Visoki računi aktualizirali pitanje objedinjene naplate

Golemi iznosi: Energo u dvije godine platio privatnoj tvrtki Ri stan četiri milijuna kuna

Damir Cupać

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić upozorio je na goleme iznose koje komunalna poduzeća plaćaju privatnoj tvrtki za posao naplate troškova stanovanja. No, gradska uprava tvrdi da je to racionalnije nego da sami obavljaju naplatu



RIJEKA  Gradska komunalna i trgovačka društva u 2012. i  2013. godini platila su privatnoj tvrtki Ri stan za posao objedinjene naplate troškova stanovanja oko 9,5 milijuna kuna. U dvije godine Energo je platio tom poduzeću, koje je nekada bilo u vlasništvu Veljka Kneževića čiji odvjetnički ured i dan-danas posluje s Gradom, oko 3,8 milijuna kuna, Čistoća oko 1,7 milijuna, a Vodovod i kanalizacija oko 3,9 milijuna kuna.


Potpuno opravdano vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić je na sjednici gradskog parlamenta tijekom rasprave o haraču koji Energo provodi nad dijelom građana Rijeke upozorio da je riječ o golemim iznosima i da bi bilo racionalno da taj posao rade u Gradu Rijeci, čime bi se vjerojatno smanjio minus tvrtke koja tjera u očaj i bijedu građane.


Zanimalo nas je zbog čega Grad Rijeka u sklopu reorganizacije komunalnoga sustava ne ustroji objedinjenu naplatu u jednoj od dvije nove tvrtke, te jesu li ikada napravljeni izračuni koliko bi objedinjena naplata u sklopu komunalnog sustava koštala, odnosno zbog čega se za taj posao angažira privatna tvrtka.


Ugovor na četiri godine




U Gradu navode da je s tvrtkom Ri stan sklopljen Okvirni sporazum 31. siječnja 2012., a temeljem njega se sklapaju godišnji ugovori. Sporazum je sklopljen na četiri godine nakon provedene javne nabave.


– Ugovor se odnosi na uslugu objedinjene naplate troškova stanovanja za najamninu i komunalnu naknadu za Grad Rijeku, vodne usluge za KD Vodovod i kanalizaciju, naknadu za uređenje voda za Hrvatske vode, odvoz kućnog otpada za KD Čistoću, te isporuku toplinske energije za zagrijavanje prostora i pripremu potrošne tople vode i potrošnju plina za TD Energo. Cifre koje navodite i koje se odnose na 2012. i 2013. godinu su točne, navode u Gradu Rijeci, te podsjećaju da je sustav objedinjene naplate troškova stanovanja (ONTS) koncept koji je nastao s ciljem postizanja efikasnosti i racionalizacije poslovanja komunalnog sustava i to prije 30 godina.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista