Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Nova vizura grada

foto/video Igra čelika, svjetla i mora na Riječkom lukobranu

Foto Vedran KARUZA
Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 16. travanj 2014. u 22:04 2014-04-16T22:04:00+02:00

Nakon obnove dizalica, koja je završena potkraj prošle godine, napravljen je projekt njihovog osvjetljavanja, pa je na svaku dizalicu postavljeno više reflektora, koji mogu stvarati svjetlost u raznim bojama i različite jačine

RIJEKA U igri čelika, svjetla i mora zasjale su  obnovljene lučke dizalice na jednoj od najpopularnijih riječkih šetnica – Molo longu. Svečano predstavljanje posebne rasvjete čiji je autor Dejan Skira privuklo je u večernjim satima stotinjak Riječana, redom oduševljenih projektom osvjetljenja koji dizalicama daje sasvim novi izgled u večernjim satima, ujedno ih čineći neizostavnim dijelom vizure grada noću.

– Prebacile su tone i tone tereta, a pod njima su radile tisuće lučkih radnika. Iako danas imamo nove tehnologije i nove lučke dizalice, poput onih na Brajdici ili Orlandovom gatu, ove dizalice zaslužile su biti obnovljene, a sada i osvijetljene. Odlučili smo ih osvijetliti čitavim spektrom boja, a ta različitost dokaz je da i u identitetu našeg grada postoji puno boja, na što smo posebno ponosni, istaknuo je na predstavljanju riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Obnova lučkih dizalica na riječkom lukobranu započela je još 2010. godine, a ukupno je investirano tri milijuna i 600 tisuća kuna iz proračuna Grada Rijeke i Lučke uprave Rijeka.

Obnovljene dizalice na Riječkom lukobranu Foto Vedran KARUZA (4)
Obnovljene dizalice na Riječkom lukobranu / Foto V. Karuza

Rasvjeta na dizalicama izvedena je LED tehnologijom, uz mogućnost osvjetljenja različitog intenziteta i boja koje su za blagdane, vjerske praznike i dane koji se posebno obilježavaju u Rijeci posebno unaprijed određene, dok će se ostalim danima boje i intenzitet svjetla izmjenjivati.
Područje riječkog lukobrana je u nadležnosti Lučke uprave Rijeka, kao i dizalice koje se na njemu nalaze. Također je i dio zaštićene urbanističke cjeline grada Rijeke, pa podliježe Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.