Nezaposlenost dnevna i noćna mora

Gužva na sajmu poslova u Rijeci: Najveći interes za Autotrolej i »komunalce«

Biljana Savić

Autotrolej je do 14 sati sakupio više od 500 molbi za posao. Ništa manja gužva nije bila ni na štandovima ostalih riječkih komunalnih društava, pa tako i KD Kozala, ViK-a i Čistoće



RIJEKA Nikakva pučka veselica ni kulturno zbivanje; nikakva rasprodaja ni politički skup ne može privući toliko posjetitelja na tako mali prostor kao što je to Sajam poslova, koji je jučer u organizaciji riječkog Područnog ureda HZZ-a održan na Građevinskom fakultetu u Rijeci. Nesnosna gužva, i to onih koji nisu posjetili sajam da bi bili viđeni, već onih kojima je posao neophodan, najzornija je ilustracija nezaposlenosti koja je postala i dnevna i noćna mora hrvatskih građana.


I dok su posjetitelji, koji su se mahom do Građevinskog faksa dovezli besplatnom »osmicom« koju je za tu prigodu osigurao Autotrolej, uživljeno, sjedeći po stepenicama, jedni drugima na leđima ili na koljenima popunjavali molbe za posao, vjerojatno nisu ni slušali, niti čuli govornike na svečanom otvorenju sajma, pa tako ni predstojnicu riječkog HZZ-a Jadranku Tomašić koja je rekla da susret ponude i potražnje posla budi nadu da polako, ali sigurno izlazimo iz opće depresije.


Deset molbi


– Da smo na pravom putu govore i posljednji podaci iz riječkog Područnog ureda HZZ-a gdje je krajem travnja evidentirano 19.935 nezaposlenih osoba, što je za 1.147 osoba ili 5,4 posto manje nego u prethodnom mjesecu. Nakon dužeg vremena nezaposlenost je na mjesečnoj razini smanjena u nešto većem postotku i nemojmo smetnuti s uma da se iza šture brojke od pet posto krije 1.147 ljudskih priča, 1.147 vraćenih dostojanstava i samopoštovanja, jer brojčani ekvivalent za ljudske osjećaje ne postoji, kazala je Tomašić. Za to je vrijeme 41-jednogodišnji Željko Milanović ispisao već deset molbi za posao. 




 – Evo, popunio sam prijave za Čistoću, Kozmo, Autotrolej, Vargon…, tražim bilo kakav posao u tim tvrtkama, a predat ću još najmanje deset molbi, rekao nam je Milanović, inače upravni referent SSS. Pitamo ga od kada je bez posla. 



Tridesetjednogodišnja Marinka Kuna također je ispunila prijavu za posao u Autotroleju. 


 – Inače sam diplomirani inženjer pomorskog prometa, radila sam u struci, radila sam svašta, ali već pet mjeseci sam bez posla. Pokušat ću u Autotroleju dobiti posao prodavača karata, odnekud moram ponovo početi, rekla nam je Marinka.



 – Otkako je Hrvatska ušla u EU. Radio sam u Klubu srce za osobe s mentalnom retardacijom, kao tjelohranitelj i pratitelj korisnika tog Kluba, to mi je bio zadnji posao, rekao nam je ovaj nezaposleni Riječanin, odlučan da ide od štanda do štanda i popuni svaku prijavu. 


Ako je to učinio, nahodao se i ispisao, jer se na sajmu predstavilo 47 poslodavaca, od ukupno 71 izlagača. Doduše, nisu svi hrlili za radnicima, neki su tražili životopise za bazu podataka, pa ako i kad zatreba… Ali poslove su nudili sada ili »jednom kad zatreba« poslodavci gotovo svih branši.


Službeni čin svečanog otvorenja jučerašnjeg Sajma poslova nije ni počeo, a Autotrolej je, u samo petnaestak minuta koliko traje akademska četvrt, prikupio 30-ak životopisa za zaposlenje, da bi do 14 sati sakupio više od 500 molbi za posao. Ništa manja gužva nije bila ni na štandovima ostalih riječkih komunalnih društava, pa tako i KD Kozala, ViK-a i Čistoće. 


U Autotroleju traže cijeli spektar radnika, a nude i stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u suradnji s HZZ-om.



– Inače sam diplomirani inženjer pomorskog prometa, radila sam u struci, radila sam svašta, ali već pet mjeseci sam bez posla. Pokušat ću u Autotroleju dobiti posao prodavača karata, odnekud moram ponovo početi, rekla nam je Marinka.



 – Najviše prijava dobili smo za vozače, jer ljudi posao u Autotroleju najviše percipiraju kroz posao vozača, no trebaju nam i automehaničari, referenti, sve, rekla nam je glasnogovornica Autotroleja Kristina Danilović Prijić. 


Ostaviti životopis u Čistoći također je bila špica jučerašnjeg sajma, nije se moglo prići štandu, 50 životopisa ispisano je u tren oka, uglavnom za poslove za radnike bez zanimanja, iako Čistoća trenutno ne prima novi kadar.  


Čak 120 radnika jučer je na Sajmu poslova tražila Agencija za turističku animaciju, koja zapošljava u cijeloj Hrvatskoj. 


Ne gubite nadu


 – U Hrvatskoj sezonski zapošljavamo 120 radnika, a u svijetu 1.200. Samo u Hrvatskoj svake godine dobijemo 700 životopisa, a plaće su od 3.300 kuna pa naviše. Uvjet je mladost – od 18 do 30 godina, poznavanje stranih jezika i sporta te kreativnost, rekao nam je voditelj sektora operative u agenciji Samarcanda. 


Sajam poslova u Rijeci otvorio je zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj, kazavši da je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj veća od 20 posto, dok je u Primorsko-goranskoj županiji manja, te iznosi 16,6 posto. Štubelj je pozvao sve da unatoč krizi ne gube nadu i nastave s traženjem posla, a poslodavcima je poručio da iskoriste poticaje i programe ministarstava i da ulažu u ljude.


– Bez educiranih, kvalitetnih radnika nema napretka, kazao je, a komentirajući prijedlog novog Zakona o radu, Štubelj je rekao da ne dokida previše prava, nego da ih pokušava prilagoditi sadašnjem stanju, jer sada imamo poslove na koje se mora brzo prilagoditi, što iziskuje fleksibilnost i cjeloživotno obrazovanje. O najavi generalnog štrajka Štubelj je rekao da je to pravo sindikata, ali da nikome ne donosi dobro i da sve na kraju ipak završava raspravom za stolom.