Natječaj u rujnu

Grad Rijeka za brod “Galeb” traži koncesionara na rok od 30 godina

Damir Cupać

U Gradu Rijeci zaključili su da će, imajući u vidu visoki iznos inicijalnih ulaganja, budućeg koncesionara u prve dvije godine osloboditi plaćanja varijabilnog dijela naknade jer je riječ o kulturnom dobru koje se treba renovirati i staviti u funkciju za obavljanje gospodarske djelatnost. Drugim riječima, koncesionar bi u prve dvije godine bio oslobođen plaćanja oko 85.000 eura



RIJEKA  Grad Rijeka raspisat će sredinom rujna 2014. godine natječaj za koncesiju za gospodarsko korištenje kulturnog dobra motornog broda »Galeb« i trajat će 90 dana. Koncesija se daje na 30 godina, čisti komercijalni dio obuhvaća 3.000 kvadrata, muzejski prostor 500 kvadrata, a tisuću kvadrata otpada na javni prostor koji čine palube. Procijenjena vrijednost koncesije iznosi 10,3 milijuna eura, a investicija potrebna za uređenje procijenjena je na pet milijuna eura. Brod će biti smješten u riječkoj luci, na lokaciji obnovljenih dizalica na Riječkom lukobranu, a u Gradu Rijeci su mišljenja da je to tako najbolje jer će se optimalno revalorizirati povijesna vrijednost »Galeba«, broda koji je 1944. godine bio potopljen u riječkoj luci.


Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar pojasnio je da je stručno povjerenstvo analiziralo tri moguća komercijalna scenarija – preinaku broda u luksuznu jahtu, mali kruzer i plutajući objekt – a odlučilo se za posljednju jer je riječ o kulturnom dobru Republike Hrvatske.


– Priroda i opseg djelatnosti koncesije odnosi se na muzejski prostor koji se sastoji od izložbenog prostora na »tween decku«, muzejskog prostora u strojarnici broda, te muzejskog ureda i arhiva prema pojedinačnim kvadraturama zadanim u studiji opravdanosti davanja koncesije uz obvezno poštivanje posebnih uvjeta zadanih rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Rijeci. Što se tiče komercijalnog dijela, planirani su sadržaji poput rekreacijskog centra, hostelskog smještaja, restorana, kongresnog centra, hotelskog smještaja do 170 ležaja… Riječ je o okvirnim sadržajima koji neće strikno obvezivati koncesionara, izjavio je Šarar.




On je izrazio nadu da će »Galeb« biti prekretnica u stvaranju imidža grada, ali i u ekonomskom smislu.


– Uvjeren sam da će opravdati trud i sredstva koja su u njega uložena, naglasio je Šarar.


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poručio je da želi da se rokovi kada je riječ o koncesiji ispoštuju.


– I do sada je bilo zanimanja za »Galeb«, ali tek nakon provedbe natječaja ćemo vidjeti jesu li iskazane namjere investitora bile realne. Možda je priprema do natječaja potrajala dugo, ali brod je specifična građevina i morali smo ispuniti čitav niz propisa, ishodovati čitav niz suglasnosti jer brod je brod dok god je u moru. Ponuđeno rješenje je vrlo kvalitetno jer predviđa gospodarsko korištenje, a zadržat će se muzejski prostor, odnosno prostorije koje su koristili Josip Broz i dio članova posade. Muzejski dio odnosi se i na strojarnicu jer ona ima zanimljivu priču iz povijesti pomorstva, kazao je Obersnel.


U Gradu Rijeci zaključili su da će, imajući u vidu visoki iznos inicijalnih ulaganja, budućeg koncesionara u prve dvije godine osloboditi plaćanja varijabilnog dijela naknade jer je riječ o kulturnom dobru koje se treba renovirati i staviti u funkciju za obavljanje gospodarske djelatnosti. Prema podacima iz studije opravdanosti davanja koncesije izračunato je da bi godišnja fiksna naknada iznosila oko 2.300 eura, a varijabilni dio će se plaćati u iznosu od tri posto od prihoda ostvarenog od djelatnosti, a to je prema izračunima 42.777 eura naknade jer su procijenjeni godišnji prihodi koncesionara 1,4 milijuna eura. Drugim riječima, koncesionar bi u prve dvije godine bio oslobođen plaćanja oko 85.000 eura.