Uz potporu talijanske vlade

Filozofski fakultet dobio dopusnicu za novi studij: na talijanistici 25 upisnih mjesta

Andrej Petrak



    Preddiplomskim studijem talijanistike stvorit ćemo dobre temelje, a studenti će po završetku trogodišnjeg studija imati priliku nastaviti studirati sve ono što je vezanu uz talijanski jezik, kulturu i komunikaciju na međunarodnom diplomskom studiju. Studenti će svoje kompetencije na talijanskom jeziku moći nastaviti i dalje, unutar programa cjeloživotnog obrazovanja, koji već provodimo na fakultetu, a za koji vlada velik interes, jer kvote smo u potpunosti popunili – najavljuje dekan Šustar.



 – Dopusnicu za odvijanje studija dobili smo tek ovog tjedna. Rokovi su kratki i zato je važno da se svi zainteresirani prijave putem sustava www.postani-student.hr što prije. Potencijalni studenti sve potrebne informacije mogu saznati od buduće pročelnice talijanistike dr. sc. Gianne Mazzieri Sanković na broju telefona 091/568-8792. Iako je predviđena kvota za talijanistiku iznosila 40 mjesta, s obzirom na to da je Filozofski fakultet bio itekako tražen među studentima na ljetnom roku, dostupna mjesta morala su biti smanjena na njih 25. Međutim, razumijemo da za studij vlada velik interes i pokušat ćemo izaći u susret što većem broju studenata. Ovisno o potrebama tržišta, nastojat ćemo ubuduće dodatno povećavati kvotu za ovaj studij – kaže dekan prof. dr. Predrag Šustar. 


Predavači iz Padove




Studij talijanistike nastao je uz potporu vlade Republike Italije, a u realizaciji studija sudjelovat će predavači sa Sveučilišta u Padovi, koje je suradnju sa Sveučilištem u Rijeci po pitanju talijanskog jezika uključilo i u svoje strateške smjernice. 


    – Pokretanje studija talijanistike povijesni je događaj kako za riječko Sveučilište tako i za cijeli grad. Prvi put Rijeka i šira regija dobit će cjelovitu vertikalu učenja talijanskog jezika i kulture, od jaslica, preko osnovne škole i licea, sve do studija. Studenti više neće morati odlaziti na druga sveučilišta u Hrvatskoj ili inozemstvu kako bi studirali talijanski jezik. Studij talijanistike u Rijeci u interesu je lokalne i šire zajednice. Održali smo velik broj sastanaka s predstavnicima talijanske vlade, koji su podržali projekt otvaranja talijanskog jezika prema široj zajednici, a ne samo prema pripadnicima talijanske manjine u Rijeci. Na projektu studija talijanistike radimo već godinama, a uspjeli smo ga privesti kraju u vremenima koja nisu laka. Trenutak za pokretanje novog studija nije bio povoljan i bez podrške i razumijevanja cijelog niza ljudi sve bi bilo puno teže. Zahvalni smo na pomoći i razumijevanju čelnicima Sveučilišta, Gradu Rijeci kao i našim sponzorima talijanskoj vladi, koja u potpunosti financira rad lektora, putem Veleposlanstva i Generalnog konzulata u Rijeci na čelu s Renatom Cianfaranijem – kaže dekan Šustar.   


Pokretanje diplomskog studija


Dekan napominje kako će se na studiju talijanistike razvijati pristup koji je u korespondenciji s potrebama tržišta rada.   


 – Osim literarnog talijanskog, zanimljivo nam je razvijati i administrativni talijanski jezik, a studenti će imati priliku steći dobro poznavanje talijanskih institucija, pravnog i ekonomskog sustava. Kolega iz grupe uglednih lingvista koji će doći iz Padove bavi se upravo administrativnim talijanskim jezikom, korisnim za potrebe gospodarstva. Sigurni smo da su privredni subjekti u našoj sredini, koji surađuju s Italijom, zainteresirani dobiti kvalitetan kadar s dobrim poznavanjem talijanskog jezika i kulture. Činjenica da se nalazimo u strateškim planovima jednog tako uglednog sveučilišta kao što je ono u Padovi, važna je i za razmjenu studenata, ali i za naše nastavnike koji će moći odlaziti na usavršavanje, dok će s druge strane velik broj nastavnika iz Padove predavati u Rijeci – objašnjava prof. dr. Šustar. 


    Suradnja sa Sveučilištem u Padovi i dalje će se razvijati, a u planu je pokretanje diplomskog studija talijanistike kako bi studenti koji ove godine upišu preddiplomski studij mogli nastaviti sa studiranjem.  

  – Planiramo u suradnji sa Sveučilištem u Padovi te kolegama sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prijaviti jedan pravi međunarodni diplomski studij talijanistike na kojem će sve biti organizirano na svjetskoj razini. Pulsko Sveučilište nam je zanimljivo, jer već ima razvijen ugledan studij talijanistike, a namjeravamo surađivati i s drugim kolegama u regiji, prije svega s onima iz Trsta i Udina – najavljuje dekan Šustar.