Odustajanje od skupih projekata

Gradnja nove riječke Gradske knjižnice u ex Benčiću počinje 2013.

Damir Cupać

Oživotvorenjem ovoga koncepta uštedjet ćemo više od 140 milijuna kuna za koliko ova dva projekta pojeftinjuju u odnosu na aktualne procjene. Prednost je da će se sve graditi u fazama, a najkasnije u sljedećih pet godina sve bi trebalo biti gotovo, kazao je Obersnel



RIJEKA Gradnja nove zgrade Gradske knjižnice i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u prostoru bivšega Rikarda Benčića mogla bi početi za manje od godinu dana, a investicija u prvoj fazi koštat će 107 milijuna kuna. Potvrdila je to ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na konferenciji za novinare koja je održana zajedno s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i pročelnikom Odjela gradske uprave za kulturu Ivanom Šararom na kojoj je pojašnjen revolucionarni preokret u promišljanju revitalizacije kompleksa koji je u gradskom vlasništvu od sredine 1990-ih godina. 



Novinare je zanimalo kako je moguće da 2002. godine nije bila prihvaćena lokacija ex Benčića za gradnju nove zgrade Gradske knjižnice, a 2012. godine je to moguće zbog čega su izgubljeni i vrijeme i novac. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odgovorio je da se možda previše slušala struka, odnosno da se podleglo pritisku arhitekata.


– Izvorna ideja bila je da se Muzej moderne i suvremene umjetnosti smjeti u »T« objekt ex Benčića. Željeli smo raspisati natječaj za prilagodbu postojeće zgrade tom sadržaju. Tada smo dobili revoluciju arhitektonskoga svijeta koji je inzistirao na arhitektonskom natječaju. Podlegli smo pritiscima arhitektonske struke, a rezultat je projekt koji je dosegnuo iznos od oko 220 milijuna kuna. Neracionalno je danas inzistirati na realizaciji takvoga projekta, uvjeren je Obersnel.




Na pitanje što će biti s Klobučarićevim trgom koji je nakada bio igralište, a danas je betonska ploha upitne statike, Obersnel je je kazao da se odustalo od gradnje knjižnice na toj lokaciji, ali da se nije odustalo od gradnje zgrade po projektu Hrvoja Njirića koja bi također imala javnu namjenu. Gradonačelnik je zaključio da će taj projekt čekati financijski bolja vremena. 



– Ova kulturna priča nije značajna samo za Rijeku, već za cijelu Hrvatsku, za resorno ministarstvi i za cijelu vladu. Riječ je o modelu koji pokazuje kako kulturni objekti mogu služiti kreativnom razvoju grada, ali i dizanju standarda građana. Ministarstvo kulture, pripremajući strategiju investicija kroz sljedeće četiri godine, odlučilo je da treba prestati s praksom financiranja velikog broja objekata malim iznosima, a što je rezultiralo sporošću realizacije. Odlučili smo se izdvojiti prioritete, razgovarali smo s vodećim ljudima na lokalnoj razini i, između ostalih, odlučili se za sufinanciranje riječkih projekata. Oni imaju i komponentu suvremene umjetnosti što je meni osobno izuzetno važno. Nadam se da će primjer Rijeke pokazati i drugim gradovima smjer kojim treba ići. Rijeka zaslužuje epitet kreativnoga grada, a ovi projekti naglašavaju upravo takav kontekst, te omogućavaju gospodarski učinak kao dokaz da takvi efekti kulture nisu mali, izjavila je Zlatar Violić. 


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pojasnio da se o projektu razmišlja duže vrijeme, da su se vodile rasprave i lomila koplja. – Odradili smo projektni dio, ali se nismo do sada pomakli u realizaciji. I međuvremenu su se promijenile i gospodarske okolnosti. Ne možemo realizirati skupe projekte kako su oni bili zamišljeni. Odlučili smo se na promjenu koncepta koja nam omogućava početak realizacije. Naša odluka izazvat će različita tumačenja, dnevnopolitička prepucavanja, ali racionalno smo sve sagledali i odlučili se za novi koncept razvoja ex Benčića. Riječ je o hrabrom i radikalnom zaokretu koji se dogodio prijedlogom odjela gradske uprave za kulturu i kojim će se omogućiti da cijeli prostor Benčića bude namijenjen kulturi. Jedan od najjačih argumenata za takvu odluku bila je i potpora Ministarstva kulture i ministrice. Sretna je okolnost da smo dobili i investitora koji bi skoro mogao krenuti s izgradnjom hotela, izjavio je Obersnel. On je najavio da bi se dodatan prostor mogao dobiti i preuzimanjem cijeloga »H« objekta koji danas većim dijelom koristi riječki PIK, a ta tvrtka ima namjeru iseliti se iz središta grada na neku drugu lokaciju. 

– Činjenica je da smo do sada na ova dva projekta potrošili dio sredstava, ali oživotvorenjem ovoga koncepta uštedjet ćemo više od 140 milijuna kuna za koliko ova dva projekta pojeftinjuju u odnosu na aktualne procjene. Ta cifra opravdava zaokret u koncepciji. Prednost je da će se sve graditi u fazama, a najkasnije u sljedećih pet godina sve bi trebalo biti gotovo, kazao je Obersnel, najavivši da će pretvaranje Benčića u kulturni centar biti dostatan motiv za isticanje riječke kandidature za prijestolnicu kulture 2020. godine. »Imamo negativna iskustva s kandidaturama, ali barem iza njih ostaju realizirani projekti«, dodao je Obersnel.


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar podsjetio je da priča o ova dva projekta traje više od desetljeća, te da se stvarao osjećaj frustracije zbog čekanja.


– Godinama se nije pričalo o ljudima koji žele čitati knjige ili ići na izložbe, pričalo se o betonima. Stvar se trebala radikalno zaokrenuti. Kada je ministrica najavila da je spremna podržati naše kapitalne kulturne projekte, shvatili smo da ćemo sa starim modelima teško proći. Samoinicijativno smo, ispod stola i mimo znanja gradonačelnika, pokušali naći rješenje, vodeći računa o cijeni i o krajnjem rezultatu. Timskim radom došli smo do rješenja koje je prihvatljivo i koje podrazumijeva minimalne arhitektonske zahvate. Naša je procjena da će ukupna ušteda iznositi izravno do 200 milijuna kuna, a u isto vrijeme ćemo staviti u funkciju četiri zaštićena spomenika kulture. Tome treba dodati da bi na ovaj ili na onaj način kao vlasnici trebali uložiti velik novac u obnovu, a ovako sve to rješavamo odjednom. Jedan sablasan prostor postat će nešto sasvim drugo na minimalan, elegantan i ispravan način. Nadam se da ovo nije posljednji put da surađujemo s Ministarstvom kulture. Sretni smo da ćemo dobiti dva kapitalna projekta, poručio je Šarar, podsjetivši da je zadnji kapitalni projekt u Rijeci bio izgradnja HKD-a na Sušaku.