Detaljan program otvorenja EPK

Gdje ćete biti u subotu 1. veljače? Rijeka ima program »od jutra do sutra« na 30 lokacija

Danijela Bauk

Foto EPK

Foto EPK

Nema dvojbe, Rijeka 1. veljače postaje najzanimljiviji grad Europe, a to ostaje i tijekom čitave 2020. jer u kulturno-umjetničkom programu Europske prijestolnice kulture nudi preko 600 pojedinačnih događanja u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta



RIJEKA – U subotu, 1. veljače, Rijeka preuzima titulu Europske prijestolnice kulture – od ranih jutarnjih sati na više od 30 lokacija u središtu grada na Rječini bit će održan raznolik i bogat program koji će Rijeku pretvoriti u europsku metropolu kulture, a cjelodnevni i cjelonoćni program garancija je uživanja u kulturi, izvrsnog provoda i ludog produženog vikenda u Rijeci.


– Nema dvojbe, Rijeka 1. veljače postaje najzanimljiviji grad Europe, a to ostaje i tijekom čitave 2020. jer u kulturno-umjetničkom programu Europske prijestolnice kulture nudi preko 600 pojedinačnih događanja u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta.


U prvom danu velike godine kulture u Rijeci, osim »Opere industriale« kao središnjeg programa otvorenja u riječkoj luci, Rijeka nudi više od 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje. U organizaciju programa uključen je nevjerojatno velik broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija.




Nastupa pregršt DJ-eva među kojima se izdvaja Nicky Siano, prvi resident kluba Studio 54, održavaju se rock koncerti među kojima nastupi Jonathana, Parafa, Fita… Pop up događanja na ulicama grada poput šišanja na otvorenom, pjevanja na ribarnici…


Dječji nastupi s pjesmama i plesom, humoristične antiturističke ture autobusom u izvedbi poznatih glumica Tanje Smoje i Jelene Lopatić, modna revija, nastupi riječkih pisaca i spisateljica, plesne večeri za umirovljenike, okupljanje rock bendova iz 60-ih, 70-ih i 80-ih…


Na različitim mjestima u gradu nastupaju Marko Tolja, Marinada, Izet Borgie, Šajeta, Dule Bonaca… Cijela rijeka ljudi dio je programa otvorenja Europske prijestolnice kulture, poručuju iz Rijeke 2020.


Povijest na Korzu


Program otvorenja počinje već u 7 ujutro. Naime, u Cafe baru Skradin u Vodovodnoj ulici tijekom dana bit će održan prigodni program za goste – antiturističke rute riječkim turističkim autobusom. U urnebesno smiješnom projektu Žaka Valente, Tanja Smoje (Karolina) i Jelena Lopatić (Ida) otvaraju aktualne lokalne i globalne teme, bez dlake na jeziku, ne štedeći nikoga sočnih komentara. Antituristički tour kreće kod bara Skradin u Vodovodnoj ulici, a iskrcaj putnika je na istom mjestu uz piće dobrodošlice i fritule. Prva tura počinjeu 10 sati, sljedeća je na rasporedu u 12 sati, a treća u 14.



U 9 ujutro u Cafe baru Set na Kazališnom trgu počinje program »spa_spa_show«, autorica Aleksandre Stojaković Olenjuk i Nataše Antulov. Riječ je o hibridu performansa i predstave u kojem sudjeluju poznate riječke umjetnice Nika Mišković i Sanja Milardović te Tanja Blašković.


Pola sata kasnije, točnije u 9.30 sati starta program tvrtke Thorax, »Rijeka, koraci i vrijeme« koji posjetitelje upoznaje s važnim događanjima kroz posljednjih 116 godina burne riječke povijesti. Pomoću vremenske crte duge 232 metra postavljene na Korzu, posjetitelji ulaze u riječku povijest kroz koju uz pomoć vodiča upoznaju razna važna događanja tog vremenskog perioda. Događaji su prikazani glumom, odgovarajućom scenografijom, natpisima i vizualima.


Tijekom dana Čajni trg, odnosno Trg Matije Vlačića Flacijusa, ugostit će raznolik glazbeni program. U 10 sati najavljen je program »Djetinjstvo u Luci različitosti« učenika Osnovne škole Vežica, koji uz pomoć mentora izvode dječje pjesme, brojalice, brzalice, jezične igre i uspavanke na svojim ili jezicima svojih roditelja – ruski, ukrajinski, rumunjski, grčki, talijanski, engleski, škotski, poljski, češki… – te na čakavskom i kajkavskom.


U 11 sati riječki komorni zbor Val izvest će obrade narodnih i popularnih domaćih i stranih skladbi, a u 13 sati nastupa Vokalna skupina Duga, koju čine odgajateljice Dječjeg vrtića Rijeka.


Čajni trg će od podne ugostiti program »Rijeka PORTer – Rijeka se nosi, nosimo Rijeku«, u organizaciji tvrtke Albabona. Program uključuje izložbu »Riječki brhani« koja prati razvoj suknje, metaforu i simboliku suknje kod žena, tematizira muškarca u suknji, predstavlja suknje iz različitih predstava i kazališnih komada, dok je u 14 sati najavljena modna revija dizajnera koji se bave recikiranjem i preradom odjeće u nove odjevne predmete.



Čajni trg u 15 sati ugostit će i grupu Izo i Borgie, koji promoviraju novi album »Opera u Sydneyu«. Od 17 na istom će mjestu u organizaciji umjetničke udruge Ćeif, nastupiti akustični Agam koji svira fuziju flamenca i rumbe, s primjesama rocka i balkanskih ritmova.


Glazba na Principiju


I Principij, odnosno Arheološki park, mjesto je na kojem će se odviti razni programi i nastupi. Kreativno-edukativni centar Glazbeni vrtuljak zavrtjet će publiku od 10 sati vodeći je na glazbeno putovanje. Dječjim zborovima Male tratinčice i Tratinčice pridružuju se i solisti, polaznici programa Male škole pjevanja, te Udruga Zumba Rijeka zvana ChikaZ.


U 11 sati u planu je nastup Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova koji obuhvaća harmonikaški orkestar, djevojački zbor, mješoviti zbor i komorni sastav te soliste. U 12 sati, u organizaciji obrta za podučavanje i izvođačku djelatnost Maestro, Vanja Posavec na klasičnoj gitari predstavlja posjetiteljima različite stilove klasične glazbe.


Vokalna skupina Lira nastup ima u 13.15 sati, dok je u 14 sati najavljen mješoviti pjevački zbor Rijeka-Sempre Allegro koji izvodi koncert »Zvona našeg grada«. Gosti koncerta su kontratenor Marko Antolković te pijanist i korepetitor Mateo Žmak. Od 16.30 sati Principij će biti i mjesto odvijanja programa Jazz vs. Blues Rijeka Udruge Tororo. Nastupaju SpartJazz Quartet i Jed Becker’s Group.


U organizaciji tvrtke Albabona od 10 sati u prostorijama trgovine Tekstila odvijat će se radionica recikliranja trapera i pretvaranja traperica u nove suknje. Maksimalan broj polaznika je 10. Reciklirane suknje predstavljaju se na ogradi ispred RiHuba.



Riječka ribarnica od 10.30 sati ugostit će Vokalni studio Rijeka, zbor na čijem se raznolikom repertoaru nalaze djela hrvatske i svjetske zborske literature, kao i obrade popularnih pjesama. Zboru će se pridružiti članovi zbora Torretta iz kreativno-edukativnog centra Glazbeni vrtuljak.


Kružna ulica, odnosno prostor Matice umirovljenika grada Rijeke, u 11 sati ugostit će prigodni pozdrav i nastup svojeg mješovitog zbora, pod vodstvom maestra Vinka Badjuka i Damira Badurine. Na Korzu ispred Filodrammatice od 11 sati umjetnička organizacija Trafik i Škola za suvremeni ples »Ana Maletić« iz Zagreba, izvest će program Hodači-ce, svojevrsnu futurističku viziju kultne Trafikove predstave Hodač/Hommage Janku Poliću Kamovu.


Koblerov trg i Ulica Šišmiš dobivaju natkrivenu pozornicu, ulaz na trg se osvjetljava kao i ulaz u najužu ulicu u gradu. U programu sudjeluju Maslina na Zelenom trgu, Caffe bar Charlie, Caffe bar Garcon, Caffe bar Juliet, Caffe bar Romeo, Me Gusta Gourmet Pub, BoomBar, Submarine burger. Program počinje u 11 sati, a sadržava Gourment Corner – pet kućica na trgu s prigodnom ponudom hrane i pića, te nastupe Techno Vikingsa i KUC-a Kalvarija.


Oda radosti


Udruga Rikordi Rijeka u 11 sati s programom počinje u Adamićevoj ulici i donosi cjelodnevnu izložbu o važnim događajima iz riječke povijesti koji su okupljali ljude i izazivali veliko zanimanje javnosti poput otvorenja HNK-a Ivana pl. Zajca, otvaranja mosta između Rijeke i Sušaka, uspjeha nogometnog kluba HNK Rijeka…


Uz razgled izložbe posjetitelje dočekuje okrjepa i glazba s originalnog gramofona iz 1930-ih. Ispred EPK brojača na Jadranskom trgu točno u podne zbor Matice umirovljenika s Damirom Badurinom izvodi »Odu radosti«, »Najdraža Rijeko« i još nekoliko skladbi, nakon čega se program nastavlja uz domjenak i proslavu otvorenja EPK-a u Kružnoj ulici.


Studentska udruga Radio Sova u 12 sati na Kazališnom trgu, odnosno na pozornici ispred cafe bara Kings donosi izvedbu »Topografije naših udaljenosti« prema suvremenom dramskom tekstu koji tematizira pitanja ljudskih udaljenosti, razlika, nerazumijevanja i njihovih uzroka. Glumice koje nastupaju su Ana Maria Štefanac, Tonca Mršić i Linda Uran. Autorica je Dorotea Šušak. Isto mjesto u 13 sati ugostit će nastup grupe Kantriders.



U organizaciji udruge Primorski Hrvat, Ludwig van Beethoven dolazi u Rijeku, 250 godina nakon rođenja. Ulicama grada vladaju zvuci i melodije tog diva svjetske umjetnosti. U defileu od Jelačićevog do Jadranskog trga s početkom u 12 sati publika se raduje zajedno s orkestrom u oblacima, te sjajnim malim balerinama plesne skupine Rotondo.


U podne u Fiorello pubu na Korzu, tvrtka Flumen M.D. organizira program »Stopama LaGuardie – Rijeka Bridge to New York«. U sklopu programa u podne će biti otvorena izložba slika Željka Ašpergera, a u 15.30 najavljen je nastup gospel zbora The Messengers.


U Galeriji SKC u Palachu u 12 sati bit će održana izložba studentskih radova »Rijeka umjetnosti« u organizaciji Galerije SKC Sveučilišta u Rijeci. U isto vrijeme na istom mjestu najavljen je i program »Zavrti ploču« – posjetitelji su pozvani sami puštati glazbu na gramofonu koristeći ploče koji su donijeli ili pustiti neku iz galerijskog izbora. Od 15 sati za glazbu će u tom prostoru biti zadužen DJ Nino Juričev Barbin b2b Ivo Makarun.


Performans »Radilište 2020« Umjetničke organizacije Kabinet u izvođenju Ivane Kalc i Tajči Čekade najavljen je za 13 sati na najprometnijem dijelu Korza, oko gradske ure, a obrađuje temu besmislenog i besciljnog rada te se bavi protokom vremena, koje unutar ponavljajuće radnje ima privid nekretanja.


Nulto susjedstvo na Kontu


Tvrtka Novi turizam od 14 sati u Riječkom šatoru/FKK šatoru na Kontu donosi cjelodnevno druženje uz kulturno-umjetničku notu, inspiriranu riječkom prošlošću i sadašnjošću, s humanitarnim karakterom. U 14 sati najavljeno je Nulto susjedstvo – humanitarni zajednički objed građana svih socijalnih statusa i gostiju uz glazbenu podlogu DJ-a Figlia. U 16 sati počinje koncert jazz i improvizirane glazbe u izvedbi Zorana Majstorovića & Štikla Jazz Sessiona.


U 21.15 na programu je program »Ostajem u Rijeci« – uživanje u urbanim zvukovima grupa Žulj, Speedclaw, Krematorium, Padre, Divlji detektivi, Iz@ Medošević, te u poeziji i glazbi grupe Marinada. Za dobar provod od ponoći zadužen je pak Cosmopolitan Music, ples uz ritmove Ive Zubana iz Pule.



Klub Tunel od 16 sati ugostit će program Društva za urbanu kulturu i Kultura d.o.o. koji donose program Distrikt:Tuneli tijekom kojeg nastupaju Marina Karamarko i Filip Motovunski, te izložbu Love cats rukotvorina Luise Ritoša.


Ulica Pavla Rittera Vitezovića od 16 sati domaćin je programa »2020 the Beat Street« u organizaciji Udruge ugostitelja PGŽ-a. Vitezovićeva će dobiti DJ pult i atraktivni light show. U program se uključuju Cafe bar Luppis, Cafe bar Pucci i Cafe bar Three Monkeys.


Bit će održan i pop up Barber shop – šišanje i brijanje na otvorenom u suradnji s Gentelmen’s Clubom, izlagani će biti i autohtoni proizvodi, te će biti i pop up gin bar s ponudom prigodno osmišljenih, autentičnih riječkih gin tonica.


Trg Riječke rezolucije od 15 sati biti će domaćin programa tvrtke Promocija, a nastupit će Duško Jeličić, Grooversi i Šajeta.


Bačva pub imat će tradicionalni Rijeka Pub kviz.


Protokolarni dio u kazalištu


U kasnim popodnevnim satima 1. veljače u riječkom kazalištu se održava protokolarni dio otvorenja EPK, uz kraće glazbeno-scenske nastupe i pozdravne govore, kojem će prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor…


Po završetku protokolarnog dijela, ovi će visoki uzvanici također prisustvovati središnjem programu otvorenja u riječkoj luci.


Maljković u MMSU-u


Već će u petak, 31. siječnja, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti biti otvorena izložba »S kolekcijom« Davida Maljkovića, a večer obilježava Noć muzeja. Riječki vizualni umjetnik sa zagrebačkom adresom, David Maljković uspostavlja dijalog s kolekcijom MMSU-a.


»Presloženi po Maljkovićevu ključu, a unutar postojećeg arhitektonsko-infrastrukturnog, programskog i simboličnog okvira muzeja, dobivaju novo značenje kojim se ističe njihova nova aktualnost i društvena relevantnost.



Preslagivanje se događa s odmakom od uvriježenih muzeoloških sustava prezentacije i komunikacije umjetničkog rada, i u materijalnom i u simboličkom smislu«, stoji u opisu izložbe.


Na izložbi sudjeluju: Dora Budor, Niko Mihaljević, Nora Turato, Petra Mrša, Radio Roža, Damir Čargonja Čarli, Branko Cerovac, Klas Grdić, Igor Rukavina, Žarko Violić, Theodor de Canziani, WHW Akademija i Werkplaats Typografie, te studenti i studentice Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke. Kustosica izložbe je Ivana Meštrov, a asistentica kustosice je Katerina Jovanović.


Večernji program na otvorenom


Osim u klubovima i kafićima, zabavni večernji program bit će održan i na nekoliko otvorenih lokacija. Tako će Čajni trg, odnosno Trg Matije Vlačića Flacijusa od 21 sat ugostiti grupu Sarah & The Romans with friends – koncert je koji donosi Udruga Formaoptimum.


Nastupit će Sarah & The Romans, Bruno Petrali, Nina Fakin, Annika Ljungberg, Autostop trio, Branko Nemeš i DJ Rabbit. U isto vrijeme Principij, odnosno Arheološki park ugostiti će Suton 2, audiovizualnu manifestaciju Udruge Kombinat na kojoj nastupa multidisciplinarna umjetnica Stephany Stefan iz Rijeke i bend Freekind, uz video projekcije multimedijskog umjetnika Oblik3 iz Rijeke.


Riječka ribarnica od 21 sat bit će domaćin programa »Back2love« uslužnog obrta IB kojeg za sve ljubitelje dobre glazbe i plesa potpisuje kreativna direktorica Ivona Brnelić. Nastupaju Danijela Večerinović, DJ Unkle Frank, DJ B Cloud, Jakša Jordes i RiS girls.



Na pozornici ispred cafe bara Kings na Kazališnog trgu s početkom također u 21 sat bit će održan program u organizaciji Food puba nudi Blues&rock clubbing music. U isto vrijeme Koblerov trg ugostit će Rox populi – program u organizaciji Udruge ugostitelja PGŽ-a.


Nastupit će Kuc Kuc Cabaret, By The Way Band, te The Mystic Rose Ensemble David Baumgarten jazz kvartet live. Ulica Pavla Rittera Vitezovića domaćin je programu »2020 the Beat Street« također u organizaciji Udruge ugostitelja PGŽ-a, a nastupaju DJ Sale For Love i DJ Zweck, ulični zabavljač Jakob Bergant, a bit će održan i Barmen show.


Verdijeva ulica mjesto je događanja programa Square One – u suradnji s King’s Food Pubom se osvjetljava čitava ulica, a u programu sudjeluju Teatro Lounge Bar, Wine Bar Kod Zajca, Udruga barmena Barmen.hr.


U pothodniku od Circola do tržnice s početkom u 23 sata bit će održan underground party u organizaciji Transmedijskog centra KOI KOI i režiji dva istaknuta riječka kolektiva Tipsy i Innerspace. Nastupaju Carnero, di.merkl, vna Yi i Samo Tako.


Tuneli donose glazbene nastupe: Marina Karamarko, Ana Antonova, Kasja, Zilla, Boo Dale, Filip Motovunski, Mecena, Sven Nalis, Antwone, Raul B, Virgin Helena, Amor, Roland i Brx.


Klupski program


Nakon središnjeg programa u riječkoj luci, zabava se nastavlja do ranih jutarnjih sati, u riječkim kafićima i klubovima.


Tako će u Circolu s početkom u 20.45 biti održana plesna večer u organizaciji Matice umirovljenika Rijeka uz Duo Aledory i koncert posvećen gradu Rijeci. U pubu Bačva s početkom u 21 sat Splash band izvodit će Ri rock himne, dok je u isto vrijeme u Dnevnom boravku najavljena literarno-glazbena večer »Crne noći na gramofonskoj ploči«.


U Fiorello pubu na Korzu bit će održan nastavak programa Stopama LaGuardie – Rijeka Bridge to New York, uz koncert Marka Tolje, DJ-u Jakšu, te Secret Party Fiorello in the Sky.



U Operu u Teatru Fenice s početkom u 21 sat u LP Rock, Udruga riječkih rokera 60-tih, donosi četiri sata rock glazbe u izvedbi bendova koji su ‘60-ih,’70-ih i ‘80-ih bili aktivni na širem riječkom području. Old Stars Rock Festival Rijeku predstavlja kao najrokerskiji hrvatski grad, a sviraju Arcamivida, Lady Be Good, Grupa Pan, ‘60 River Band, Midnight Band, VIS Šta da, Kristali, Grejs 1, Delta Snake&Lizards, Bad Vlad Bend, Bajok, Norne & Spartaco i prijatelji, Exodus, Grejs 2, Arsenal, Lavine, Superstary & Stern, Grupa MI.


Klub Tunel, u organizaciji tvrtke Kultura, od 21 sat ugostit će koncert Porto Etno Orkestra, a nakon koncerta nastupa DJ Rango. U isto vrijeme počinje i program u River Pubu – RRiKA iliti Rokerska riječka kulturna alternativa je cjelovečernji program u organizaciji tvrtke Targa u kojem nastupaju književnici i glazbenici.


Sve kreće s pisanom riječi, čitanjem autorskih radova renomiranih riječkih autorica i autora – Eliša Papića, Envera Krivca, Dunje Matić Benčić i Davora Mandića. Sviraju Elisha, Barbara Munjas, alt-rock sastav Sillycons, te specijalni gosti iz Bjelovara Them Moose Rush.


U pauzama te do ranih jutarnjih sati glazbu bira DJ Dog. U Palachu je na rasporedu od 21 sat program legendarne Udruge Ri Rock uz nastupe eklektičnog dvojca Stereo Banana iz Niša, pulsko-riječke petorke Techno Vikings koju čine četiri saksofona i bubanj, romskog duba Kali Fat Dub, ljubljanskog reggae DJ-a Harisa Piltona, benda Knutov Kofer iz Züricha čiji je peti album napisan na hrvatskom jeziku, te Buce i Kalašnjikova.


Kings cafe u Ulici Frana Kurelca od 22 sata domaćin je Retros rock&blues bandu, dok u Pogonu kulture RIKUPU predstavlja EPK Ri rock after party uz nastupe Fit, Parafa, Denis&Denis i Jonathana.


Klub Crkva organizira RI2020 Official Tech House Afterhours by kolektiv Deep’n’Delicious, a u Discordiji Udruga 4 kroz 4 predstavlja pionira glazbene scene New Yorka ‘70-ih i jedno od najbitnijih imena u povijesti disko glazbe – DJ-a Nickyja Siana.


U klubu Život nastupit će elektro-pop duo The Siids, te DJ Željko Bašković.