U Dvorani mladosti

Gradska knjižnica vraća se na Trsat, a novi bibliokombi na riječke ulice

Ingrid Šestan Kučić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Do kraja ove godine Gradska knjižnica Rijeka postat će bogatija za još jedan odjel i to u istočnom dijelu Rijeke koji je prije sedam godina zatvaranjem Ogranka Sušak ostao bez stacionirane knjižnične usluge. Novi će se ogranak smjestiti u prizemlju Dvorane mladosti, u bivšem prostoru trgovine autodijelova, a prema ocjeni ravnateljice Gradske knjižnice Rijeka, Gorane Tuškan Mihočić, riječ je o izvrsnoj lokaciji.


– Sama inicijativa krenula je od građana koji su upozorili na to da je prostor prazan, a lokacija je odlična jer u blizini su dvije škole, kao i Sveučilišni kampus. Radi se o prostoru površine 300 četvornih metara i odmah nakon reorganizacije Središnjeg odjela, odnosno nakon preseljenja dijela fonda u prostor Filodrammatice uređenje novog ogranka bit će nam prioritet. Očekujemo da bi adaptacija mogla početi na jesen te da bi prostor do kraja godine bio useljiv, kaže ravnateljica.


Ono što će useliti u prizemlje Dvorane mladosti 17 je tisuća svezaka nekadašnjeg Ogranka Sušak. Riječ je o naslovima koji su od zatvaranja knjižnice na Krimeji pohranjeni u skladište i djelomično su korišteni u malim vrtićkim knjižnicama, a novi će ogranak, najavljuje Tuškan Mihočić, raspolagati s odjelima za odrasle i djecu, prostorom za ležerno čitanje, kao i računalnim kutkom, a za sve to potrebno je izvršiti uređenje prostora i nabavku opreme. 




Istovremeno s reorganizacijom Središnjeg odjela i otvaranja Doma lijepe književnosti u Filodrammatici u kojem će građanima biti dostupna djela hrvatskih i svjetskih književnika, antologije, eseji, pisma i stripovi i slično, dok će u prostoru Središnjeg odjela ostati publicistika, stručna te popularno-znanstvena djela, radi se i na uređenju novog bibliobusa koji bi riječkim ulicama također trebao početi voziti u rujnu.


– Proveli smo postupak javne nabave za bibliobus za njegovo preuređenje i vjerujemo da će novo vozilo tijekom jeseni biti gotovo, kaže ravnateljica. Riječ je o kombi vozilu vrijednosti 312 tisuća kuna koje će zamijeniti 25 godina stari bibliobus, a njegova kupovina financirana je dijelom iz sredstava same Gradske knjižnice te dijelom kroz akciju »Pogurajmo bibliobus« u kojoj su sudjelovali mnogobrojni građani. Nakon preinake običnog kombija u bibliokombi njegova će vrijednost iznositi 700 tisuća kuna.