Opustite se i nađite ključ

Fox in a box RoomEscape igre iz virtualnog svijeta prenosi u stvarni

Ivana Kocijan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Roomescape je igra uživo u kojoj sudionici u 60 minuta, koristeći dostupne im tragove i rješavajući zagonetke, moraju pronaći izlaz iz tematski uređene sobe u kojoj su zatvoreni. Fox in a box Rijeka ima dvije sobe, a to su Zatvor i Centralna banka.



Ima vas četvero i zatvoreni ste u dvije zatvorske ćelije, u svakoj po dvoje. Za bijeg imate 60 minuta. Ali kako pobjeći? Pitajte nas! Zašto? Zato što smo uspješno, u zadanom roku i, ok, uz neizostavnu pomoć, pobjegli iz zatvora, jedne od soba koje nudi Fox in a box Roomescape Rijeka.


A Fox in a box RoomEscape Rijeka koji je s radom započeo – jučer – dio je švedsko-mađarske franšize koja trenutno ima 27 podružnica diljem svijeta, najviše u SAD-u i Europi.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





No što je zapravo Fox in a box Roomescape? FIAB Roomescape je igra uživo u kojoj sudionici u 60 minuta, koristeći dostupne im tragove i rješavajući zagonetke, moraju pronaći izlaz iz tematski uređene sobe u kojoj su zatvoreni. Room escape ili escape the room su, inače, kompjuterske igre koje su nastale u Japanu kao pod žanr »point & click adventure« igara u kojima svakodnevno uživaju milijuni igrača. Za razliku od videoigrica, room escape poput ovog riječkog igračima nudi mogućnost da sve to što imaju igrice, iskuse i dožive u stvarnom svijetu. Igrati igricu na kompjuteru ili mobitelu je jedno, a biti fizički dijelom igre, priče ili ako se dovoljno »ufurate« – i filma, posve je drugo. Jedinstveni doživljaj koji pruža room escape, u kojem uz malo mašte, puno avanturizma i dobre volje, na sat vremena ulazite u jedan potpuno drugi svijet, zaista je odlično iskustvo.


Igra za sva osjetila


U Hrvatskoj, osim u Rijeci, Fox in a box sobe trenutno se mogu igrati u Zagrebu i Splitu.


– U Hrvatskoj posluje nekoliko različitih Room escape firmi. Neke od njih su kvalitetne, druge su više komercijalne. Fox in a box sobe su na glasu kao vrlo kvalitetne i prilično teške, ali istovremeno logičke i linearne sobe. To je ono što nas je i privuklo da Riječanima ponudimo baš FIAB. Dokaz kvalitete Fox in a box soba je, osim samih petica i odličnih reviewa na Trip Advisoru i društvenim mrežama, primjerice i činjenica da je Bunker (jedna od FIAB soba, koju je moguće igrati u Zagrebu i Splitu), nedavno proglašen nedavno najboljim Escape roomom u Los Angelesu prema Forbes magazinu, otkrila nam je vlasnica Fox in a box RoomEscape Rijeka Kristina Gregurić.


Kako ističu oni koji su stručnjaci za ovu vrstu igre (uživo), u ovoj igri možete uživati svim osjetilima. To je osjećaj koji se ne može opisati, već ga se mora doživjeti. Nakon što smo ga i sami doživjeli, i stopostotno uživali u njemu, i mi se slažemo s tim mišljenjem.


Fox in a box Rijeka ima dvije sobe, a to su Zatvor i Centralna banka.


– Ako imate veliku grupu možete se podijeliti u više timova i igrati različite sobe u isto vrijeme. Ili istu sobu u različitim terminima. Ako nikad niste igrali room escape igrice, preporučamo vam da najprije odigrate Bijeg iz zatvora. Centralna banka je teža i namijenjena je iskusnijim igračima tj. igračima koji su već ranije igrali room escape igre, poručuju iz FIAB-a.


Sve vještine na testu


Iako vam oni, a ni mi ne smijemo previše odavati da ne bismo pokvarili iznenađenje, ipak vam možemo reći da ćete trebati upotrijebiti sve svoje vještine i inteligenciju kako biste riješili niz logičkih problema i (na vrijeme) završili ovu zanimljivu logičku avanturu.


– Imate sat vremena da ispunite cilj igre. Morate surađivati i biti dobro uigran tim, a ako ni to nije dovoljno možete tražiti pomoć, mi smo tu da osiguramo da doživite nezaboravno iskustvo, dodaju.


U igrama može sudjelovati od dvoje do petero igrača. Optimalan broj članova tima je troje do petero. Dvoje mogu igrati, ali će im igra biti teža. Vrhunska zabava je svejedno zagarantirana.


– Cjelokupni RoomEscape doživljaj traje otprilike 80 minuta. Sama igra traje 60 min, ali je važno da dođete barem 10 minuta prije početka igre kako bismo vas uputili u princip i pravila igre te vas uveli u priču sobe u kojoj ćete biti zatvoreni. Nakon završetka igre običavamo fotografirati igrače te s njima razmijeniti iskustva u vezi odigrane igre, a ako igru nisu uspješno okončali u zadanom vremenu, također ih provedemo kroz preostale zagonetke, otkrivaju iz FIAB-a.


Fox in a box Rijeka za sada zapošljava dva studenta kao game-mastere. Njihov je zadatak prije početka uputiti igrače u pravila room escapea te ih pratiti za vrijeme igre, u smislu da im pomognu ako zapnu u nekoj fazi igre ili ih upozore ako rade nešto što nije u skladu s pravilima.


– Tijekom ljetne sezone namjeravamo zaposliti i dva studenta za posao bookera. Njihov posao će biti prezentirati Fox in a box na javnim mjestima, dijeliti letke i zaključivati rezervacije, dodala je.



Roomescape je namijenjen svima koji se vole zabaviti i koji vole rješavati logičke igre. Iako su igre osmišljene da budu uzbudljive svima bez obzira na godine i spol, ipak postoje neka minimalna ograničenja pa je tako donja granica za samostalno sudjelovanje u ovim igrama 15 godina. Osobe mlađe od 15 godina također su dobrodošle za sudjelovanje uz roditelje ili druge punoljetne osobe koje moraju biti prisutne u sobi tijekom trajanja igre.



Prvi put najteže


Iz vlastitog iskustva možemo reći da su igre koje nudi Fox in a box Rijeka totalno super.


– Svi koji su do sada testirali igre bili su oduševljeni, još su nam i sljedećeg dana znali govoriti da su pod dojmom i da zapravo nikada nisu probali nešto slično, da su se osjećali kao glumci u vlastitom akcijskom filmu. Svi su odmah poželjeli isprobati i drugu igru. Naše igre su timske igre i savjetovali bismo igračima da ne potcijene važnost timskog rada i suradnje jer oni su ključ uspješnog rješavanja zadataka i izlaska iz sobe u zadanom vremenu. Još jedan važan savjet jest da je pomoć sastavni dio room escape igre. Ako igrači vide da neki zadatak ne uspijevaju riješiti, neka slobodno potraže pomoć. Ljudi se nerijetko ustručavaju zatražiti »hint« jer se osjećaju manje inteligentnima i slično, ali to je skroz krivi način razmišljanja budući da bez »hintova« sobu može završiti samo netko tko ima jako puno odigranih soba, poručila je Gregurić.


I ona je sama, naravno, testirala svoje sposobnosti rješavanja zagonetki i u tome se dosta dobro snašla. No, prvi je put uvijek najteže.


– Suprug i ja smo do sada odigrali tri sobe. Sve tri smo igrali s bebom od 8 mjeseci što nam je dosta otežavalo situaciju, ali smo iako smo tražili pomoć kada bismo zapeli, puno zagonetki uspjeli i samostalno riješiti. Najteže nam je bilo prvi put dok još nismo razumjeli o kakvoj se vrsti logike radi i što nam je činiti. Trebalo nam je dobrih 20 minuta da se »ušaltamo« i počnemo razmišljati na način koji soba nalaže, otkrila je.



Fox in a box Roomescape nalazi se u strogom centru Rijeke, na adresi Jelačićev trg 10, na prvom katu. Cijena jedne igre je 400 kuna, neovisno o broju ljudi.



Najvažniji timski rad


Njezine riječi u potpunosti odgovaraju onome što smo i mi doživjeli tijekom igre i zaključili nakon što smo je uspješno okončali, samo nekoliko minuta prije isteka zadanog vremena. Iako »amaterima« treba neko vrijeme da način razmišljanja prilagode situaciji, jednom kad skužite kako stvari funkcioniraju, sve postaje lakše.


Timski rad svakako je najvažniji, traženje pomoći nešto je što se podrazumijeva, a dobra koncentracija, oštro oko, uočavanje detalja i skrivenih poruka, kao i korištenje logike i osnovnih matematičkih radnji, svakako će uvelike pomoći u pronalasku rješenja, odnosno ključa koji će vas dovesti do slobode. Što je više igrača, to je veća šansa da ćete brže pronaći tragove koji će vas dovesti do šifre za lokot ili ključa kojim ćete otvoriti ladicu u kojoj ćete onda pronaći šifru uz pomoć koje ćete doći do rješenja za neki sljedeći problem. Ako pitate nas, u room escape igrama odličan je provod zajamčen.


Na sat vremena isključit ćete se iz svakodnevice i »zaploviti« u film u kakvom nemate prilike često »živjeti«. I da, samo bez panike. Ako ste klaustrofobični, uvijek možete pozvati pomoć i izaći iz sobe ako to želite. A ako vam zatvoreni prostori ne izazivaju strah i glavobolju, odlično – opustite se, koncentrirajte i krenite u traženje »ključa«. I ne brinite se, ako ga ne uspijete pronaći isprve, uvijek možete probati iznova.