Radovi na Titovom brodu

IPAK SE KREĆE Debeljakova tvrtka izrađuje projekt, a tko će obnavljati Galeb, znat će se tek na jesen

Damir Cupać

Reuters

Reuters

Dosta je čuđenja izazvala činjenica da na poslovima vezanim za motorni brod Galeb radi zagrebačka tvrtka u vlasništvu Tomislava Debeljaka, ali ona je jedina poslala ponudu na javni poziv objavljen u veljači, objašnjavaju u Gradu Rijeci



RIJEKA Grad Rijeka sklopio je ugovor s tvrtkom Marine and Energy Solutions DIV d.o.o. za izradu potrebne projektne dokumentacije za obnovu motornog broda Galeb. Vrijednost ugovora je oko 800.000 kuna.


– Otvoreni postupak javne nabave raspisan je 22. veljače 2017. godine u Elektroničkom oglasniku javne nabave za izradu projektne dokumentacije prenamjene broda Galeb u brod muzej. Natječaj je bio otvoren 20 dana. Popis projektno-klasifikacijske dokumentacije, tehnički opis broda, opći plan, brodsku opremu, strojarstvo, elektroenergetiku… utvrđuje Hrvatski registar brodova koji obavlja pregled i daje odobrenja tehničke dokumentacije. U roku za dostavu ponuda pristigla je jedna ponuda ponuditelja Marine and Energy Solutions DIV d.o.o. – pojasnio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.


Europski novac


Drugim riječima, sve ono što je bilo u sferi želja kada je riječ o Galebu, a to je njegova obnova s obzirom da je godinama stajao na mrtvom vezu, a za što se izdvajao nemali novac, polako postoje stvarnost. Zahvaljujući dobivanju titule Europske prijestolnice kulture i zahvaljujući europskim sredstvima koja su dobivena za obnovu Galeba i Palače šećerane u sklopu bivšega Benčića.




Podsjetimo, za obnovu Galeba i Palače šećerane osigurano je 69 milijuna kuna europskih sredstava. Koliko će u konačnici koštati obnova, znat će se tek nakon što se odradi posao javnog natječaja za izbor tvrtke koja će taj posao obaviti.


Dosta je čuđenja izazvala činjenica da na poslovima vezanim za Galeb radi zagrebačka tvrtka u vlasništvu Tomislava Debeljaka, ali ona je jedina poslala ponudu na javni poziv. Iako je Rijeka poznata po brodogradnji, bit će zanimljivo vidjeti tko će dobiti posao obnove Galeba i hoće li ga odraditi riječka brodograditeljska pamet. Gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da će natječaj za izvođača radova biti objavljen u rujnu ove godine, a radovi bi trebali početi do kraja ove godine kako bi se posao završio do sredine 2019. godine.


Brod muzej


Kao što je to pročelnik Šarar već najavljivao, Galeb će postati brod-muzej i 80 posto njegove ukupne neto površine koja iznosi oko 5.000 kvadrata bit će javne namjene, dok ostatak od 20 posto otpada na komercijalne sadržaje. Osnovna je ideja da Galeb kroz priču o sebi tematizira vlastitu povijest te da se postavom bez idolopoklonstva progovori o svim režimima kroz koje je Rijeka prošla. Čelni ljudi Odjela gradske uprave za kulturu i u tvrtki Rijeka 2020 naglasili su da program muzeja mora korespondirati s programskom linijom Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020 »Doba moći« koja se bavi kritičkim preispitivanjem svih totalitarizama koji su se dotaknuli Rijeke. Smisao je omogućiti interakciju s budućim posjetiteljima kako bi se preispitao odnos prema kontroverznim povijesnim činjenicama.