Okrugli stol "Priziv savjesti u medicini"

Haller: Uskoro u Rijeci pilula za pobačaj

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

»I Srbija i Slovenija već koriste tu metodu, a mi u Rijeci sada probijamo led u Hrvatskoj«, kaže Haller koji nije mogao precizirati cijenu lijeka, ali je siguran da će ona biti dostupna širokom krugu građana



ZAGREB  Do početka ljeta ove godine u riječkom KBC-u bit će dostupne pilule kojima se izaziva pobačaj do osmog tjedna trudnoće, najavio je sanacijski upravitelj riječkoga KBC-a Herman Haller sudjelujući u srijedu na okruglom stolu »Priziv savjesti u medicini«.


Pilula za pobačaj odobrena je u većini europskih zemalja i predstavlja neinvazivnu metodu za pobačaj u ranoj trudnoći, rekao je Haller koji ističe da se u susjednoj Sloveniji najveći broj pobačaja obavlja na taj način.


Riječki KBC, kaže Haller, pokrenuo je interventni uvoz pilula preko bolničkog povjerenstva za lijekove, a sada će se za njih tražiti dozvola i preko sanacijskog vijeća bolnice i Ministarstva zdravlja.U suradnji s Ministarstvom zdravlja uskoro ćemo promovirati tu novu metodu i pokrenuti akciju kojom ćemo nastojati obuhvatiti sve hrvatske bolnice, rekao je Haller.

U Hrvatskoj se danas najveći dio pobačaja obnavlja metodom vakuumske aspiracije kojom se aspirira (izvlači) sadržaj maternice. Pilula za pobačaj odobrena je u većini europskih zemalja u kojima se ta rutinska metoda primjenjuje već godinama. Najveći broj prekida trudnoće tamo se radi upravo tom metodom, ističe Haller.




Riječ je o protuhormonskim lijekovima koji potiču kontrakciju maternice čime se imitira proces spontanog pobačaja, kaže Haller te dodaje da studije provedene u svijetu na stotinama tisuća žena pokazuju da ih preko 99 posto nema potrebu za dodatnom intervencijom liječnika.


»I Srbija i Slovenija već koriste tu metodu, a mi u Rijeci sada probijamo led u Hrvatskoj«, kaže Haller koji nije mogao precizirati cijenu lijeka, ali je siguran da će ona biti dostupna širokom krugu građana.