoreni mobilni timovi sa Zavoda za zapošljavanje koji će tijekom narednih tjedana boraviti u »3. maju« kako bi radnici mogli dobiti dodatne informacije koje se tiču njihovih prava.