Uspješna suradnja

HNK Ivana pl. Zajca dobio unikatne korice: Kreativni autisti oslikali programske uložne mape

Svjetlana Hribar

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Korice za programe u kazalištu će nuditi gledateljima po 20 kuna, a prihod je namijenjen Centru za autizam čijih je 26 učenika i osam odraslih korisnika bojilo i oslikavalo pločice



RIJEKA Novo poglavlje u suradnji riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca i riječkog Centra za autizam najavljeno je jučer na konferenciji za novinare, te su predstavljene unikatne uložne mape za kazališne programe.


– Od prošle sezone naše programske knjižice dizajnirane su tako da se mogu odlagati u mape, a sad posjetiteljima kazališta  nudimo i korice koje su ocrtali štićenici Centra za autizam u Rijeci,  s kojim surađujemo od predstave »Vincent«, rekao je Oliver Frljić, intendant riječkog kazališta, napominjući da je ova suradnja  jedna od akcija s manjinskim i marginaliziranim skupinama koje je najavila uprava kazališta  u svom programu.


– Nakon predstave »Vincent« priredili smo u HKD-u okrugli stol na temu autizma, predstavljajući javnosti riječki Centar i njihov kreativni rad s autističnim osobama, koji je rezultirao prodajnom izložbom likovnih radova i upotrebnih predmeta.


Likovno talentirani




Kreativnost i zadivljujući talent štićenika Centra koji rade pod mentorstvom svojih pedagoga, potaknuli su nas na daljnju suradnju. Zahvaljujući Bojanu Kućelu, članu uprave Drvnog centra »Krin« iz Jurdana, koji je poklonio tisuću komada medijapan pločica priređenih za oslikavanje, dobili smo ove uložne mape za programe koje nudimo našim gledateljima po 20 kuna, a prihod je namijenjen Centru – objasnio je Oliver Frljić, napominjući da je u riječkom kazalištu održan prošle sezone  i humanirani koncert, u organizaciji Centra za autizam i Lions kluba Rijeka.


Voditeljica riječkog Centra za autizam Sandra Čavrak zahvalila je kazalištu na suradnji, ističući kako je Centar na putu da se osamostali (do sada je bio podružnica Centra za autizam u Zagrebu) i postane osnovna škola.


Osposobljavanje polaznika


– Imamo 26 učenika do 21 godine starosti i osam odraslih korisnika – najstariji ima 30 godina. Autizam kao razvojna teškoća vrlo je slojevit i zahtijeva individualni rad cijelog tima stručnjaka – uz defektologe i logopede, tu su likovni, glazbeni i kinezioterapeuti, koji se bave svakim polaznikom Centra na individualnim satovima, jer samo tako oni mogu razviti svoje potencijale – rekla je Sandra Čavrak, objašnjavajući kako su nastale uložne mape za kazališne programe.


– Medijapan pločice preuzeo je socijalni pedagog Milivoj Vrabec, koji radi na radnom osposobljavanju polaznika Centra starijih od 15 godina. Svaki od njih, pod nadzorom mentora, bojao je u bijelo pločice koje su tako postale podloga za oslikavanje.


Likovni terapeut, prof. Vesna Slavuj, nadzirala je na svojim individualnim terapijama oslikavanje pločica – sudjelovali su svi polaznici Centra, bez obzira na dob i osobne mogućnosti: neki od njih su zaista likovno talentirani, a neki mogu oslikati tek laticu cvijeta… Sudjelovali su svi i tako je nastalo ovih petstotinjak unikatnih uložnih mapa!


Proces je trajao nekoliko mjeseci, donio nam je uzbuđenje i radost što riječko kazalište pokazuje senzibilitet i zanimanje da štićenike našeg Centra uvrsti u svoj program.Kutija za dobrovoljne priloge, kao i unikatni  primjerci uložnih mapa, moći će se kupiti u riječkom kazalištu.