Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Dino Škamo

foto HRABRI RIJEČKI VATROGASAC Već drugi put skočio u ledenu vodu kako bi spasio ljudski život

Foto: D. ŠKOMRLJ, S. JEŽINA / Novi list
Foto: D. ŠKOMRLJ, S. JEŽINA / Novi list
Autor: ,
Objavljeno: 2. siječanj 2018. u 8:10 2018-01-02T08:10:00+01:00

Škamo se ne želi isticati i ističe hrabrost i požrtvovnost svojih kolega i svih onih koji su uložili maksimalni trud kako bi jučer spasili živote u iznimno teškoj intervenciji na Pećinama

RIJEKA Voditelj smjene riječkih vatrogasaca u vatrogasnoj postaji Vežica, Dino Škamo, koji je jučer sudjelovao u akciji spašavanja na Pećinama dobitnik je nagrade Hrvatske vatrogasne zajednice za iznimnu hrabrost i požrtvovnost prilikom prošlogodišnjeg spašavanja osoba iz jezera na Grobničkom polju.

Radilo se o teškoj zrakoplovnoj nesreći kada je u padu motornog zmaja u jezero poginula suputnica, dok se preživjeli instruktor letenja koji je upravljao motornim zmajem, našao na sredini hladne vode i grčevito držao za bijelu platnenu krpu, na udaljenosti najmanje sedamdeset metara od ruba jezera.

Bio je na izmaku snaga, a Škamo koji je s kolegama izašao na intervenciju, nije niti trenutka razmišljao što mora učiniti.

S obzirom na to da je dolaskom na mjesto događaja ugledao tada njemu nepoznatog čovjeka kako skida odjeću i ulazi u ledenu vodu, strahujući i za život tog drugog čovjeka, skinuo je odjeću i zaplivao. Sustigao je tog čovjeka koji je također ušao u vodu pa su zajedno došli do unesrećenog koji je već bio sav poplavio. Ruke i noge nije osjećao što ne čudi jer voda nije bila toplija od 5 stupnjeva. Prije nego li je Škamo zaplivao, kazao je kolegama da spuste konope i nosila. Unesrećenog su tako odmah izvukli i predali ga u ruke ekipi Hitne pomoći. Škamo je tada od kolega tražio da mu donesu ronilačko odijelo pa je još jednom otišao do smrtno stradale žene te i nju izvukao na obalu. Više od svega je žalio što i nju nisu mogli spasiti.

CK0101SJ33
UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Horor na Pećinama: Tradicionalno novogodišnje kupanje se pretvorilo u tragediju (2) / Foto Silvano Ježina

Kada smo jučer, nakon nezapamćene tragedije, Škamu podsjetili da je ovo drugi put u kratko vrijeme da je skočio u ledenu vodu kako bi nekome spasio život, skromno nam je odgovorio kako se ne želi isticati.

Rekao nam je kako je intervencija podno hotela Jadran bila, kao i uvijek do sada, timski rad. U više navrata nam je tijekom razgovora istaknuo hrabrost i požrtvovnost svojih kolega te pohvalio sve one koji su uložili maksimalni trud kako bi jučer spasili živote u iznimno teškoj intervenciji na Pećinama. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.